Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 17. studenoga 2021.

Hrvatska kupuje lijek protiv covida: Kome je namijenjen i kako se koristi?

Foto: shutterstock Vlada je u srijedu ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o nabavi kombiniranog lijeka za liječenje covida-19 proizvođača F. Hoffmann - La Roche
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vlada je u srijedu ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o nabavi kombiniranog lijeka za liječenje covida-19 proizvođača F. Hoffmann - La Roche.

"Nakon što je Europska komisija u pregovorima s proizvođačem lijeka u postupku zajedničke nabave omogućila nabavu kombiniranog lijeka za liječenje covida, koji se sastoji od casirivimab i imdevimaba, svaka pojedina članica EU mora potpisati posebni ugovor s podružnicom kompanije Roche u zemlji isporuke. Za potpisivanje tog ugovora vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Alemku Markotić, čime će se omogućiti nabava lijeka do 31. prosinca.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da na temelju epidemiološke situacije procijenjena mjesečna potreba za lijekom za Hrvatsku iznosi oko 200 doza mjesečno za iduće devetomjesečno razdoblje.

Cijena lijeka iznosi 2065 eura po dozi (bočici) lijeka bez PDV-a ili 15.501 kunu, tako da za ukupno procijenjenu potrebu doza za devetomjesečno razdoblje treba osigurati 29.29 milijuna kuna s PDV-om u 2021. godini. Sredstva su osigurana u financijskom planu HZZO-a, dodao je Beroš. Vlada je na sjednici također odlučila donirati 305.922 doze cjepiva protiv covida najpotrebitijim državama sukladno procjeni mehanizma COVAX", objavila je HINA.

U.S. National Library of Medicine, Medline Plus objavio je sljedeće informacije o lijeku:

Kome je namijenjen lijek?

  • Injekcija Casirivimab i imdevimaba koristi se kod određenih nehospitaliziranih odraslih osoba i djece u dobi od 12 godina i starije koja imaju najmanje 40 kilograma i koja imaju određena zdravstvena stanja zbog kojih su izloženi većem riziku od razvoja teških simptoma COVID-19, uključujući hospitalizaciju ili smrt.
  • Za liječenje blagih do umjerenih simptoma COVID-19.
  • Za sprječavanje COVID-19 kod onih koji nisu u potpunosti cijepljeni protiv bolesti ili koji su cijepljeni, ali imaju oslabljen imunološki sustav ili uzimaju lijekove koji utječu na imunološki sustav i koji su bili u bliskom kontaktu ili su pod visokim rizikom od bliskih kontakt s osobom koja je zaražena virusom SARS-CoV-2 (na primjer, starački domovi, zatvori).

Casirivimab i imdevimab su u klasi lijekova koji se nazivaju monoklonska antitijela. Djeluju tako da blokiraju djelovanje određene prirodne tvari u tijelu kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Možda te zanima... Covid mjere u svijetu: U tri zemlje cijepljenje obavezno za odrasle osobe Zdravlje

Kako se lijek koristi?

Casirivimab i imdevimab injekcije dolaze kao otopina (tekućina) koju treba dati putem infuzije u venu tijekom 20 do 50 minuta ili dulje. Postupak treba obaviti liječnik ili medicinska sestra. Također se može dati kao više zasebnih injekcija u trbuh, natkoljenicu ili stražnju stranu nadlaktica otprilike u isto vrijeme. Za liječenje COVID-19, daje se kao jednokratna doza koja se ubrizgava u venu što je prije moguće nakon pozitivnog testa na COVID-19 i unutar 10 dana nakon početka simptoma infekcije COVID-19 kao što su groznica, kašalj ili nedostatak daha.

Ako liječnik odluči da pacijent ne može primiti injekciju casirivimab i imdevimaba infuzijom u venu, može se dati injekcijom  kako bi se izbjeglo kašnjenje u liječenju COVID-19.

Za prevenciju COVID-19 nakon boravka s osobom zaraženom  virusom SARS-CoV-2,  osoba će primiti početnu dozu, bilo kao potkožne injekcije ili kao infuziju u venu što je prije moguće nakon izlaganja.

Casirivimab i imdevimab mogu uzrokovati ozbiljne reakcije tijekom i nakon infuzije ili injekcijom ubrizganog lijeka. Stoga se lijek daje pod nadzorom medicinskog osoblja.

Možda te zanima... Lijek protiv covida za kućnu upotrebu odobren u Velikoj Britaniji Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.