Iz studije provedene na 489 osoba, znanstvenici su zaključili da je kod onih kod kojih je utvrđen manjak vitamina D gotovo dvostruko veća vjerojatnost da će imati pozitivan test na koronavirus u usporedbi s onima s dovoljnom razinom vitamina D.
U retrospektivnoj studiji pacijenata testiranih na COVID-19, istraživači sa Sveučilišta u Chicagu otkrili su povezanost između nedostatka vitamina D i vjerojatnosti da se zaraze koronavirusom. "Vitamin D važan je za rad imunološkog sustava, a već ranije je dokazano da uzimanje vitamina D kroz prehranu ili dodatke prehrani smanjuju rizik od virusnih infekcija respiratornog trakta", rekao je dr. David Meltzer, dr. med., šef bolničke medicine u UChicago Medicine i vodeći znanstvenik ovog istraživanja.
Istraživački tim pregledao je 489 pacijenata s UChicago Medicine čija je razina vitamina D izmjerena u roku od godinu dana prije testiranja na COVID-19. Pacijenti koji su imali nedostatak vitamina D, a koji nisu bili liječeni, imali su gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će imati pozitivan test na COVID-19 u odnosu na pacijente koji su imali dovoljne razine vitamina.
Studija "Povezivanje statusa vitamina D i drugih kliničkih karakteristika s rezultatima testa COVID-19", objavljena je 3. rujna u JAMA Network Open. Nalazi su prethodno prijavljeni na medRxiv, poslužitelju pretiska za zdravstvene znanosti.
Polovici Amerikanaca nedostaje vitamina D, a puno su veće stope zabilježene kod Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca i pojedinaca koji žive u područjima gdje ima malo sunčanih dana. "Razumijevanje mijenja li liječenje nedostatka vitamina D rizik od COVID-19 može biti od velike važnosti lokalno, nacionalno i globalno", rekao je Meltzer. "Vitamin D je jeftin, općenito je vrlo siguran za uzimanje i može se široko prilagoditi." Meltzer i njegov tim ističu važnost eksperimentalnih studija kako bi se utvrdilo može li dodatak vitamina D smanjiti rizik i za razvoj komplikacija kod bolesti COVID-19.
Osobe kojima često nedostaje vitamin D
Preporučeni dnevni unos vitamina D obično je oko 400–800 IU, no mnogi stručnjaci kažu da bi ga trebalo unositi više. Pogotovo zato što je manjak vitamina D vrlo čest te se procjenjuje da oko jedna milijarda ljudi širom svijeta ima nisku razinu vitamina u krvi. Prema studiji iz 2011. godine, 41,6 % odraslih u Amerikanaca ima nedostatak vitamina D, a ovo je sedam skupina osoba koje češće pate od nedostatka ovog vitamina:
- ljudi koji imaju tamnu kosu i kožu
- starije osobe
- osobe s prekomjernom težinom
- osobe koje ne jedu puno ribe ili mliječnih proizvoda
- osobe koje žive na mjestima s malo sunca
- osobe koje uvijek koriste kremu za sunčanje
- osobe koji često i puno borave u zatvorenim prostorima.
“Studije nikada nisu otkrile da svakodnevna uporaba krema za sunčanje dovodi do nedostatka vitamina D. Zapravo, ljudi koji svakodnevno koriste kremu za sunčanje mogu održavati zdravu razinu vitamina D."
6 simptoma koji upućuju na nedostatak vitamina D
Većina ljudi ne shvaća da ima nedostatak vitamina D, jer su simptomi općenito suptilni i ne prepoznaju se lako iako imaju značajan i negativan utjecaj na kvalitetu života, a ovo je šest najčešćih simptoma.
- Česte infekcije i bolesti - jedna od najvažnijih uloga vitamina D je jačanje imunološkog sustava kako bi se on mogao boriti protiv virusa i bakterija koje uzrokuju bolest. On izravno komunicira sa stanicama koje su odgovorne za borbu protiv infekcije, a ako se često razboliš, posebno kada je u pitanju prehlada ili gripa, niska razina vitamina D može biti faktor koji pridonosi tomu. No, brojna su istraživanja otkrila da uzimanje dodataka vitamina D u dozi do 4.000 IU dnevno može umanjiti rizik od infekcije dišnih puteva.
- Umor - osjećaj umora može imati mnogo uzroka, a nedostatak vitamina D može biti jedan od njih. Studije slučajeva pokazale su da vrlo niska razina vitamina D u krvi može prouzrokovati umor koji ima ozbiljan negativan utjecaj na kvalitetu života. U jednom je slučaju za ženu koja se žalila na kronični dnevni umor i glavobolju razina vitamina D u krvi bila samo 5,9 ng / ml. To je izuzetno malo, razina ispod 20 ng / ml smatra se nedostatnom. Kad je žena uzela dodatak vitamina D, razina joj se povećala na 39 ng / ml, a simptomi su nestali.
- Bolovi u leđima i kostima - vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju na više načina. Za početak, poboljšava apsorpciju kalcija u tijelu, a bol u kostima i bol u donjem dijelu leđa mogu biti znakovi nedovoljne razine vitamina D u krvi. Jedno istraživanje ispitalo je povezanost između razine vitamina D i bolova u leđima kod više od devet tisuća starijih žena. Istraživači su otkrili da je vjerojatno da će oni s nedostatkom vitamina D imati bolove u leđima.
- Depresivno raspoloženje - također može biti znak nedostatka vitamina D. U preglednim studijama, istraživači su povezivali nedostatak vitamina D s depresijom, posebno kod starijih odraslih osoba, a neke su kontrolirane studije pokazale da davanje vitamina D osobama s njegovim manjkom pomaže u borbi protiv depresije, uključujući sezonsku depresiju koja se javlja tijekom hladnijih mjeseci.
- Sporije zacjeljivanje rana - polagano zacjeljivanje rana nakon operacije ili ozljede može biti znak niske razine vitamina D. Rezultati ispitivanja pokazuju da vitamin D povećava proizvodnju spojeva koji su ključni za formiranje nove kože kao dijela procesa zacjeljivanja rana.
- Gubitak kose - često se pripisuje stresu, što je sigurno čest uzrok. Međutim, kada je gubitak kose ozbiljan, to može biti posljedica bolesti ili nedostatka hranjivih sastojaka, a kod nekih je žena on povezan upravo s niskom razinom vitamina D.
Kako uzimati vitamin D i koja hrana ga sadrži?
Vitamin D se u tijelo najbolje sintetizira izlaganjem sunčevim zrakama, ali ima ga i u određenim namirnicama poput masne ribe i mliječnih proizvoda, a moguće ga je uzimati i kroz dodatke prehrani.
"Unos vitamina D putem dodataka prehrani je zimi dobra investicija kada je njegova proizvodnja u tijelu minimalna zbog nedovoljne izloženosti suncu. U slučaju nastupa bolesti od pomoći mogu biti više doza vitamina D u vidu 2000-5000 I.J. dnevno. Koliko brzo će dodaci prehrani uroditi plodom ovisi o brojnim čimbenicima poput kvalitete prehrane općenito, o dozi dodatka koja se primjenjuje, sposobnosti organizma da apsorbira tvari, ali i kvaliteti samog pripravka, no u prosjeku potrebno je dva do tri tjedna primjene da bi se počeli primjećivati pozitivni učinci u smislu prevencije nastanka viroze", objasnila je Sandra Krstev Barać, nutricionistica.
Hrana bogata vitaminom D:
- masna riba poput lososa, tune, skuše ili sardine,
- mlijeko i mliječni proizvodi,
- sok od naranče,
- goveđa jetra i gljive
- namirnice obogaćene vitaminom D, poput margarina