Zdravlje 26. srpnja 2024.

Mirišu li žene drugačije kada su najplodnije? Znanstvenici su konačno pronašli odgovor...

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kažu da je miris važan faktor kada je u pitanju prvi dojam.

Dugo se smatralo da žene muškarcima mirišu "privlačnije" u trenucima kada je najveća vjerojatnost da mogu začeti dijete. Ali aroma "femme fertile" je mit, prema novoj studiji, piše Daily Mail.

Istraživači sa Sveučilišta u Leipzigu angažirali su 91 muškarca da ocijene mirise 29 žena u dobi između 20 i 30 godina. Sve su žene bile vegetarijanke ili veganke, nisu pušile i nisu bile na hormonskoj kontracepciji zadnjih šest mjeseci. Njihovi mirisi ispod pazuha su uzeti pomoću pamučnih blaznica u različitim fazama njihovog menstrualnog ciklusa, a muškarci su zamoljeni da ocijene mirise na temelju privlačnosti, ugodnosti i intenziteta.

Ranije se smatralo da bi muškarci privlačnijim ocijenili miris koji bi se osjetio tijekom vrhunca ovulacijske plodnosti - dan prije ovulacije i dan kada se ovulacija odvija. To je vrijeme kada je  najveća vjerojatnost da će žena zatrudnjeti.

Možda te zanima... Je li točno da postoje samo dva dana u mjesecu kada je moguće začeti? Zdravlje

Studija, međutim, nije otkrila vezu između ocjena privlačnosti mirisa i plodnosti. U međuvremenu je daljnja kemijska analiza pokazala da nema razlike u kemijskom sastavu mirisa plodnih žena.

"Odluke o izboru partnera temeljene su na kvaliteti potencijalnih partnera i stoga se oslanjaju na prosuđivanje njihove fizičke privlačnosti", rekao je tim istraživača za časopis Proceedings of the Royal Society B. Zaključili su da njihovi rezultati nisu dali dokaze da muškarce privlače ženski mirisi u razdoblju ženske plodnosti. "Na kemijski sastav ženskog aksilarnog mirisa nije utjecalo njezino trenutno plodno stanje ili fluktuirajuće razine hormona jajnika", izjavili su.

Možda te zanima... Žene su oštroumnije i manje griješe tijekom menstruacije - to je pokazalo istraživanje Zdravlje

Prethodno istraživanje, koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Bernu u Švicarskoj, pokazalo je da žene u najplodnijoj točki svog menstrualnog ciklusa oslobađaju reproduktivne hormone koji se mogu pohvaliti primamljivijim mirisom. Ukupno 28 žena dalo je uzorke mirisa svojeg tijela, a uzorke je kasnije ocijenilo 57 muškaraca od 0-100. Njihova razina hormona određena je pomoću uzoraka sline. Žene s visokom razinom estrogena i niskom razinom progesterona - pokazateljem plodnosti - dosljedno su ocijenjene kao žene s boljim mirisom.

U međuvremenu, zasebna studija, objavljena 2016., sugerira da žene kada su najplodnije također postaju privlačnije drugim ženama - što je teško objasniti s evolucijske točke gledišta.

Ovulacija_1 Možda te zanima... Tjelesni simptomi ovulacije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.