Zdravlje Simptomi i pomoć 22. srpnja 2017.

Nosiš leće? Nemoj se kupati s njima jer su moguće ozbiljne infekcije oka

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako nosiš leće nemoj se kupati s njima. Već i kratkotrajno gledanje direktno u sunce, bez ikakve zaštite, može nakon desetak sekundi jako i trajno oštetiti žutu pjegu na mrežnici, te fokus oka.

Rizik za oči ljeti predstavlja i kupanje u bazenima i moru, pogotovo kod ljudi koji nose kontaktne leće. Morska voda ili klorirana voda iz bazena mogu biti vrlo agresivni za oči zbog mogućeg razvoja infekcija.

Često trljaš oči, saznaj zašto!

Jednodnevne leće

"Cijeli je niz mogućih upalnih procesa, počevši od jednostavnih iritacija, preko lakših infekcija do onih teških koje mogu završiti i oštećenjem pa čak i gubitkom vida. Izbjegavaj odlazak u bazen s kontaktnim lećama, a ukoliko to činiš koristite isključivo jednodnevne leće" ,kaže dr. Dean Šarić. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Onima koji nose meke kontaktne leće preporučuje da se zadrže na jednodnevnim lećama koje svakodnevno mijenjaju. Oni koji nose dugotrajnije leće (višetjedne meke ili polutvrde leće) redovito bi trebali održavati njihovu higijenu.

Ograniči nošenje leća na osam do deset sati dnevno

 Ako već nosiš leće, ljeti nabavi one s visokim faktorom UV zaštite, koje su odličan nadomjestak za sunčane naočale, posebno prilikom ljetnih aktivnosti poput kupanja, jedrenja, tenisa ili vožnje biciklom - kaže dr. Šarić. 

Ograniči nošenje kontaktnih leća na osam do deset sati dnevno. Pridržavaj se pravila održavanja i čišćenja leća, a dok plivaš, koristi zaštitne naočale ili masku kako bi izbjegliakontakt leća s vodom. Zbog mogućnosti prijenosa infekcije, na kontaktnu leću ne smije dospjeti ni morska ni bazenska voda.

Još savjeta za zdrave oči!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.