Iz studije provedene na 489 osoba, znanstvenici su zaključili da je kod onih kod kojih je utvrđen manjak vitamina D gotovo dvostruko veća vjerojatnost da će imati pozitivan test na koronavirus u usporedbi s onima s dovoljnom razinom vitamina D.
U retrospektivnoj studiji pacijenata testiranih na COVID-19, istraživači sa Sveučilišta u Chicagu otkrili su povezanost između nedostatka vitamina D i vjerojatnosti da se zaraze koronavirusom. "Vitamin D važan je za rad imunološkog sustava, a već ranije je dokazano da uzimanje vitamina D kroz prehranu ili dodatke prehrani smanjuju rizik od virusnih infekcija respiratornog trakta", rekao je dr. David Meltzer, dr. med., šef bolničke medicine u UChicago Medicine i vodeći znanstvenik ovog istraživanja.
Istraživački tim pregledao je 489 pacijenata s UChicago Medicine čija je razina vitamina D izmjerena u roku od godinu dana prije testiranja na COVID-19. Pacijenti koji su imali nedostatak vitamina D, a koji nisu bili liječeni, imali su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će imati pozitivan test na COVID-19 u odnosu na pacijente koji su imali dovoljne razine vitamina.
Studija "Povezivanje statusa vitamina D i drugih kliničkih karakteristika s rezultatima testa COVID-19", objavljena je 3. rujna u JAMA Network Open. Nalazi su prethodno prijavljeni na medRxiv, poslužitelju pretiska za zdravstvene znanosti.
Polovici Amerikanaca nedostaje vitamina D, a puno su veće stope zabilježene kod Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca i pojedinaca koji žive u područjima gdje ima malo sunčanih dana. "Razumijevanje mijenja li liječenje nedostatka vitamina D rizik od COVID-19 može biti od velike važnosti lokalno, nacionalno i globalno", rekao je Meltzer. "Vitamin D je jeftin, općenito je vrlo siguran za uzimanje i može se široko prilagoditi." Meltzer i njegov tim ističu važnost eksperimentalnih studija kako bi se utvrdilo može li dodatak vitamina D smanjiti rizik i za razvoj komplikacija kod bolesti COVID-19.
Osobe kojima često nedostaje vitamin D
Preporučeni dnevni unos vitamina D obično je oko 400–800 IU, no mnogi stručnjaci kažu da bi ga trebalo unositi više. Pogotovo zato što je manjak vitamina D vrlo čest te se procjenjuje da oko jedna milijarda ljudi širom svijeta ima nisku razinu vitamina u krvi. Prema studiji iz 2011. godine, 41,6 % odraslih u Amerikanaca ima nedostatak vitamina D, a ovo je sedam skupina osoba koje češće pate od nedostatka ovog vitamina:
- ljudi koji imaju tamnu kosu i kožu
- starije osobe
- osobe s prekomjernom težinom
- osobe koje ne jedu puno ribe ili mliječnih proizvoda
- osobe koje žive na mjestima s malo sunca
- osobe koje uvijek koriste kremu za sunčanje
- osobe koji često i puno borave u zatvorenim prostorima.
6 simptoma koji upućuju na nedostatak vitamina D
Većina ljudi ne shvaća da ima nedostatak vitamina D, jer su simptomi općenito suptilni i ne prepoznaju se lako iako imaju značajan i negativan utjecaj na kvalitetu života, a ovo je šest najčešćih simptoma.
- Česte infekcije i bolesti - jedna od najvažnijih uloga vitamina D je jačanje imunološkog sustava kako bi se on mogao boriti protiv virusa i bakterija koje uzrokuju bolest. On izravno komunicira sa stanicama koje su odgovorne za borbu protiv infekcije, a ako se često razboliš, posebno kada je u pitanju prehlada ili gripa, niska razina vitamina D može biti faktor koji pridonosi tomu. No, brojna su istraživanja otkrila da uzimanje dodataka vitamina D u dozi do 4.000 IU dnevno može umanjiti rizik od infekcije dišnih puteva.
- Umor - osjećaj umora može imati mnogo uzroka, a nedostatak vitamina D može biti jedan od njih. Studije slučajeva pokazale su da vrlo niska razina vitamina D u krvi može prouzrokovati umor koji ima ozbiljan negativan utjecaj na kvalitetu života. U jednom je slučaju za ženu koja se žalila na kronični dnevni umor i glavobolju razina vitamina D u krvi bila samo 5,9 ng / ml. To je izuzetno malo, razina ispod 20 ng / ml smatra se nedostatnom. Kad je žena uzela dodatak vitamina D, razina joj se povećala na 39 ng / ml, a simptomi su nestali.
- Bolovi u leđima i kostima - vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju na više načina. Za početak, poboljšava apsorpciju kalcija u tijelu, a bol u kostima i bol u donjem dijelu leđa mogu biti znakovi nedovoljne razine vitamina D u krvi. Jedno istraživanje ispitalo je povezanost između razine vitamina D i bolova u leđima kod više od devet tisuća starijih žena. Istraživači su otkrili da je vjerojatno da će oni s nedostatkom vitamina D imati bolove u leđima.
- Depresivno raspoloženje - također može biti znak nedostatka vitamina D. U preglednim studijama, istraživači su povezivali nedostatak vitamina D s depresijom, posebno kod starijih odraslih osoba, a neke su kontrolirane studije pokazale da davanje vitamina D osobama s njegovim manjkom pomaže u borbi protiv depresije, uključujući sezonsku depresiju koja se javlja tijekom hladnijih mjeseci.
- Sporije zacjeljivanje rana - polagano zacjeljivanje rana nakon operacije ili ozljede može biti znak niske razine vitamina D. Rezultati ispitivanja pokazuju da vitamin D povećava proizvodnju spojeva koji su ključni za formiranje nove kože kao dijela procesa zacjeljivanja rana.
- Gubitak kose - često se pripisuje stresu, što je sigurno čest uzrok. Međutim, kada je gubitak kose ozbiljan, to može biti posljedica bolesti ili nedostatka hranjivih sastojaka, a kod nekih je žena on povezan upravo s niskom razinom vitamina D.
Kako uzimati vitamin D i koja hrana ga sadrži?
Vitamin D se u tijelo najbolje sintetizira izlaganjem sunčevim zrakama, ali ima ga i u određenim namirnicama poput masne ribe i mliječnih proizvoda, a moguće ga je uzimati i kroz dodatke prehrani.
"Unos vitamina D putem dodataka prehrani je zimi dobra investicija kada je njegova proizvodnja u tijelu minimalna zbog nedovoljne izloženosti suncu. U slučaju nastupa bolesti od pomoći mogu biti više doza vitamina D u vidu 2000-5000 I.J. dnevno. Koliko brzo će dodaci prehrani uroditi plodom ovisi o brojnim čimbenicima poput kvalitete prehrane općenito, o dozi dodatka koja se primjenjuje, sposobnosti organizma da apsorbira tvari, ali i kvaliteti samog pripravka, no u prosjeku potrebno je dva do tri tjedna primjene da bi se počeli primjećivati pozitivni učinci u smislu prevencije nastanka viroze", objasnila je Sandra Krstev Barać, nutricionistica.
Hrana bogata vitaminom D:
- masna riba poput lososa, tune, skuše ili sardine,
- mlijeko i mliječni proizvodi,
- sok od naranče,
- goveđa jetra i gljive
- namirnice obogaćene vitaminom D, poput margarina