Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 26. studenoga 2021.

Nova varijanta koronavirusa iz Afrike ulijeva strah, države obustavljaju letove

Foto: shuterstock Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) potvrdio je 22 slučaja zaraze novom varijantom koronavirusa B.1.1.529 u zemlji, dok Europska komisija danas najavljuje da će limitirati zračni promet s juga Afrike zbog straha od širenja zaraze
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Otkrivena je najnovija do sada otkrivena inačica koronavirusa s tako dugim popisom mutacija da ju je jedan znanstvenik opisao kao "užasnu", dok je drugi rekao da je to najgora varijanta koju su vidjeli, piše BBC.

JOHANNESBURG – Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) potvrdio je 22 slučaja zaraze novom varijantom koronavirusa B.1.1.529 u zemlji, dok Europska komisija danas najavljuje da će limitirati zračni promet s juga Afrike zbog straha od širenja zaraze.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa zemljama članicama, aktiviranje izvanrednih ovlasti kako bi se zaustavio zračni promet iz regije južne Afrike zbog straha od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529.

Znanstvenici NICD-a su objavili da se radi o varijanti covida-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih. “Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost”, rekao je virolog Tulio de Oliveira na izvanrednoj konferenciji za novinare. Varijanta, koja nosi oznaku B.1.1.529, “ima jako velik broj mutacija i izaziva skok zaraze”, rekao je.

Možda te zanima... Pfizer i BioNTech tvrde: 100% učinkovitost cjepiva u djece u dobi od 12 do 15 godina Zdravlje

Trebat će nekoliko tjedana da se odluči je li nova mutacija "varijanta koja izaziva zabrinutost"

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) taj je soj označila kao “varijantu koja se prati”. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, rekla je da im je za sada na raspolaganju manje od 100 sekvenci genoma spomenute varijante. Trebat će nekoliko tjedana da se odluči da li će B.1.1.529 postati “varijanta od interesa” ili “varijanta koja izaziva zabrinutost” te će joj se dati grčko ime poput delte.

Van Kerhkove objašnjava da bi veliki broj mutacija varijante mogao promijeniti ponašanje virusa, no za sada se ne zna što to znači za učinkovitost sadašnjih cjepiva i lijekova. Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike. Izrael i Velika Britanija su odmah uvele ograničenja na putovanja iz više afričkih zemalja. Britanija ukida letove iz JAR-a, Bocvane, Namibije, Lesota i Zimbabvea, a Izrael je tom popisu dodao i Mozambik.

Možda te zanima... Hrvatska kupuje lijek protiv covida: Kome je namijenjen i kako se koristi? Zdravlje

U Africi je cijepljenjo samo 6, 6 posto stanovnika

U cijeloj Africi je cijepljeno svega 6,6 posto stanovnika. U Južnoafričkoj Republici prvom je dozom cijepljeno oko 41 posto odraslih, a 35 posto u cijelosti. Južnoafrička Republika ima oko 2,95 milijuna zaraženih i 89.657 umrlih.

John Nkengasong iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) Afričke unije je kazao da je cilj postići 70-postotnu procijepljenost na kontinentu. No, bez obzira na gotovo nikakvu procijepljenost, broj novih zaraza u Africi je u odnosu na prethodni tjedan pao za 11 posto, a broj smrti za 15 posto. Prema afričkom CDC-u, na tom je kontinenti do sada zabilježeno oko 8,6 milijuna slučajeva zaraze od kojih je 220.000 bilo fatalno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.