Zdravlje 27. rujna 2018.

Nije vrijeme za ignoriranje - brojni su uzroci ove bolesti kod žena

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaka od nas misli da se rak dojke ne može dogoditi baš njoj. No, što kad se dogodi i shvatimo da je prekasno? Kako do toga ne bi došlo, na vrijeme poduzmi potrebne korake

Prema podacima HZZO-a, u Hrvatskoj svake godine oko 1000 osoba umre od raka dojke, a 2500 ih tek kreće u borbu s tom bolešću. Ako se nalaziš u svojim 20-im godinama, vrijeme je da počneš s redovitim samopregledima, a ako se nalaziš u skupini žena u kasnim 30-im godinama ili starijoj, potrebni su i dodatni pregledi u vidu mamografije i testiranja gena. Imaj na umu da je karcinom dojke izlječiv u 90% slučajeva, ali samo ako se otkrije na vrijeme! Zato je vrlo važno znati koji faktori utječu na dobivanje raka dojke.

Genetika

Otprilike se za 5% do 10% rakova dojke smatra da su uzrokovani genetičkim faktorima, gdje su abnormalni geni preneseni s roditelja na dijete. Kad je riječ o genima, važno je znati da su to kratki segmenti našeg DNK koji se nalaze u kromosomima te sadrže instrukcije za građenje proteina, a proteini su ti koji kontroliraju strukturu i funkciju svih ćelija u našem tijelu.

Postoje dva tipa DNK promjena u našem tijelu – one koje su naslijeđene (s roditelja na dijete) i one koje se događaju kroz životni period. One DNK promjene koje se dogode tijekom života su rezultat prirodnog starenja i izloženosti kemikalijama u našoj okolini i nazivaju se somatskim alteracijama. Neke DNK promjene su bezopasne, dok druge mogu uzrokovati bolesti ili bilo kakav drugi zdravstveni problem i takve promjene nazivamo mutacijama. Većina slučajeva nasljednog raka dojke su povezane s mutacijama dva gena: BRCA1 (Breast Cancer gene one) i BRCA2 (Breast Cancer gene two).

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Upravo zato postoji testiranje gena BRCA1 I BRCA2, koje se u određenom broju može raditi na teret HZZO-a, o čemu nam je više ispričao dr. Andrej Roth, Danas je dobro poznato da je određen, ne mali broj karcinoma genetski uvjetovan, tako da otkrivanje promjena na genima i “prepoznavanje” osoba koje imaju povišen rizik za razvoj karcinoma predstavlja vrlo bitan podatak i omogućava brže i učinkovitije postupke u liječenju. Naše genetsko savjetovalište radi jednom tjedno. Osobe koje imaju nekoliko slučaja karcinoma u obitelji, pogotovo bližoj i u mlađoj dobi i koje se žele informirati da li imaju veću šansu da su nosioci neke genetske mutacije koja bi mogla dovesti do razvoja raka slobodno se mogu naručiti na pregled, poručuje naš sugovornik te dodaje da će iste te žene roku od nekoliko tjedana dobiti termin na kojem će kroz razgovor s medicinskom genetičarkom dobiti sve danas dostupne informacije. Genetičarka će na osnovu uzetih podataka reći da li kod osobe postoji povišen rizik te će joj u tom slučaju predložiti genetsko testiranje.

Kako to izgleda?

Dr. Andrej Roth kaže da se najčešća testiranja vrše vezano uz rak dojke, s obzirom na to da je to uvjerljivo najčešće sijelo karcinoma, a za njega imaju i puno podataka vezanih uz genetsku uvjetovanost (dobro poznati BRCA1 i BRCA2 geni), Ako se kroz razgovor u savjetovalištu utvrdi da osoba povećanu šansu da je nositelj genetske predispozicije za razvoj nekog karcinoma bit će upisana u registar te će u kraćem vremenskom periodu biti pozvana na testiranje. Krv se izvadi u laboratoriju Klinike za tumore, šalje se na Ruđer te se u periodu od nekoliko tjedana dobije rezultat, kaže naš sugovornika te dodaje da trenutno vrše otprilike 20 BRCA testiranja mjesečno, ali osim njih rade i testiranja na kolorektalni i druge vrste karcinoma. Napominje da u slučaju pozitivnog rezultata ne znači da će osoba sigurno razviti karcinom, ali svakako ima značajnu šansu što im je vrlo bitno za daljnje praćenje i eventualno liječenje čak i prije nego što dođe do razvoja bolesti ili u njenoj najranijoj fazi. 

Dob

Generalno gledajući, žene u dobi preko 50 godina imaju veći rizik obolijevanja od raka dojke od mlađih žena. Također, istraživači tvrde da veća izloženost hormonu estrogenu podrazumijeva veće šanse za obolijevanje od raka dojke. Zato su u većem riziku ženu koje su:

  • menstruaciju dobile prije 12 godine
  • prvo dijete dobile prije 30 godine
  • u menopauzu ušle poslije 55. godine
  • ako im je menstrualni ciklus kraći ili duži od prosječnih 26 do 29 dana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Obiteljska anamneza

Žena čije su baka, majka, sestra ili kći imale rak dojke ima veću vjerojatnost da će razviti ovu bolest, pogotovo ako je njome pogođeno više rođaka prvog stupnja. Stoga je u ovom slučaju naročito važno što ranije početi obavljati samopreglede i redovite pretrage.

Tvrtka Labud svjesna je koliko je informiranje i podizanje svijesti zajednice o temi raka dojke važno. Kupovinom svakog prodanog pakiranja Čarli deterdženta za pranje posuđa s mirisom divlje jagode neovisnoj i neprofitnoj organizaciji Europa Donna Hrvatska donirate 0,50 kuna.

Prehrana

Žene koje imaju prekomjernu težinu i pretile žene – one koje imaju BMI indeks iznad 25 – imaju veći rizik obolijevanja od raka dojke od onih koje održavaju zdravu težinu, naročito nakon menopauze. Prekomjerna težina također povećava rizik od ponovnog obolijevanja kod žena koje su imale rak dojke. To je zato što masne ćelije stvaraju estrogen, za koji je već spomenuto da u većim količinama pomaže rastu i razvoju stanica raka dojke.

Ipak, veza između dodatne težine i karcinoma dojke je komplicirana i uvjetovana i nekim drugim čimbenicima. Primjerice, važno je mjesto gdje se višak kila nalazi jer salo oko trbuha može povećati rizik od oboljenja više nego ono koje se nalazi u području bedara ili kukova.

Loše životne navike

Pušenje uzrokuje brojne bolesti i povezano je s većim rizikom od nastanka karcinoma dojke kod mlađih žena u premenopauzi. Istraživanja su također pokazala da može postojati veza između velike izloženosti dimu (ako puši član kućanstva) i rizika od raka dojke u žena u postmenopauzi. Nadalje, konzumacija alkoholnih pića - pivo, vino i tekućina - također povećava rizik od nastanka raka dojke.

Što ti možeš poduzeti?

Iako na faktore poput gena ne možeš utjecati, postoje ostale stvari koje možeš raditi kako bi na vrijeme uočila i spriječila daljnji razvoj ove bolesti:

  • obavljaj pretrage na vrijeme, naročito ako spadaš u skupinu koja ima predispozicije za dobivanje raka dojke
  • ako napipaš kvržicu kod samopregleda obavezno se javi liječniku
  • počni redovito vježbati na umjerenoj ili intenzivnoj razini od 4 do 7 sati tjedno jer je dokazano da tjelovježba smanjuje rizik od nastanka raka dojke
  • reguliraj tjelesnu težinu i izbjegavaj masnu hranu
  • prestani pušiti 

Ako ti ne brineš o svom zdravlju, tko će?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.