Dijeta 30. kolovoza 2022.

Musk skinuo gotovo 10 kilograma nakon što su ga ismijavali na društvenim mrežama

Foto: instagram - twitter Elon Musk postao je meta internetskih trolova zbog slike s ljetovanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Elon Musk (50) otkrio je na svojim društvenim mrežama kako je lakši gotovo 10 kilograma, a za sve je zaslužan povremeni post i aplikacija Zero fasting.

Nakon što je u srpnju ove godine snimljen na svojoj jahti zbog čega je postao meta internetskih trolova, milijarder Elon Musk odlučio je izgubiti višak kilograma. U gubitku gotovo 10 kilograma pomogao mu je povremeni post koji mu je preporučio dobar prijatelj, a na svom Twitteru je napisao kako se zbog toga osjeća zdravije. Neki obožavatelji misle da je Musku povremeni post preporučio bivši direktor Twittera koji je sam priznao da jede samo sedam obroka tjedno piše The Economic Times. No, Musk nije bio toliko drastičan u svom mršavljenju, a pomogla mu je i aplikacija Zero fasting koja je dizajnirana za prakticiranje povremenog posta, a Musk dodaje da aplikacija ima i alate koji pomažu ljudima da da izgube na težini i preuzmu kontrolu nad svojim metaboličkim zdravljem. Osim toga, svojim obožavateljima je otkrio da vježba s utezima. 

Musk je vrlo otvoreno govorio o svojim nezdravim navikama, uključujući kasno buđenje u 9:30 ujutro i korištenje mobitela čim se probudi. I njegov je otac u jednom intervjuu podijelio neke od njegovih nezdravih prehrambenih navika i savjetovao mu da počne uzimati tablete za mršavljenje. 

Možda te zanima... David Harbour zbog uloge u seriji "Stranger Things" izgubio 35 kilograma Fitness

Kako funkcionira povremeni post i koje vrste postoje?

Odgađanje doručka ili večere učinkoviti su načini ograničavanja kalorija i vremena potrošenog na jelo, što rezultira gubitkom težine. Najčešće se dijeta povremenog posta koristi vremenskim ograničenjem unosa hrane od 12 do 16 sati. Iako se ovo možda čini kao dugi period, polovica ovog perioda može se prespavati, piše Today.

Ne radi se o ograničavanju hrane ili ograničavanju određenog tipa hrane koji sadržava ugljikohidrate, masnoće i slično, već se radi o poticanju zdrave prehrane u dnevnom ritmu i poticanje novog odnosa prema namirnicama, ali i hrani općenito. Zbog povremenog posta osoba neće preko noći postati mršavija, ali bi se već nakon nekoliko dana mogla osjećati bolje.

Sandra Krstev Barać, mag. nutr. navela je za missZDRAVU varijante dijete s povremenim postom:

  • Leangains (16/8): Ideja je postiti 14 h (žene) odnosno 16 h (muškarci) nakon čega slijedi od 8 do 10 h 'hranjenja' u kojem treba rasporediti tri obroka. Tijekom posta dozvoljeno je konzumirati vodu, crnu kavu, dijetalne sokove, biljne čajeve i žvakaće gume bez šećera. Najlakši način provođenja ove dijete je postiti tijekom noći i jutra preskakanjem doručka. 
  • Dijeta izmjeničnih dana (36/12): Osnovna zamisao značajna je restrikcija kalorija svaki drugi dan. Na 'normalne' dane treba se hraniti raznoliko i unositi 2000 kcal za žene odnosno 2500 kcal za muškarce, nakon čega slijedi dan u kojem se unosi petina normalnog kalorijskog unosa, dakle 300 do 500 kcal. 
  • Jedi Stani Jedi (Eat Stop Eat): (24 satni post, jednom ili dva puta tjedno) - Ideja je postiti 24 sata jednom ili dva puta tjedno, a ostatak tjedna jesti umjereno i raznoliko, bez posebnih restrikcija što se tiče izbora namirnica. 
  • Dijeta ratnika (20/4): Ključno je izmjenjivati 20 h posta, u kojem možeš pojesti malo voća, povrća ili malen proteinski obrok, s četiri tijekom kojih trebaš pojesti jedan do dva obilna obroka i to u večernjim satima. 
  • Brza dijeta (5:2 dana): dva dana smanjenog energetskog unosa - Slična dijeti izmjeničnih dana, u brzoj dijeti dva dana valja značajno smanjiti unos hrane. Jednostavan princip dijete nalaže da se pet dana u tjednu jede normalno, dok se dva dana u tjednu kalorijski unos svodi na četvrtinu standardnog unosa. Konkretno to za žene podrazumijeva unos od otprilike 500 kcal, a za muškarce 600 kcal dnevno. Važno je da dani posta nisu uzastopni. 
Možda te zanima... Što manekenka Maye Musk jede kako bi ostala u formi u sedamdesetima? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.