Zdravlje 23. kolovoza 2021.

Najbrža i najlakša dnevna rutina za njegu kože s aknama

Ovo je najbrža i najlakša dnevna rutina za njegu kože s aknama koju ćeš ikada isprobati
Foto: shutterstock Da moraš umiti lice barem jednom dnevno - osobito ako imaš akne, ali jesi li znala da za to zapravo ne moraš koristiti sredstvo za pranje lica protiv akni?
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lauren Balsamo zamjenica urednice za ljepotu u Cosmopolitanu, stručnjakinja za kožu, kosu, šminku i nokte za časopis i web stranicu, otkriva tajnu svoje beauty rutine protiv akni.

"Do nedavno se moja rutina za akne sastojala od Adlactone tableta (spironolakton)a  - čudesne pilule protiv akni, ako pitaš bilo kojeg urednika ljepote preporučit će samo spironolakton. To je bila jedina stvar koja je uspjela očistiti moje tvrdoglave hormonalne akne nakon godina isprobavanja raznih krema, seruma i tretmana na licu. No, početkom ožujka odlučila sam prestati sa spironolaktonom, želeći vidjeti kako bi moja koža prošla bez pomoći svakodnevnog lijeka. Međutim, nakon što sam prestala uzimati lijekove, shvatila sam nešto ludo: Moja stvarna rutina njege kože bila je ... nepostojeća? Bila sam urednica za ljepotu u časopisu bez pravog režima njege kože, jer mi nije trebala; moja dnevna doza spironolaktona zadržala mi je lice potpuno bez akni i mitesera, čak i ako ga nisam umila ili napravila piling. Što mi je bilo super jer sam jako lijena.

Možda te zanima... Japanska maska: Koristi se jednom tjedno i skida godine s lica Zdravlje

Ali kad mi je spironolakton izašao iz sustava, odjednom sam morala jako brzo prestati biti lijena. A budući da nisam namjeravala započeti intenzivnu rutinu od 10 koraka, pronašla sam jednostavnu, a opet potpuno učinkovitu rutinu za kožu sklonu aknama poput moje. Inače, trenutno sam u šestom tjednu ove male rutine i moja koža izgleda stvarno čisto i mekano. Dakle, ako si poput mene i previše umorna ili pod stresom da bi se posvetila bilo kojem režimu njege kože koji traje više od tri minute ili uključuje više od tri koraka, preporučujem da isprobaš ovu "lijenu" rutinu.

1. Korak: Umij lice

Da moraš umiti lice barem jednom dnevno - osobito ako imaš akne, ali jesi li znala da za to zapravo ne moraš koristiti sredstvo za pranje lica protiv akni? Istina je da je većina sredstava za čišćenje prištića preoštra i isušujuća, pa umjesto da izliječe lice, samo unište zaštitnu barijeru kože, ostavljajući te osjetljivom na učestalo izbijanje prištića nakon svakog pranja. Umjesto toga, drži se nježnog sredstva za čišćenje bez sulfata - otopit će višak ulja, prljavštinu i bakterije, a da ne ogoli kožu niti je ostavi zategnutom i nadraženom.

2. Korak: Hidratiziraj lice

Masnoj koži i koži sklonoj aknama 100 posto je potrebna vlaga. Bez vlage, uljne žlijezde previše luče i na kraju proizvode više sebuma (ulja) za kompenzaciju, što dovodi do začepljenja pora i pretjerano sjajne kože. Dakle, suprotno od onoga što želiš. Neka koža bude uravnotežena i hidratizirana pomoću lagane hidratantne kreme bez ulja (uzmi s formulom losiona ako je tvoja koža suha/mješovita i formulom gela ako je koža masna) koja sadrži hidratantne sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina i/ili keramida.

Možda te zanima... Tip ženskog lica koji je muškarcima najatraktivniji Psiha i seks

3. Korak: Nanesi SPF

Znaš one dosadne tragove i ožiljke koji ostaju tjednima, ponekad i mjesecima nakon što dobiješ prištić? Dobro, izloženost suncu UV zrakama dodatno ih pogoršava (i, podsjetimo, također može dovesti do preranog starenja i raka kože). Zato te molim, iz ljubavi prema ljepoti, svako jutro namaži lice kremom za sunčanje. Pobrini se da formula koju koristiš sadrži SPF 30 ili više, što je dnevni minimum koji preporučuju dermatolozi jer pruža zaštitu širokog spektra od UVA zraka (vrsta koja uzrokuje oštećenja) i UVB zraka (vrsta koja uzrokuje rak). Biraj ona koja dokazano ne začepljuje pore.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Znaš one dosadne tragove i ožiljke koji ostaju tjednima - ponekad i mjesecima - nakon što dobiješ prištić?

Noćna rutina

1. Korak: Umij lice

Koliko god si umorna, moraš oprati lice prije spavanja - i ne, tužna mala maramica za lice ne čisti ga dobro (i zapravo može dovesti do još više izbijanja na koži sklonoj aknama). Upotrijebi isto sredstvo za čišćenje koje si koristila ujutro kako bi uklonila sve nečistoće koje su se nakupile na koži tijekom dana. Sporedna napomena: Ako voliš nositi šminku, preporučuje se K-beauty umjetnost dvostrukog čišćenja - to je kada prvi put koristiš sredstvo za čišćenje na bazi ulja za razgradnju pudera i šminke za oči (ne brini; ulje neće začepiti pore), a zatim svojim blagim sredstvom za čišćenje isperi sve. Mnogo je učinkovitije u čišćenju pora od samog umivanja lica.

Možda te zanima... Maske za lice "napravi sama" uz koje ćeš zablistati Zdravlje

Korak 2: Primijeni tretman protiv akni

A pod tretmanom prištića misli se na sve serume ili gelove s aktivnim sastojcima (poznatim i kao sastojci koji će "aktivno" liječiti akne) poput ovih u nastavku:

  • Adapalen: vrsta retinoida bez recepta formulirana posebno za akne. Regulira promet stanica, smanjuje proizvodnju ulja i smiruje upalu
  • Salicilna kiselina: BHA (beta hidroksi kiselina) koja otapa višak ulja i mrtve stanice kože što dovodi do začepljenja pora
  • Benzoil peroksid: sastojak koji ubija bakterije koje izazivaju akne na koži i u porama
  • Niacinamid: vitamin (možda ga poznaješ kao vitamin B 3) koji smanjuje upale i promjenu boje, dok uravnotežuje proizvodnju ulja

Općenito, ako imaš posla s miteserima, uzmi adapalen ili salicilnu kiselinu, a ako imaš upaljene akne, poput pustula, pokušaj s benzoil peroksidom ili niacinamidom. Što se tiče cističnih akni? Adapalene je najbolji izbor, iako imaj na umu da se cistične infekcije teško liječe same, stoga zakaži termin kod dermatologa koji ti može pomoći da brzo očistiš kožu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Salicilna kiselina, benzoil peroksid i niacinamid obično se mogu koristiti svakodnevno (a na neosjetljivoj koži ponekad i dva puta dnevno

Što se tiče načina korištenja ovih tretmana, počni polako. Adapalena nanesi količinu veličine graška na čistu i suhu kožu dvije noći tjedno dva tjedna, tri noći tjedno tri tjedna, zatim svaku drugu noć ili svaku noć neograničeno dugo. Salicilna kiselina, benzoil peroksid i niacinamid obično se mogu koristiti svakodnevno (a na neosjetljivoj koži ponekad i dva puta dnevno), ali počni ih koristiti svaku drugu noć, postupno gradeći svoju toleranciju na svaku noć i/ili jutro.

Korak 3: Hidratiziraj

Pričekaj minutu ili dvije da bilo koji tretman protiv akni koji si upravo primijenila koža upije, a zatim nanesi istu hidratantnu kremu (zapamti, koža treba svu hidrataciju koju može dobiti) koju si ujutro koristila odmah na početku rutine. I prije nego što pitaš, odgovor je ne, ne treba ti zasebna noćna krema. Većina noćnih krema sadrži aktivne sastojke, a tvoja koža bi već trebala dobiti ono što joj je potrebno protiv akni, od drugog noćnog koraka.

Bore na licu Možda te zanima... Bore na licu odaju kakva si osoba i kakvog si zdravlja Zdravlje

Osim toga, miješanje i usklađivanje previše aktivnih tvari može dovesti do iritacije ili čak učiniti proizvode neučinkovitima, ako se sastojci ne slažu dobro zajedno.

Razgovarajmo o rezultatima

Da ne bude zabuna, ova rutina ili bilo koja rutina po tom pitanju neće promijeniti tvoju kožu preko noći. Većini tretmana protiv prištića potrebno je od 4 do 12 tjedana dosljedne uporabe prije nego što daju vidljive rezultate. Dakle, samo se drži rutine i očekuj rezultate!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.