Zdravlje 12. svibnja 2023.

Od sada će se moći vježbati na uputnicu - pilot projekt "Zelena uputnica"

Foto: shutterstock Pilot projekt "zelena uputnica"
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U sklopu DZ Centar u Zagrebu do kraja svibnja trebao bi započeti pilot projekt u sklopu kojega će liječnici pretile pacijente, dobne skupine 55 do 70 godina, kronične bolesnike i trudnice moći uputiti na vježbanje pod nadzorom kineziologa.

Ideja pilot-projekta je da liječnici mogu preporučiti tjelovježbu svojim pacijentima te izdati tzv. "Zeleni recept", na temelju kojega će na vježbanje moći - besplatno. Cilj je potaknuti ih na redovitu tjelesnu aktivnost i tako utjecati i na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, ali i smanjiti liste čekanja za fizikalnu terapiju.

"Vjerujemo da ćemo time rasteretiti fizijatre. Oni u našim domovima zdravlja trenutačno rade na 140 posto kapaciteta mjesečno, a liste čekanja su duge po šest mjeseci. Analiza je pokazala da liječnici obiteljske medicine njima često šalju i pacijente čiji problemi zapravo i nisu u njihovoj domeni, nego ih mogu riješiti uz redovito vježbanje, pod nadzorom kineziologa", pojasnio je Ino Protrka, dr. med. ravnatelj DZ-a Centar za 24sata.

Možda te zanima... Sedam vježbi za sedam tegoba: Kako skinuti kilograme i smanjiti bol u leđima Fitness

U planu je za početak obuhvatiti oko 40 pacijenata, koji će biti raspoređeni u četiri skupine. Zelene uputnice izdavat će liječnici obiteljske medicine koji su se dobrovoljno javili sudjelovati u ovom projektu. Vježbe će biti prilagođene svakom pacijentu, a vježbat će u  dvorani Doma zdravlja Centar i u parku.

Dragana Tišma, prof. kineziologije za RTL je rekla da će se vježbanje održavati dva puta tjedno po 60 minuta i da će se koristiti različiti rekviziti poput lopti, vijača, step klupica, balns daski. "Za svakog pacijenta imat ćemo inicijalno provjeravanje i testiranje i vidjeti tko što može i staviti ga u određenu grupu", rekla je.

S pacijentima će vježbati kineziolog i tim fizioterapeuta, a prekovremeni sati bit će im plaćeni. "Jedini trošak za nas je trošak kineziologa, jer kineziologa još uvijek ne možemo ugovoriti s HZZO-om. Sve ostalo imamo u domu zdravlja", rekao je Protrka.

Možda te zanima... Trenerica Mirela Anić pokazuje izvrsne kućne vježbe za leđa i trbuh Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.