Zdravlje 11. rujna 2023.

Na odluku da bolnice postaju državne Zagreb najavio ustavnu tužbu

Foto: Marko Prpić/PIXSELL Lora Vidović, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grad Zagreb podnijet će Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti odredbe zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojoj bi od 1. siječnja iduće godine bolnice trebale postati državne, najavila je u ponedjeljak pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Lora Vidović.

"Pripremamo zahtjev za ocjenu suglasnosti odredbe zakona o zdravstvenoj zaštiti sa Ustavom", kazala je na konferenciji za novinare pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Naime, prvog dana 2024. jedinice regionalne samouprave i Grad Zagreb prestale bi biti osnivači i vlasnici općih bolnica koje postaju državne, a nakon toga se smjenjuju Upravna vijeća i ravnatelji, a imenuju novi članovi, te v. d. ravnatelji.

Vidović je kazala da je riječ o odluci s kojom se zagrebačka Gradska uprava ne slaže, a prema kojoj Republika Hrvatska prelazi u osnivača. "Mi smo protiv toga da država preuzme osnivačka prava nad Kliničkom bolnicom Sveti Duh, gradskom bolnicom. O tome smo jasno komunicirali u našim prijedlozima kada je ovaj zakon još bio u nacrtu", dodala je.

To temelje na odluci Ustavnog suda iz 2012. prema kojoj, upravo zato što su jedinice lokalne i područne samouprave najbliže građanima na svom području, one imaju pravo suodlučivati kada se radi o osnivanju, spajanju ili likvidaciji zdravstvenih ustanova na svom području.

Grad Zagreb ostao bi bez utjecaja na zdravstvene politike koje se odnose na građane

Smatraju da Grad Zagreb treba ostati osnivačem KB Sveti Duh iz razloga što će gubitkom osnivačkih prava izgubiti mogućnost organiziranja, odnosno utjecanja na zdravstvene politike koje se odnose na građane. "A drugi razlog su izuzetno značajna financijska ulaganja. Samo u zadnje tri godine je Grad Zagreb u KB Sveti Duh uložio više od 40 milijuna eura, uz 16 milijuna eura za sanaciju. To je značajno ulaganje", istaknula je.

Na upit osigurava li stavka da i dalje treba pitati Grad Zagreb u vezi imenovanja ravnatelja barem dijelom prava Grada ili utjecaj na zdravstvene politike u budućnosti, Vidović je odgovorila da nije jasno kako bi se takva odredba provodila u praksi. "Sada je predviđeno da gradonačelnik Grada Zagreba, odnosno jedinica, daje svoju suglasnost za imenovanje ravnatelja zdravstvenih ustanova. Međutim, nije jasno propisano što ako takvu suglasnost ne dobiju. Dakle, nije sasvim jasno kako bi se takva odredba provodila u praksi. To ostaje jedno od otvorenih pitanja", kazala je. Vidović je rekla i da se trenutno radi na prijedlogu proračuna za 2024. godinu i Grad Zagreb će se ponašati kao da ostaje osnivač KB Sveti Duh. Naglasila je da se bolnice neće ukidati i da će građani u KB Sveti Duh i nadalje imati kvalitetne i dostupne zdravstvene usluge.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.