Zdravlje 27. listopada 2023.

Nakon 1. siječnja i dopunsko zdravstveno od HZZO-a moglo bi poskupjeti

magnetna rezonanca
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) poručili su u četvrtak da je korekcija cijena dopunskog osiguranja te njihovo usklađivanje s rastućim troškovima poslovanja i inflacijom nažalost nužno, ali i opravdano.

Tako su odgovorili na medijske napise da će neke police dopunskog zdravstvenog osiguranja od sljedeće godine poskupjeti i da je riječ o policama dopunskog osiguranja privatnih osiguravatelja.

"Dosadašnje cijene polica osiguranja već su dulje na snazi, a ako znamo da je službena inflacija u Republici Hrvatskoj u zadnje tri godine gotovo 25 posto, usklađivanje cijena s inflacijom nužan je potez kako bi se i dalje osigurala kvalitetna usluga temeljem polica osiguranja", stoji u priopćenju HUO. To se, kažu, naročito odnosi na dopunsko zdravstveno osiguranje gdje kvaliteta nikako ne smije biti predmet kompromisa.

Uz opće rastuće troškove poslovanja, koje se odnosi na sve poduzetnike u Hrvatskoj, pa tako i na privatne osiguravatelje, i troškovi dijagnostičko-terapijskih postupaka povećani su zadnjih godina za oko 30 posto. To se, dodali su, nužno mora osjetiti i na tržištu dopunskog zdravstvenog osiguranja s obzirom na to da se dijagnostičko- terapijski postupci osiguranika financiraju upravo kroz police osiguranja, a na taj način se financira i zdravstveni sustav RH.

hzzo Možda te zanima... Poskupljuje dopunsko zdravstveno privatnih osiguravatelja Zdravlje

Također, povećana je osnovica za izračun cijena usluga u obveznom zdravstvenom osiguranju od strane HZZO-a što je također izazvalo povećane izdatke provođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja svim osigurateljima, kako privatnim tako i državnom. 

"Vrlo je teško očekivati da i HZZO u uvjetima inflacije, povećanih izdataka provođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja te stoga i očekivanih novih viših iznosa participacije temeljem Stupanja na snagu izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju od 1.siječnja 2024. neće imati potrebu za nužnom korekcijom cijena", ustvrdili su. 

Naglasili su i da osiguratelji nastoje uvesti nove dodatne pristupe u pružanju usluga dopunskog zdravstvenog osiguranja kako bi na svaki način dodatno ublažili rastuće troškove poslovanja te kako bi pružili kvalitetnu uslugu svojim osiguranicima.

Možda te zanima... Novo istraživanje pokazalo da Xanax i nije toliko učinkovit kao što se mislilo Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.