Zdravlje 09. ožujka 2023.

Odobren lijek za mršavljenje koji sadrži isti sastojak kao i lijek za dijabetes

injekcija
Foto: Pexels Oba lijeka koja su se pokazala uspješna za mršavljenje pripadaju skupini lijekova koji se nazivaju agonisti receptora GLP-1, koji se godinama koriste za liječenje dijabetesa.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Radi se o spoju semaglutidu koje je se koristi za liječenje dijabetesa, a sada će biti dostupan i kao lijek za pretilost

Lijek za liječenje dijabetesa Ozempic čija je glavna djelatna tvar semaglutid osvojio je cijeli svijet gotovo preko noći. Kako se pokazalo da je učinkovit u smanjenju tjelesne težine pored toga što pomaže osobama koje pate od dijabetesa, počeli su ga koristiti i oni kojima nije dijagnosticiran dijabetes kako bi skinuli kilograme viška. Porastom popularnosti lijeka došlo je do nestašice diljem Amerike i Europe pa čak i Hrvatske. 

Dobra vijest dolazi iz Velike Britanije koja je odobrila korištenje lijeka Wegovy u javnom zdravstvu za liječenje pretilosti, navodi BBC. Lijek koristi semaglutid kako bi smanjio apetit osobe i tako osigurao kalorijski deficit koji dovodi do gubitka kilograma, a već je dostupan na američkom tržištu. Wegovy je već odobrila i Europska agencija za lijekove (EMA) jer kako navode, prednosti koje pruža lijek pretilim osobama nadjačava negativne učinke. 

Kome je namijenjen novi lijek i kako se koristi?

Europska agencija za lijekove navodi kako se lijek treba koristiti u kombinaciji sa zdravim životnim navikama kao što je vježbanje i uravnotežena prehrana. Koristi se kod osoba koje imaju indeks tjelesne mase veći od 30 ili veći od 27 kod osoba koje imaju druge zdravstvene probleme. Dolazi u obliku već odmjerenih šprica te se ubrizgava u trbuh, bedro ili nadlakticu. Kako bi se smanjile moguće nuspojave, započinje se s malom dozom od 0,25 mg koja se s vremenom povećava do 2,4 mg. Pacijenti si mogu sami ubrizgati lijek. 

Lijek, kao i svi drugi, ne dolazi bez rizika. Osim uobičajenih nuspojava poput glavobolje, mučnine, nadutosti i povraćanja, može dovesti do dehidracije, a u rijetkim slučajevima i do pankreatitisa, odnosno upale gušterače.
 

ljekarna Možda te zanima... Oboljeli od dijabetese ostali bez lijeka u Hrvatskoj jer ga kupuju za mršavljenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.