Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 18. travnja 2023.

Novi soj covida uzrokuju probleme s očima

oči
Foto: Pexels Žena trlja oči
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi soj koronavirusa arcturus (Omicron XBB.1.16) izazvao je veliki porast broja infekcija u Indiji. Prema istraživanjima mogao bi biti 1, 2 puta zarazniji u odnosu na posljednju podvarijantu, a važno je da da se za sad nije pokazao smrtonosnijim od drugih sojeva.

U Indiji je ministarstvo zdravstva izvijestilo o 40.215 aktivnih slučajeva covida 12. travnja, što je povećanje od 3.122 u samo jednom danu. Zbog toga je ponovno uvedena obveza nošenja maski za lice u nekim državama, stanja pripravnosti u bolnicama i povećanja proizvodnje cjepiva.

Novi soj izaziva drugačije simptome

Dr. Matthew Binnicker, ravnatelj kliničkog virološkog laboratorija američke Klinike Mayo rekao je su novi simptomi koje uzrokuje ovaj virus konjunktivitisa, crvene oči i svrbež kod mladih pacijenata.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), kazala je za HRT da se ne očekuje nikakvo dramatično pogoršanje situacije u Hrvatskoj jer se puno ljudi cijepilo i/ili je preboljelo covid te su imuni na omikron. Također za sada nije zabilježen novi soj covida u Hrvatskoj.

"Nove varijante dolaze i odlaze. Vidimo povećane stope prijenosa, dakle više razine zaraznosti s nedavnim varijantama COVID-19, ali općenito, one obično uzrokuju manje ozbiljne bolesti kod pojedinaca, što je dobra vijest", objašnjava dr. Binnicker. "To je vjerojatno zbog kombinacije čimbenika, uključujući veće stope cijepljenja, veće stope imuniteta od prethodne infekcije i nižu patogenost nedavnih varijanti." Iako su stope COVID-19 u SAD-u relativno niske, zdravstveni stručnjaci preporučuju ljudima da ostanu oprezni u korištenju ovih preventivnih mjera:

  • Često perite ruke
  • Izbjegavajte bliski kontakt s bolesnim osobama
  • Ostanite kod kuće, ako se osjećate bolesno ili imate bilo kakve simptome COVID-19.
Možda te zanima... Novi oblik konjunktivitisa s težim simptomima pojavio se u Hrvatskoj Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.