Zdravlje 10. ožujka 2016.

Zdrav si koliko su jaki tvoji bubrezi

Bubrezi_1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj se 10. ožujka 2016. obilježava Svjetski dan bubrega, a s ciljem podizanja svijesti o iznimno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja i učestalosti bubrežnih bolesti. Bubrezi su izuzetno važni jer čiste organizam (od viška vode i štetnih tvari u bubregu nastaje mokraća) i održavaju čvrstoću kostiju, reguliraju krvni tlak te stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik po tijelu

Riječ je o parnim organima koji se nalaze u stražnjem dijelu trbušnog zida, u visini gornjih slabinskih kralježaka. Lijevi bubreg se nalazi nešto više od desnog jer je iznad desnog bubrega smještena jetra. Bubrezi su crvenkastosmeđe boje te duljine oko 10 centimetara i veličine stisnute šake. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini bubreg je jedan od najvažnijih organa, a Kinezi ga čak nazivaju drugim srcem. Takvo kinesko shvaćanje bubrega i ima smisla ako znamo da kada bubrezi izgube funkciju, svi organi u tijelu polako gube ravnotežu.

Bubrezi kao osnova energije - chi

Također, kineska tradicionalna medicina bubrege smatra osnovom čovjekove sveukupne energije. Energija se u kineskom jeziku naziva chi (Qi) i njihova medicina tvrdi kako ona ovisi o krvi i krvožilnom sustavu. Stoga liječnici kineske tradicionalne medicine kažu da je krv majka energije, a energija gazda krvi. Filip Manja, učenik majstora kineske medicine dr. Duan Zhi-Lianga i urednik bloga Kineskamedicina.com, kaže kako su bubrezi naročito naglašeni u tradicionalnoj kineskoj medicini jer je u njima smješten prenatalni chi (energija), koju smo dobili od svemira i oba roditelja, prije našeg rođenja. Moglo bi se reći da se shvaćanje prenatalne energije u kineskoj medicini donekle podudara s onim što u zapadnoj medicini nazivamo genetikom. Stoga je nedostatak prenatalne energije jedan od osnovnih uzroka slabosti imunološkog sustava i podložnosti vanjskim patogenima.

Bubrezi imaju yin i yang komponentu

Filip Manja također napominje kako je energija bubrega u tradicionalnoj kineskoj medicini (ne samo organa bubrega već i nadbubrežnih žlijezda) najdirektnije vezana za naš rast, razvoj, reproduktivnu i seksualnu funkciju, starenje i propadanje. Ujedno su bubrezi jedini organi koji imaju yin i yang komponente te ih se zbog toga u kineskoj medicini naziva ''palačama vatre i vode''. Podsjetimo, teorija yina i yanga predstavlja jedan od temeljnih koncepata istočne filozofije i medicine, a možda najjednostavnije pojašnjenje yina i yanga je da su to suprotnosti koje se privlače.

Ying i yang su pokretačka snaga koja potiče razvoj i promjene u svemu što postoji, a za yang se se kaže da ima i dinamični ili aktivni aspekt dok je yin ograničavajući ili pasivni aspekt. ''Yin i yang aspekt bubrega nije jednostavno objasniti, ali je možda najbolje shvatiti ih kroz nedostatak jednog i drugog'', kaže nam Filip Manja. Naime, nedostatak yina u bubrezima nastaje kada ostali organi počinju crpiti yin energiju iz bubrega, odnosno kada bez yin energije ostaju organi koji yin najviše trebaju, a to su srce, pluća, jetra.

Simptomi nedostatka yina i yanga u bubrezima

Filip navodi kako se generalno simptomi nedostatka yina u bubrezima odražavaju kroz osjetljivost ili tup bol u lumbalnom dijelu, ubrzani puls, slabost u koljenima, slabu koncentraciju, zaboravnost, slabe kosti i zube, ubrzano starenje i sl. Filip navodi kako se kod osoba s nedostatkom yanga bubrega može javiti neki od sljedećih simptoma: dijareju, zadržavanje vode u tijelu, smanjeni libido, neplodnost. Osoba s nedostatkom yanga bubrega uz već navedene simptome može imati vrtoglavicu, zujanje u ušima, nesanicu, osjećati vrelinu u području dlanova i stopala.

Hrana koja se preporučuje za zdravlje bubrega

Kako bi održali zdravlje bubrega, Filip Manja preporučuje konzumaciju hrane tamne boje - crni grah, crni sezam, tamna riža, juhe s kostima koje su se dugo kuhale i janjetina. Kao što je poznato, kineska tradicionalna medicina promatra čovjeka kao cjelinu, tijelo i dug. ''Emocija straha najpogubnije utječe na energiju bubrega. Izraz u narodu poznat kao Odsjekla su mi se koljena od straha ima veze sa energijom bubrega i protokom meridijana bubrega'', kaže Filip Manja. 

Saznaj što nas kineska tradicionalna medicina uči o boji jezika i dijagnostici!  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.