Zdravlje Pretilost u Hrvatskoj 11. lipnja 2018.

Najčešće greške u liječenju pretilosti i posljedice popularnih dijeta

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznato je da danas više ljudi umire od posljedica debljine nego pothranjenosti. Iako se gubitak suvišne tjelesne mase čini kao jednostavan matematički zadatak povezan s unosom i potrošnjom kalorija, svjedočimo da to nije baš tako. Izloženi smo brojnim dezinformacijama vezanim za načine mršavljenja te brojnim neučinkovitim i skupim proizvodima, a sve to zajedno može stopirati i pogoršati liječenje debljine.

Prema podacima American Dietetic Association Amerikanci na proizvode za mršavljenje potroše 33 milijarde dolara godišnje, a i kod nas su takvi proizvodi vrlo popularni. "Debljina je već postala ozbiljnim problemom u Hrvatskoj, jer se po epidemiološkim podacima ubrajamo među zemlje s postotkom debelih osoba većim od 20 posto za oba spola, zemlja u kojoj tek jedna trećina odraslih osoba nije preuhranjena ili debela, u kojoj je već više od četvrtine djece preuhranjeno i debelo. Uzroci tome su zasigurno odmak od tradicionalne kuhinje, tradicionalnog dnevnog rasporeda obroka, sve manje kretanja, a sve više sjedećih aktivnosti", rekao je prof. dr. sc. Davor Štimac, dr.med. specijalist internist, subspecijalist gastroenterolog iz KBC Rijeka, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu za Zdravu Kravu povodom predstavljanja knjige "Debljina - klinički pristup".

Iako postoje brojne dijete koje propisuju nutricionisti i liječnici, većina osoba s prekomjernom tjelesnom masom slijedi trendovske dijete zbog kojih upada u začarani krug mršavljenja i ponovnog debljanja, a to stanje može štetno utjecati na metaboličke funkcije cijelog organizma. 

Dijeta_5 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Doc. dr. sc Sanja Klobučar Majanović, dr. med. - specijalist, internist, subspecijalist endokrinolog-dijabetolog iz KBC Rijeka i potpredsjednica Hrvatskog društva za debljinu, objasnila je koje su najčešće pogreške u liječenju pretilosti: "Liječenje debljine je složen i dugotrajan proces. Većina pacijenata griješi jer se iscrpljuju vrlo restriktivnim dijetama nakon čega slijedi povratak starim životnim navikama i vrlo brzo vraćanje izgubljenih kilograma što vodi u začarani krug mršavljenja i ponovnog debljanja te naposljetku do odustajanja od borbe s prekomjernom tjelesnom masom. Važno je shvatiti da bez trajne promjene životnih navika, uravnotežene prehrane, redovitih obroka te pojačane tjelesne aktivnosti nema dugoročno održivih rezultata."

Dijete koje podrazumijevaju izrazito nizak energetski unos također su nepoželjne, jer kada tijelu nestane raspoloživog goriva, organizam se adaptira na takav niži unos energije i "štedi" za kasnije. Stoga, prilikom sljedećeg obroka nastoji pohraniti što više energije u obliku masnih rezervi. Drugim riječima, metabolizam se u neku ruku ponaša poput termostata. Dijetu bi trebalo postaviti tako da se gubi približno pola do jednog kilograma tjedno. Što je gubitak drastičniji, to se organizam više brani od takvog gubitka, počinje štedljivije trošiti energiju koju mu dajemo i mršavljenje se usporava. Znanstvenim je istraživanjima dokazano da su dijete koje zadiru u zadane omjere makronutrijenata (ugljikohidrata, masti i proteina) štetne po zdravlje.

Debljina_Strah | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dr. Klobučar Majanović kaže da liječenju pretilosti treba pristupiti individualno, a suvremeni pristup liječenju debljine uključuje multidisciplinarnu interakciju liječnika različitih struka, psihologa, nutricionista i fizioterapeuta: "Uz endokrinologa, dio užeg tima čine nutricionist, psiholog i više medicinske sestre posebno educirane za rad s pretilim osobama. Važnu ulogu u slučajevima kada je to indicirano imaju kirurzi koji se bave barijatrijskom kirurgijom odnosno gastroenterolozi koji provode endoskopske metode liječenja debljine poput postavljanja intragastričnog balona."

Neki od zdravstvenih problema koje izazivaju popularne visokoproteinske dijete:

  • Zakiseljavanje organizma
  • Ketoza
  • Opterećena funkcija jetre i bubrega
  • Nastanak bubrežnih kamenaca
  • Probavne smetnje (najčešće zatvor)
  • Promjene krvnog tlaka
  • Povišeni kolesterol
  • Aritmija
  • Umor
  • Nesanica

Dijeta kod koje već za 12 tjedana mogu nastati bubrežni kamenci

Nenad Bratković, dipl.ing., mag. nutr., univ.mag.pharm.,  prokomentirao je kako popularna Dukan dijeta djeluje na zdravlje: "Ova dijeta u svojim je postavkama slična spomenutoj čuvenoj Atkinsonovoj dijeti. Riječ je o visokoproteinskoj dijeti, podijeljenoj u četiri faze, od kojih se ističe prva faza znakovita naziva 'faza napada'. Sam naziv ne sluti na dobro jer se već time implicira da se vlastiti organizam, odnosno metabolizam napada ili šokira. I to oružjem zvanim – proteini (bjelančevine). Posljedica: zakiseljavanje organizma (koje se nalazi u pozadini nastanka najznačajnijih kroničnih nezaraznih bolesti današnjice), ketoza (stvaranje ketonskih tijela kao posljedica metaboličke razgradnje masti) te stvaranje neugodnih miomirisa nalik na aceton i maslačnu kiselinu.

Takva prehrana naročito u prvoj fazi tzv. napada izrazito opterećuje funkciju bubrega i jetre, što je i pojašnjeno u nedavnoj studiji in vivo, u kojoj su kod ispitnih životinja uslijed ovakvog načina prehrane nastali bubrežni kamenci. Valja reći kako je do nastanka bubrežnih kamenaca došlo već nakon 12 tjedana! Ovakva dijeta izrazito je restriktivna prema povrću, što je nedopustivo, pa makar to bilo 'samo' u 'prvoj fazi'. Samim time, prijeti i opasnost od težeg probavnog zatvora, ali i od metaboličkih smetnji te nutritivnih deficita. Uz sve navedeno, da istaknem samo kako Dukanova dijeta preporučuje aspartam (umjetno sladilo) u neograničenim količinama, dok istovremeno zabranjuje limunov sok (u prvoj fazi), smatrajući ga izvorom nepoželjnih ugljikohidrata. Pametnom dosta."

Evolucijska_Dijeta | Author:

Umor, nesanica, problemi s kožom, zatvor u zamjenu za privremeni gubitak težine!

Za Atkinsonovu dijetu, Bratković kaže da se pouzdano zna da je jedna od najnezdravijih i najopasnijih za zdravlje: "Osobno smatram da bi je dekretom i zakonom trebalo zabraniti, a primjenjivati samo pod strogim liječničkim nadzorom kada je indicirana u kliničkim uvjetima (npr. ketogena dijeta kod epilepsije). Atkinsonova dijeta značajno povećava rizik od srčanih, moždano i krvožilnih bolesti, uzrokuje povećanje kolesterola u krvi; osobe na ovoj dijeti stalno su konstipirane (imaju probavni zatvor), podložne su stvaranju upalnih procesa uslijed nedostataka višestruko (omega-3- plava riba, riblje ulje, lanene sjemenke, chia...) i jednostruko nezasićenih masnih kiselina (maslinovo ulje, orasi, bademi, avokado...). Dolazi i do deficita nekih bitnih vitamina i minerala kao što su magnezij, krom pa i jod; potom vitamin B5, vitamin C, itd.. Dermatološki status – stanje kože nerijetko se narušava zbog nedostatka vitamina i mineralnih tvari, esencijalnih masnih kiselina (omega-3) s obzirom na to da se crveno meso i mliječni proizvodi kao bogati izvori zasićenih masnih kiselina stavljaju u prvi plan, iako je i plava masna riba bogat izvor i proteina i zdravih omega-3 masnih kiselina.
 
Zatvor probave je u ovakvoj dijeti posve uobičajen, kao i promjene krvnog tlaka, povišeni kolesterol u krvi, moguće su aritmije srca, grčevi u mišićima, a rezultat su narušavanja ravnoteže elektrolita (mineralnih tvari). Umor, nesanica, manjak energije, kronična hipoglikemija (jer se mozak pogoni na nastala ketonska tijela uslijed dominantne visokoproteinske i masne prehrane)., samo su neki od opipljivih simptoma. Za razliku od Dukan dijete, Atkinson se ne obazire na masne proteinske namirnice. Dapače, crveno meso, slanina, jaja, maslac i ostali masni mliječni proizvodi, sir, sve su to namirnice koje čine okosnicu njegove dijete. One se same jedu nekoliko dana pa i tjedana, ovisno o trajanju takozvane faze indukcije, a i kasnije u takozvanim fazama održavanja. Isključivanje orašastih plodova, sjemenki (u prvoj fazi), vrlo nizak unos ugljikohidrata od 5 g na početku pa do 'velikodušnih' 25 g na dan, graniči s 'vjerovali ili ne' kategorijom."
Možda te zanima... Kako se osobe s viškom kilograma osjećaju u društvu drugih ljudi? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.