Zdravlje Simptomi i pomoć 11. studenoga 2018.

5 simptoma raka bubrega na koje bi trebala pripaziti

Foto: Guliver/Shutterstock Bubrezi su parni žljezdani organi smješteni u donjem dijelu leđa po jedan bubreg na svakoj strani kičmene moždine. Glavni zadatak bubrega je filtriranje krvi i uklanjanje toksina koje šalje u mjehur, a mjehur ih eliminira kroz urin
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi prepoznala kod sebe ili svog bližnjeg rak bubrega, pogledaj manifestiraju li se neki od sljedećih simptoma, koje donosi portal Curejoy. Nemoj odmah paničariti ako prepoznaš koji, jer može ukazivati na neko drugo stanje, a ako ih ima više, trebala bi se pregledati.

Urin poprima crvenu boju

Prvi znak karcinoma bubrega je prolaženje krvi kroz urinarni trakt što će obojiti tvoj urin tamnijom ili svjetlijom nijansom crvene. 

bubrezi Možda te zanima... Bubrežni kamenci: Zašto nastaju, simptomi i liječenje Zdravlje

Bol u leđima

Bilo kakav oblik neugode ili pritiska u leđima i s bočnih strana može ukazivati na rak bubrega. To znači da su se bubrezi povećali i pritišću susjedne organe i tkivo što uzorkuje bol.

Kronični umor

Konstantan umor, bezvoljnost i osjećaj istrošenosti također su povezani s rakom bubrega. Ovo su simptomi koji mogu biti povezani s velikim brojem stanja i bolesti pa ne mora odmah značiti da je stanje alarmantno. 

Ako ovaj simptom imaš uz još koji od navedenih ili ti se čini kao da ne prolazi, obavezno se obrati liječniku. 

Pad tjelesne težine

Kako su bubrezi jedni od ključnih organa u probavnom procesu, njihovo oštećenje može uzrokovati probleme s razlučivanjem, upijanjem i izbacivanjem probavljene hrane iz organizma. To se može manifestirati na način da izgubiš apetit, što vodi do gubitka težine. 

Loša krvna slika

Tumori uzrokovani rakom bubrega mogu dovesti do neravnoteže elektrolita i kalcija utvom organizmu, anemije i raznih drugih problema vezanih uz krv. 

Bubrezi_1 Možda te zanima... Zdrav si koliko su jaki tvoji bubrezi Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.