Zdravlje 30. siječnja 2024.

Muskov tim ugradio moždani čip u čovjeka, prvi put

Foto: Gonzalo Fuentes/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tvrtka za medicinsku tehnologiju Elona Muska Neuralink po prvi je put ugradila moždani implantat u čovjeka.

Pacijent se dobro oporavlja nakon zahvata u nedjelju, napisao je tehnološki milijarder na platformi X u ponedjeljak. "Početni rezultati pokazuju obećavajuću detekciju neuronskih šiljaka", objavio je Musk. Implantat tvrtke Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom, kao i drugom tehnologijom.

U svibnju je Neuralinku odobrena uporaba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima. Implantat ima 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle.

neuralink čip Elon Musk Možda te zanima... Neuralink, Muskova tvrtka počinje ugrađivati moždane implantate paraliziranim pacijentima Zdravlje

Za kliničko ispitivanje, Neuralink je tražio pacijente s tetraplegijom - paralizom u nogama i rukama. Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale i to bi trebalo biti dovoljno da se zamisli pokret za upravljanje kursorom na računalu, na primjer.

Čak i uz uspješne operacije, pacijentima mogu proći mjeseci da nauče upravljati računalima svojim mislima. Kliničko ispitivanje Neuralinka planirano je u trajanju od šest godina. Istraživanje ovakvih veza mozga i računala traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.

Neuralink ima nekoliko konkurenata koji se također nadaju komercijalnoj upotrebi tehnologije. Jedna od njih, Precision Neuroscience, želi svoj implantat, koji također ima 1024 elektrode na filmu, pričvrstiti za mozak na minimalno invazivan način vrlo finim rezom na lubanji. Rival Synchron koristi 16 elektroda kako bi putem krvnih žila doveo svoj sustav u prava područja mozga.

Možda te zanima... Musk skinuo gotovo 10 kilograma nakon što su ga ismijavali na društvenim mrežama Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.