Zdravlje 08. siječnja 2024.

Novi antibiotik se pokazao uspješnim protiv bakterije koja uzrokuje infekcije u bolnicama

antibiotik
Foto: Pexels Znanstvenici su otkrili potpuno novu klasu antibiotika za koje se čini da ubijaju jednu od tri bakterije koje su otporne na lijekove
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici su otkrili potpuno novu klasu antibiotika za koje se čini da ubijaju jednu od tri bakterije koje su otporne na lijekove.

Antibiotik zosurabalpin se pokazao uspješnim u borbi protiv visoko rezistentnih sojeva bakterije Acinetobacter baumannii koji su otporni na lijekove kod upale pluća i sepse kod miševa te je testiran i na ljudima. Svjetska zdravstvena organizacija klasificira Acinetobacter baumannii kao kritične patogene, uz druga dva oblika bakterija otpornih na lijekove – Pseudomonas aeruginosa i Enterobacteriaceae.

"Acinetobacter baumannii značajan su uzročnik infekcija u bolnicama, osobito kod ljudi koji su na respiratorima. Iako nije agresivan patogen, otporan je na više različitih antibiotika zbog čega se teško liječi", rekao je za The Guardian dr. Andrew Edwards, viši predavač molekularne mikrobiologije na Imperial College London, koji nije bio uključen u istraživanje. Dodaje kako je razvoj antibiotika protiv ove bakterije iznimno izazovan jer bakterija vješto sprječava antibiotike da prođu kroz njezin vanjski sloj stanica. Stoga je ovaj rad važan i daje uvjerenje da bi novi antibiotici mogli biti učinkoviti. 

Infekcije otporne na antibiotike predstavljaju prijetnju ljudskom zdravlju, osobito one uzrokovane velikom skupinom bakterija poznatih kao Gram-negativne bakterije, koje su zaštićene vanjskim omotačem koji sadrži tvar koja se zove lipopolisaharid (LPS). "LPS omogućuje bakterijama da žive u teškim uvjetima, a također im omogućuje da izbjegnu napade našeg imunološkog sustava", rekao je dr. Michael Lobritz, voditelj u Roche Pharma Research and Early Development u Baselu u Švicarskoj, koji je razvio novi antibiotik.

Možda te zanima... Antibiotik protiv raka: Znanstvenici najavili da bi ga mogli imati za godinu dana Zdravlje

Antibiotik smanjio i razinu bakterija 

Nijedan novi antibiotik za Gram-negativne bakterije nije odobren u više od 50 godina. U Rocheu su već prije otkrili da je zosurabalpin sposoban blokirati rast Acinetobacter baumannii, ali nije bilo jasno kako djeluje ili bi li bio učinkovit kod životinja s infekcijama povezanim s tumorima

Kroz niz eksperimenata objavljenih u Nature-u, profesor Daniel Kahne sa Sveučilišta Harvard u Cambridgeu, SAD, i njegovi kolege otkrili su da ovaj lijek sprječava LPS da se transportira do vanjske membrane bakterije te je ubija. Također su otkrili da je zosurabalpin znatno smanjio razinu bakterija kod miševa s upalom pluća izazvanom Acinetobacter baumannii i spriječio smrt onih sa sepsom povezanom s Acinetobacter baumannii. "Ovo je prvi put da smo pronašli nešto što djeluje na ovaj način, dakle jedinstveno je po svom kemijskom sastavu i mehanizmu djelovanja", rekao je Lobritz. 

Lobritz je naglasio da ova molekula sama po sebi ne bi riješila prijetnju javnom zdravlju od infekcija otpornih na antimikrobne lijekove, ali bi ovo otkriće moglo postaviti temelje za buduće napore da se utječe na isti transportni sustav u drugim bakterijama. Edwards je rekao da drugačija vrsta antibiotika koja se razvija, poznata kao murepavadin, na sličan način cilja transport LPS-a, iako kroz drugačiji mehanizam. "Pokazalo se da je aktivan protiv bakterije zvane Pseudomonas aeruginosa, što sugerira da bi se rad mogao proširiti i na druge bakterije otporne na više antibiotika kao što su Klebsiella i E coli", objasnio je Edwards. 

Britanski odbor za znanost, inovacije i tehnologiju pozvao je na razvoj virusa koji ubijaju bakterije – zvanih bakteriofagi – koji bi mogli pružiti alternativu antibioticima za otporne infekcije. Razvoj fagnih terapija trenutno stagnira jer su trebale biti proizvedene prema određenim standardima da bi ušle u klinička ispitivanja, a ulaganje u proizvodne pogone ovisi o uspješnim kliničkim ispitivanjima.

Možda te zanima... Antibiotici nisu bomboni - saznajte zašto ih ne smijemo prekomjerno koristiti! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.