Zdravlje 14. studenoga 2013.

Nova nada u liječenju dijabetesa

Dijabetesu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog. Osim visoke učestalosti te bolesti, zabrinjava i izraziti trend porasta oboljelih. Predviđa se da će njihov broj na svjetskoj razini s 366,2 milijuna porasti na 551,8 milijuna do 2030. godine. Kad je liječenje u pitanju, velike nade se polažu u novo cjepivo za dijabetes tipa 1, koje je do sada testirano na 80 pacijenata

Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije (International Diabetes Federation), učestalost šećerne bolesti u svijetu 2011. godine iznosila je 8,3 posto, a u Europi 8,1 posto u dobnoj skupini od 20 do 79 godina. U Republici Hrvatskoj trenutačno 300 tisuća ljudi ima dijagnosticiran dijabetes, od čega je gotovo 1000 djece i njihov broj neprestano raste. U Hrvatskoj je u tijeku humanitarna akcija 'Kap za slatke' organizirana kako bi se prikupila sredstva za kupnju 30 inzulinskih pumpi koje će se donirati referentnim centrima u Hrvatskoj.

Obećavajuće novo cjepivo za dijabetes tipa 1

Što se tiče noviteta u liječenju ove bolesti, istraživanje znanstvenika sa Stanford Universityja, objavljeno u časopisu Science Translational Medicine, ukazuje na veliki potencijal novog cjepiva za dijabetes tipa 1 nakon testiranja na 80 pacijenata. Naime, znanstveni tim je u cjepivo dodao genetski modificirani DNK koji su davali pacijentima s dijabetesom tipa 1 jedanput tjedno putem intramišićne injekcije tijekom 12 tjedana. Razine specifičnih krvnih komponenti znanstvenici su mjerili u određenim vremenskim razmacima dvije godine od primanja prvog cjepiva. Tijekom svake procjene, ispitanicima su vadili krv nakon što su popili slatki napitak. Otkrili su da se zamjenski inzulin iz cjepiva zadržao u krvi, a u nekim slučajevima čak i porastao

Voditelj tima zaslužan za izum cjepiva doktor Lawrence Steinman tvrdi kako rezultate studije treba provjeriti na još više ispitanika prije nego što cjepiva na bazi DNK budu dopuštena za široku upotrebu. ''Cjepivo dizajnirano za borbu protiv dijabetesa tipa 1 može se selektivno suprotstaviti toj bolesti blokirajući imunološki odgovor organizma'', tvrde izumitelji sa Sveučilišta Stanford koji u kliničkim ispitivanjima nisu zabilježili niti jednu negativnu reakciju te dodaju kako zahvaljujući cjepivu, pacijenti s dijabetesom tipa 1 ne trebaju svakodnevno primati doze inzulina bez uništenja inzulinskih beta stanica zaduženih za otpuštanje inzulina nakon jela.

Način života, razlog porasta broja oboljelih

"Trend porasta uzrokovan je promjenom načina života većine stanovništva; porastom prekomjerne tjelesne težine i debljine te fizičke neaktivnosti populacije. Šećerna je bolest također značajan uzrok preuranjene smrti bolesnika, a najnovije procjene govore o udjelu od čak 11 posto u sveukupnoj smrtnosti u europskoj regiji i više od 15 posto u svim dobnim skupinama ženske populacije starije od 50 godina. Od svih oboljelih oko 92 posto ima tip 2 bolesti, 7 posto tip 1, dok je tek oko 1 posto bolesnika s drugim tipom bolesti. Standardizirana incidencija tipa 1 bolesti u dobnoj skupini do 14 godina iznosi 8,87/100000 te je trend porasta incidencije od 9 posto godišnje tijekom posljednjih godina.

Znatno je češći dijabetes tipa 2, koji je uglavnom je povezan s načinom života, odnosno s debljinom, sa slabom tjelesnom aktivnošću te s pušenjem. Iako kod takvih bolesnika gušterača proizvodi inzulin, stanice su na njega neosjetljive, a posljedice su slične kao kod dijabetesa tipa 1 jer šećer ostaje u krvi, a ne ulazi u stanice. Neliječeni ili loše liječeni dijabetes ima ozbiljne zdravstvene posljedice. Najčešće su to kardiovaskularne bolesti, retinopatija (brojni problem s vidom, među kojima čak i sljepilo), problemi s bubrezima (dijabetička nefropatija), neuropatija (loša periferna cirkulacija) i dijabetičko stopalo. Sve te komplikacije dijabetesa nerijetko su i uzrok smrti dijabetičara", stoji u izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ironija je što su mehanizmi nastanka spomenutih bolesti u velikoj mjeri razjašnjeni te da je većinu smrti i narušene kvalitete života moguće spriječiti jednostavnim metodama, među kojima dominira pravilna prehrana, odnosno promjena životnog stila. Kako promijeniti svoje navike i uživati u svemu, a pritom držati dijabetes pod kontrolom pročitaj ovdje.

Raznolika i uravnotežena prehrana pomaže kod dijabetesa

Iako ne postoji jedinstvena dijabetička prehrana koja može poslužiti svim oboljelima već je prehrambeni plan potrebno uskladiti s tipom metaboličkog poremećaja, potrebama organizma, navikama i sklonostima, ali i eventualnom uzimanju terapije, Američko Dijabetološko Društvo donijelo je smjernice koje se preporučuju svim oboljelima - pročitaj 12 glavnih smjernica.

Dijabetes je uzrok 3,5 milijuna smrti godišnje u svijetu i zauzima vrh ljestvica uzroka smrtnosti. Klikni ovdje i riješi kviz kako bi procijenio(la) svoje znanje o različitim aspektima ove opasne bolesti.

Kad djeca imaju dijabetes

Osmogodišnjem Teodoru Mejovšeku, kojem je dijabetes dijagnosticiran kad je imao samo 18 mjeseci, zdrava prehrana i sport sastavni su dio života. Njegova mama Darija za portal Klokanica.hr je ispričala kako se zbog dijabetesa promijenio život cijele njihove obitelj. Cijeli članak pročitaj ovdje.

Saznaj kako je dijabetes tipa 2 povezan s pušenjem i debljanjem

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.