Zdravlje Simptomi i pomoć 31. siječnja 2019.

Antibiotik protiv raka: Znanstvenici najavili da bi ga mogli imati za godinu dana

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izraelska farmaceutska tvrtka AEBI navodi da je razvila specifičan toksin koji ubija stanice raka te tvrdi da će tijekom sljedeće godine imati "potpuni lijek za rak".

"Naš lijek protiv raka bit će učinkovit od prvog dana, liječenje će nekoliko tjedana i imat će male ili nikakve nuspojave, a cijena će mu biti znatno niža od drugih tretmana protiv raka koji trenutno postoje na tržištu", rekao je Dan Aridor, predsjednik uprave AEBI za The Jerusalem Post.

Lijek je nazvan MuTaTo (multi-target toxin), a znanstvenici koji rade na njegovom razvoju kažu da je to u biti antibiotik protiv raka. "Lijek istovremeno djeluje tako da koristi kombinaciju peptida za svaku stanicu raka, što se može usporediti s trostrukim koktelom koji je pomogao da se AIDS promijeni iz smrtonosne u kroničnu bolest.

Možda te zanima... 10 namirnica koje preveniraju rak pluća Zdravlje

Liječenje raka MuTaToom bit će individualno. Svakom pacijentu radit će se biopsija, a analiza će pokazati koji su receptori prekomjerno izraženi te bi mu se dao molekulski koktel potreban za liječenje njegove bolesti. No, za razliku od HIV-a i AIDS-a, gdje pacijenti moraju uzimati koktel do kraja života, zloćudne bi stanice MuTaToom bile brzo uništene, a liječenje bi trajalo nekoliko tjedana", objasnio je dr. Ilan Morad, generalni direktor u AEBI-u za Jerusalem Post.

Prevencija Možda te zanima... 7 glavnih razloga za nastanak tumora Zdravlje

Dr. Morad izjavio je da su proveli istraživanja na miševima i zadovoljni su kako su reagirali, nisu imali nikave nuspojave na lijek. Također su proveli ispitivanja in vitro te će uskoro započeti klinička ispitivanja na ljudima, koja bi mogla biti dovršena za nekoliko godian. Iako su znanstvenici iz Izraelske tvrtke vrlo optimistični oko potencijalnog lijeka za rak, činjenica je da takva istraživanja traju godinama prije primjene na ljudima pa ostaje veliki upitnik kako znanstvenici, ali i predsjednik tvrtke mogu tvrditi da će za godinu dana imati lijek za rak. Tako je prof. Ivan Đikić, poznati hrvatski istraživač tumora za Jutarnji list također komentirao kako puno toga u ovoj objavi zvuči nelogično i neozbiljno, te da nitko ne zna kako će završiti kliničko ispitivanje prije njihova završetka.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      sofia11

      Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.