Zdravlje Zdravlje žena 12. svibnja 2018.

Kada si dobila prvu mjesečnicu? Imaš li djece? O tome ovisi kada ćeš ući u menopauzu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada će neka žena ući u menopauzu ovisi o tome kada je prvi put dobila mjesečnicu i koliko djece ima, pokazala je nova studija rađena u Australiji. Žene koje su dobile mjesečnicu prije 12 godine života i nemaju djece imaju pet puta veću mogućnost za preuranjenu menopauzu i dva puta veću mogućnost da uđu u ranu menopauzu.

Preuranjenom menopauzom smatra se kad se izostanak menstruacije dogodi prije četrdesete godine, a ranom menopauzom kad žena izgubi menstruaciju u dobi između 40 i 44 godine. Žene koje su prvu mjesečnicu dobile u 12 godini ili kasnije i imaju dvoje djece imaju dva puta veću mogućnost da uđu u raniju menopauzu.

Simptomi koji mogu ukazivati na početak menopauze

Dob u kojem je žena dobila prvu mjesečnicu i koliko djece ima bitni su pokazatelji ženskog reproduktivnog zdravlja. "Još uvijek se ne zna kako ta dva faktora utječu na cjelokupno zdravlje žene, a dok se ne otkrije ta dva markera bit će važni pokazatelji za praćenje reproduktivnog zdravlja te rane medicinske intervencije, ako su potrebne", rekao je dr. Gita Mishra, glavni autor rada i profesor epidemiologije na Sveučilištu u Queenslandu.

Tajne dobrog make-upa za žene u menopauzi

Trudnica_Pregled_Ginekolog | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Još četiri značajna razloga o kojima ovisi ulazak u menopauzu

Istraživači su koristili podatke 51,450 tisuća žena iz Velike Britanije, Skandinavije, Australije i Japana  koje su navele podatke o vremenu kada su dobile prvu menstruaciju, broju djece i dobi u kojoj su ušle u menopauzu. Iz prikupljenih podataka znanstvenici su utvrdili da je prosječna dob ulaska u menopauzu s 50 godina. Od svih žena iz studije dva posto ih je ušlo u preuranjenu menopauzu, a 7, 6 posto ih je ušlo u ranu menopauzu. Među ženama koje su dobile prvu menstruaciju prije 12 godine i nisu imale djece 5, 2 posto ih je ušlo u preranu menopauzu, a 9, 9 posto u ranu menopauzu, navodi se u priopćenju o istraživanju iz Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju.

Cigarete_2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada su znanstvenici analizirali sve prikupljene podatke došli su do zaključka da osim dva navedena faktora (prva menstruacija i broj djece) ulazak u menopauzu značajno ovisi i o drugim čimbenicima: obrazovnom i bračnom statusu, pušenju, indeksu tjelesne mase. Znanstvenici smatraju da svi navedeni razlozi kao i okolišni te genetski faktori utječu na reproduktivno zdravlje žene kao i na vrijeme ulaska u menopauzu i da ih je još potrebno istražiti. Ali da dobiveni rezultati mogu pomoći u oblikovanju kliničkih smjernica za reproduktivno zdravlje. Na primjer, liječnici mogu upozoriti žene bez djece, koja je prvu mjesečnicu dobila prije 12. godine, za mogućnost rane menopauze, kako bi mogla na vrijeme donijeti odluke o svom reproduktivnom zdravlju.

Kako kozmetika koju koristiš ubrzava menopauzu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.