Zdravlje 17. lipnja 2011.

Mobitel ipak može uzrokovati rak?

Mobitel
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom nedavnih medijskih natpisa o tome kako mobiteli mogu uzrokovati rak mozga, prof.dr. Vida Demarin otkriva ti nekoliko jednostavnih savjeta za korištenje mobitela koji mogu smanjiti rizik od nastanka moždanog tumora

Kancerogenost je i dalje upitna

Prema studiji Svjetske zdravstvene organizacije mobitel je na ljestvici od 1 do 5 dobio 3 za izrazito kancerogeno djelovanje, te vjerojatno može uzrokovati rak mozga. Za komentar na nedavne medijske natpise o štetnom utjecaju mobitela na naš mozak, upitali smo prof.dr. Vidu Demarin, predstojnicu Klinike za neurologiju na KBC Sestre Milosrdnice.

'U današnje vrijeme, stanovnici cijelog svijeta svakodnevno koriste mobilne telefone i do nekoliko puta dnevno. Da li su mobilni telefoni kancerogeni ili se radi o medijski uzrokovanoj panici, i dalje je upitno. Radna grupa međunarodne agencije za istraživanje karcinoma koja djeluje pri WHO krajem svibnja ove godine je objavila podatke o mogućem karcinogenom učinku mobilnih telefona.

U radnu grupu je bilo uključeno 31 znanstvenika iz 14 zemalja svijeta koji su analizirali stotine studija koje se bave s povezanosti tumora mozga (naročito glioma i akustičnog neurinoma) i mobilnih telefona (naročito su problematični iPhone i BlackBerry). WHO mobitele svrstava u u kategoriju 2B grupu štetnih karcinogena, u koju je svrstano još 226 mogućih karcinogena zajedno s DDT i kloroformom. Kategorizacija karcinogenosti obuhvaća 4 kategorije: 1-definitivno karcinogena sredstva do 4-nekarcinogena sredstva. Sredstvo 2B je definirano kao sredstvo za koje postoje ograničeni dokazi o karcinogenosti u ljudi i nedovoljno dokaza za karcinogenost u pokusnih životinja', objasnila je prof. Vida Demarin.

Mobiteli - izvor zračenja nadomak mozga?

Prema podacima iz literature vidljivo je zbog čega bi mobilni telefoni potencijalno mogli biti opasni: mobiteli emitiraju mikrovalove iz elektromagnetskog spekta (ali ti valovi se ne razlikuju od onih koje emitiraju televizori, osobna računala i ostala elektronska sredstva); stvaraju toplinu i izvor su zračenja nadomak našeg mozga.

Međutim, mobilni telefoni su relativno sigurni jer koriste vrlo nisku radio frekvenciju tj. prenisku energiju da bi uzrokovali bilo kakvo oštećenje. Nadalje, energija koju mobiteli emitiraju nije ionizirajuća tj. ne oštećuje DNK. Osim toga, milijuni ljudi, godinama koriste mobilne telefone pa bi se jasna povezanost tumora i korištenja mobitela dosad već jasno evidentirala, smatra Vida Demarin.

Preporuke za manji rizik

Prof. dr. Vida Demarin dala je nekoliko jednostavnih savjeta koji mogu smanjiti rizik od nastanka moždanog tumora:

  • koristi modus speakerphona ili slušalice prilikom telefoniranja
  • skrati razgovore kada koristiš mobitel jer neka istraživanja pokazuju da korištenje mobitela u trajanju od 30 minuta dnevno povećava rizik od nastanak glioma.
  • neki podaci govore da je korištenje poruka sigurnije od razgovora na mobitelu, ali za to ne postoje čvrsti dokazi.
  • potrebno je ograničiti uporabu mobitela u djece jer učinak bilo kakvog izvora zračenja štetno djeluje na organizam u razvoju na staničnoj razini.
  • preporuča se držati mobitel udaljen od uha na udaljenosti od 15-25 mm.

'Dosta je spekulativnih razmišljanja u vezi kancerogenosti mobitela, a malo relevantnih dokaza o tzv. inteligentnoj plastičnoj zaštiti protiv zračenja ili o tome da li mobiteli loše utječu na pamćenje ili uzrokuju tumor mozga.

Kada se provedu multicentrična, međunarodna kontrolirana klinička ispitivanja na dostatnom uzorku ispitanika u kontroliranim uvjetima, moći ćemo donijeti neke čvrste zaključke', kaže Vida Demarin.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.