Zdravlje 22. svibnja 2020.

Ne budi u zabludi: 5 stvari o alergijama koje ne drže vodu

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji li tajna veza između alergije i imuniteta? Iako će nam obitelj sugerirati da smo osjetljive na vanjske podražaje jer ne jedemo dovoljno voća i povrća, riječ je o mitu jer je istina sasvim suprotna

Koliko si puta čula da je tvoj imunološki sustav glavni krivac za alergije te da bi se, kako bi ih spriječila, trebala primjerice bolje hraniti? Moramo ti reći da je stvarnost totalno drugačija i da je vrijeme da razbiješ sve mitove o alergijama koje si dosad čula.

Zabluda 1:

Loš imunološki sustav uzrokuje alergije.

Kada je riječ o alergijama, one uopće nisu znak slabog imunološkog sustava, već upravo obrnuto. Alergije nastaju zbog toga što naš imunosni sistem ima prejaku reakciju na vanjski podražaj. Točnije, do alergijske reakcije dolazi onda kada naše tijelo greškom prepozna nešto što zapravo nije loše za nas (pelud) i napadne ga kao što bi napao patogene. Stoga, konzumacija voća i povrća neće biti od velike pomoći u borbi protiv alergija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zabluda 2:

Jedini tretman za alergije je izbjegavanje alergena.

Prije svega, moraš biti svjesna kako je prevencija ključna ako patiš od neke vrste alergije, zbog čega je najbolji način da ju spriječiš njezino pravovremeno otkrivanje. Iako nažalost nismo uvijek u mogućnosti izbjeći neke alergene poput peludi koju nosi vjetar, važno je da što prije posjetiš liječnika ako primijetiš simptome alergije kako bi ti dao odgovarajuće lijekove. Isto tako, važno je da te lijekove uzimaš redovito kako bi se intenzitet alergijske reakcije smanjio ili, u blažim slučajevima, u potpunosti suzbio.

Iako prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije gotovo svaki drugi stanovnik u svijetu pati od nekog oblika alergije, do danas nije pronađen lijek. Međutim, postoji nekoliko mogućnosti preventivnog liječenja koje mogu smanjiti njezine simptome poput dekongestiva, antihistamina, fizioloških otopina i slično. Osim toga, imunoterapijom možeš smanjiti osjetljivost na određene alergene izlažući tijelo malim, ali postupno povećavajućim dozama poznatih aktivatora. Ako imaš ozbiljne alergijske reakcije ili rizik od anafilaksije, svakako se obrati liječniku kako bi te informirao o lijekovima koje bi trebala koristiti u hitnim slučajevima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zabluda 3:

Alergije su prisutne samo na proljeće i ljeto.

Potpuno krivo! Iako je zima možda najbolje doba godine za većinu koja se bori s alergijama, to nikako ne znači da se alergijske reakcije ne mogu manifestirati i tijekom hladnijih mjeseci. Naime, tijekom zime, vanjski su alergeni opasni jer tada nema peludi. No unatoč nepostojanju ove praškaste tvari i dalje se oko tebe mogu naći oni unutrašnji alergeni poput plijesni ili grinja. Također, tijekom zimskih praznika izložena si potencijalnim alergenima koji se nalaze u božićnim drvcima, vijencima, dimu iz kamina ili svijećama koje potencijalno mogu izazvati neku od alergijskih reakcija.

Osim toga, u ovim mjesecima i hladnoća može biti okidač alergije. Tako se primjerice u ovom razdoblju godine kod mlađih odraslih osoba može pojaviti urtikarija ili koprivnjača (kronični osip na tijelu). Kada je koža izložena hladnijim temperaturama, zahvaćeno područje razvija takozvane crvene pečate koji svrbe. U onim težim slučajevima može doći do anafilaksije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zabluda 4:

Hipoalergeni kućni ljubimci ne uzrokuju alergije.

Za početak, važno je da razumiješ kako dlake i krzno kućnih ljubimaca nisu alergeni, već skupljaju neke druge alergene poput prašine ili peludi. U prijevodu, ne možeš biti alergična na samog kućnog ljubimca, već na njegove mrtve ćelije kože, slinu, urin ili pak na ono što ''pokupi'' u šetnji. Iako možeš biti manje osjetljiva na određene vrste, ne postoji potpuno hipoalergeni ljubimac. Zanimljivo je kako su upravo alergije na mačke dva puta češće nego na pse, a izlaganje mačkama, ako si alergična, može izazvati teški napadaj astme.

Ako imaš ovaj problem i ne možeš se rastati od svog ljubimca, postoji nekoliko stvari koje možeš napraviti kako bi smanjila rizik od alergijske reakcije. Primjerice, pokušaj ograničiti kontakt s ljubimcem, pa mu za početak nemoj dopustiti ulazak u spavaću sobu. Nakon svakog maženja, obavezno operi ruke, a za čišćenje doma koristi sredstvo za čišćenje čestica (HEPA) visoka učinka za smanjenje alergena u zraku. Također, pokušaj svog ljubimca okupati svaki put nakon šetnje kako bi se riješila peludi na krznu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zabluda 5:

Lijekovi se uzimaju onda kad nastupi alergijska reakcija.

Činjenica je da se alergijska reakcija može spriječiti ako se uzme lijek prije nego što se razviju simptomi. Međutim, mnoge osobe koje boluju od sezonskih alergija uzimaju lijekove samo onda kada imaju simptome, što je zapravo sasvim pogrešno. Upravo se zbog zaštite imunološkog sustava od intenzivnih alergijskih reakcija preporučuje započeti preventivno liječenje prije nego što se pojave simptomi.

Uz odgovarajuću terapiju možeš koristiti i Aqua Maris 4Allergy, sprej za nos, s kojim ćeš na siguran i učinkovit način ublažiti simptome alergijskog rinitisa i poduprijeti proces regeneracije nosne sluznice. A uz preventivno djelovanje kod izloženosti različitim alergenima, uz kapi za oči Vizol S Allergy imaš priliku na vrijeme ublažiti postojeće simptome alergijskog konjunktivitisa. Tako ćeš ublažiti simptome i nećeš dozvoliti alergiji da te takne.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.