Zdravlje 13. listopada 2022.

Napravi domaće pastile za bolno grlo

Foto: shutterstock Domaće pastile za grlo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ove potpuno prirodne pastile pripremaju se od tri sastojka, a pomoći će ti ublažiti bolno grlo

Jesen je vrijeme prehlade, gripe i ostalih bolesti koje nadražuju naše grlo. Kašalj, bio on suh ili produktivan, nadražuje naše grlo i može oštetiti čak i glasnice. U ljekarnama možemo pronaći mnogo preparata za ublažavanje bolnog grla, no dobar lijek dolazi nam i iz prirode. Tek su tri sastojka potrebna da pripremiš ove domaće pastile za grlo, a kako sadrže značajnu količinu đumbira, poslužit će i u trenutcima kada te uhvati mučnina. 

Osim navedenih sastojaka, možeš koristiti i druge ljekovite biljke. Primjerice, nekoliko listova kadulje dat će pastilama finu aromu, ali i dodatni protuupalni učinak. Timijan se često koristi u pripravcima za iskašljavanje, a menta će izazvati osjećaj hlađenja. Ako dodaješ svježe ili sušene biljke, ubaci ih u smjesu dok se još kuha te ih izvadi prije nego što izliješ pastile u kalupe ili na papir za pečenje. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Tek su tri sastojka potrebna da pripremiš ove domaće pastile za grlo

Domaće pastile za grlo recept

Sastojci:

  • 170 g meda
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1,5 žličica svježeg đumbira
  • Po želji: Šećer u prahu, vitamin C u prahu

Priprema:

  1. Pomiješaj med, limunov sok i jednu žlicu sitno nasjeckanog đumbira u manjem loncu i pomiješaj drvenom kuhačom. 
  2. Zagrijavaj smjesu na srednje jakoj temperaturi uz konstantno miješanje. 
  3. Kada smjesa dosegne temperaturu od 150 Celzijevih stupnjeva, spremna je za izlijevanje. Ako nemaš kuhinjski termometar, testiraj smjesu tako što ćeš kapnuti malo smjese u hladnu vodu. Ako se smjesa stvrdne, pastile su spremne za izlijevanje. 
  4. Smjesu makni sa štednjaka i ostavi da se malo ohladi. Ako želiš, umiješaj pola žličice naribanog svježeg đumbira. 
  5. Ako imaš kalup za praline, ulij smjesu u njega. Ako nemaš, žličicom izlij smjesu u obliku pastile na papir za pečenje ili silikonsku podlogu. 
  6. Ostavi da se pastile potpuno ohlade. 
  7. Jednom kad su hladne, pastile će biti jako ljepljive. Za lakše skladištenje, uvaljaj ih u šećer u prahu ili škrob. Dobra je ideja napraviti smjesu šećera u prahu i vitamina C u prahu za dodatnu dozu vitamina i kiselkast okus. 

Izvor: Thank you Body 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.