Zdravlje Odahni bez alergije 23. travnja 2021.

Najčešći alergeni u proljeće i 5 savjeta kako ih izbjeći

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stiglo je mnogima omiljeno godišnje doba, proljeće. No, iako je nekima proljeće obožavano godišnje doba, drugi ga se užasavaju zbog alergija i svih onih simptoma koje im kvare uživanje u toplom vremenu i boravku na otvorenom.

Sada se sigurno pitaš kako je moguće da jedan mali cvijet može zagorčati živote tako velikog broja ljudi. Znanstvenici tvrde da do toga dolazi zato što naš imunološki sustav preburno reagira, s obzirom na to da registrira cvjetni prah kao antitijelo i zatim dolazi do alergijske reakcije.

Dakle, alergija je pretjerana reakcija obrambenog sustava na inače neškodljive tvari koje udahnemo, dodirnemo kožom ili pojedemo, odnosno reakcija na različite čimbenike okoliša. Drugim riječima, to je promijenjena reakcijska sposobnost organizma na strane tvari.

U kontaktu s tim tvarima obrambeni sustav organizma se poremeti i dolazi do reakcija između strane bjelančevine - alergena i vlastite bjelančevine - protutijela, uz nepotrebno i prekomjerno stvaranje protutijela. Naš imunološki sustav štiti od raznih bolesti stvaranjem antitijela, ponajprije protiv bakterija i virusa, ali kod alergičara reagira stvaranjem antitijela i kod onih tvari koje zapravo i nisu štetne.

Počinju se stvarati protutijela koja izazivaju tjelesne reakcije. Kod alergijske hunjavice sluznice natiču i počinje kihanje. Osim bezazlene hunjavice može doći do astme ili čak do alergijskog šoka. U slučaju kontaktne alergije, koža postaje crvena, stvaraju se mjehurići i unutar kratkog vremena može nastati osip po cijelom tijelu i na sluznicama dišnog ili probavnog trakta što u nekim slučajevima može biti opasno za život.

Alergije može imati svatko, bez obzira na dob, iako su češće kod osoba koje imaju alergijske bolesti u obitelji. Na njih treba sumnjati kod ponavljajućih prehlada, učestalog curenja nosa, upala uha, jutarnjeg kašlja, čujnog disanja i probavnih i kožnih smetnji. Najčešći klinički oblici alergija su alergijski rinitis to jest upala nosne sluznice, konjunktivitis, rinosinusitis, edem larinksa ili otečeno ždrijelo, urtikarije i kožne alergije, alergijski bronhitis i bronhospazam.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Uobičajeni alergeni, najčešće su pelud, grinje, spore plijesni, perut kućnih ljubimaca, hrana, ubodi kukaca i lijekovi, a mogu biti različite tvari iz okoliša ili sastojci hrane. Ako postoji cjelogodišnja izloženost alergenima poput prehrambenih namirnica, životinjske dlake ili grinja, alergije se mogu javiti tijekom cijele godine, a sezonska izloženost peludi rezultira sezonskom pojavom alergija. Pojava alergija na pelud se podudara s cvatnjom biljaka koje stvaraju taj pelud, zbog čega je važno poznavati peludni kalendar koji daje podatke o sezoni cvjetanja biljaka koje izazivaju simptome alergije, stoji na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ako si sklona alergijama neki od najčešćih krivaca kihanja i curenja nosa u prirodi svakako jesu:

  • Lijeska - Jednodomno stablo ili razgranati grm. Zbog pripadanja istoj porodici, između lijeske, johe i breze moguća je križna reakcija. Cvate prije listanja te se smatra vjesnikom peludnih alergija.
  • Čempresi - Proizvode pelud u velikim količinama. U kontinentalnim krajevima, pelud čempresa je prisutan u zraku najčešće do lipnja, a na Jadranu kroz cijelu godinu. Čempres se uzgaja kao dekorativno drvo
  • Joha - Uz lijesku također pripada u „vjesnike“ peludnih alergija. U zraku kontinentalne Hrvatske pelud se pojavljuje u slučaju blage zime već u siječnju. Postoji križna reakcija s peludi lijeske i breze.
  • Jasen - Jasen cvate i lista istodobno, ovisno o vrsti. Cvatovi su vrlo intenzivnog mirisa pa se osim vjetrom oprašuje i kukcima te mu koncentracija peludi u zraku rijetko doseže visoku vrijednost.
  • Breza - Proizvodi pelud koja uzrokuje najjaču alergiju među drvenastim biljkama. Cvjetovi muški su rese (cvat) koje se formiraju ujesen dok se ženske rese pojavljuju u proljeće kad i listovi.
  • Hrast - Ovo drvo je sinonim čvrstoće, snage i otpornosti. Mnogi ga smatraju svojevrsnim vladarom šume. Inače, hrast odlično podnosi zagađenja pa ga se često može vidjeti i u urbanim sredinama. Često ga nazivaju i - „otac svih šuma".
  • Grab - Cvate kad i lista te rijetko doseže visoke koncentracije peludi u zraku. Grab je široko rasprostranjen i kao ukrasno drvo u hortikulturi. Sađen je u obliku visokih živica za zaštitu od vjetra.
  • Platana - U novije vrijeme sve se više pažnje posvećuje alergijama na pelud platana. S obzirom na to da izvrsno podnosi smog platana je drvo urbanih područja. Cvjeta paralelno s listanjem.
  • Trave - U mnogim slučajevima su upravo trave uzročnici alergijskih reakcija. U gradovima se redovitom košnjom travnjaka smanjuje koncentracija peludi u zraku.
  • Pitomi kesten - Pitomi kesten se osim vjetrom oprašuje i kukcima. Pelud pitomog kestena prisutan je u zraku krajem svibnja i tijekom lipnja te ne doseže visoku koncentraciju.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Kako bi se maksimalno zaštitila od alergija trebaš povećati unos C vitamina, izbjegavati biti na otvorenom ujutro kada je koncentracija peludi vrlo visoka, često mijenjati posteljinu, usisavati i uklanjati prašinu, redovito prati lice i ruke i zatvarati prozore u sezoni cvjetanja. Dakle, terapija alergije obično se svodi na ublažavanje simptoma, pa je najbolja strategija jačanje imunološkog sustava redovitim unosom voća, povrća te općenito uravnoteženom prehranom kao i izbjegavanjem stresa, odmorom i zdravim načinom života. No, uz to postoje dodatne metode borbe protiv alergije, iz prirode, uz dodatke prehrani u obliku ulja, praha ili probiotika.

  1. Crni kim pokazao je izrazite benefite u suzbijanju simptoma alergije. Hrvatski naziv biljke je crnika, a naziv crni kim preveden je s drugih jezika. Još su drevni Egipćani koristili to ulje kao sredstvo za održavanje mladosti. Kasnije se u povijesti kim koristio i kao začin i lijek protiv glavobolje, zubobolje, crijevnih parazita te dobio sinonim za lijek protiv svega. No, ulje crnog kima daje također izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s količinama ulja crnog kima od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen je rezultat da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.
  2. Меd је bоgаt реludоm kојі mоžе роbоlјšаtі іmunоlоškі ѕuѕtаv і роmаžе u ѕtvаrаnјu tоlеrаnсіје nа аlеrgіје і рrіrоdnо ѕе bоrі рrоtіv nјіh. Med alergičnima na pelud može pomoći na isti način na koji im pomaže i alergenska imunoterapija - u organizam se kroz dulje vrijeme ubrizgava alergen u malim količinama. Dakle, u vrlo malim količinama u organizam se unosi "otrov", a kroz vrijeme osoba postaje manje osjetljiva na pelud na koji je alergična. Drugo što se događa kod konzumiranja samo jedne velike žlice meda na dan je jačanje imuniteta. A jači organizam je otporniji, pa tako i na alergije.
  3. Silimarin je aktivni sastojak sikavice za koji je znanstveno dokazano kako obnavlja jetrene stanice i potiče njihov rast, te povećava razinu glutationa u jetri za 35%. Glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre, i njegova razina pada ako smo svakodnevno izloženi visokim razinama toksina. Sikavica štiti jetru od lijekova razarajućeg djelovanja te ima moć da iz organizma izbaci kemikalije, alkohol, teške metale i radijaciju, a kada je jetra zdrava imamo izvrsnu podlogu za borbu sa svojim tegobama.
  4. Svakodnevnim unošenjem probiotika putem fermentiranih mliječnih proizvoda i dodataka prehrani djelujemo povoljno na ravnotežu crijevne mikroflore koja igra važnu ulogu u jačanju imuniteta budući da je čak 60 posto stanica imunološkog sustava smješteno u crijevima. Prema istraživanjima, korist uzimanja probiotika protiv alergija manifestira se vrlo rano, već u majčinoj utrobi. Jedna finska studija pokazuje da izlaganje majke i djeteta probioticima stimulira razvoj imunološkog sustava djeteta i stoga ima ulogu u prevenciji alergija.
  5. Već se desetljećima preporučuje uzimanje kalcija u kombinaciji s vitaminom C koji imaju povoljno djelovanje na simptome alergije i jačanje imuniteta. Visokodozirani pripravci (1000 – 2000 mg/dan) vitamina C u različitim su studijama uspješno upotrijebljeni u iskorjenjivanju simptoma pojedinih alergija. Uz to, vitamin C smanjuje mogućnost razvoja spazma bronhalnih putova, što ga čini dobrodošlim pomoćnim sredstvom za ublažavanje astmatičnog napada. S obzirom na to da u alergijskom procesu zbog djelovanja histamina dolazi do povećanja propusnosti krvnih žila, korisno je uzimati i kalcij, jer on smanjuje i normalizira alergijske reakcije. Preporučljivo ga je uzimati u prirodnom obliku.

Svjedočimo globalnom fenomenu porasta broja alergija i zato, neka crni kim postane tvoja prva poveznica s prirodom. Matičnjak ulje crnog kima odlikuje kvalitetno sjeme i svježe prešanje, izrađuje se u malim serijama i uvijek je svježe. Bonus, riječ je o hrvatskoj proizvodnji!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.