Zdravlje Wellness 12. svibnja 2020.

Mirisi potiču snagu volje: 8 tipova za najrazličitija emotivna stanja

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Navika je oblik rutine u kojoj se uvijek djeluje i misli na isti način, gotovo mehanički i bez promišljanja. To je neki nesvjesni oblik robovanja ustaljenim postupcima, razmišljanjima i ponašanjima.

Navike su često posljedica predrasuda koje postaju prepreka stvaralaštvu, promjeni i napretku. Kad zaglavimo u navikama, a zbog zone komfora koje one počnu predstavljati, bitno smo si umanjili mogućnost osobnog i duhovnog razvoja. Navike su prije svega ograničenja u koja se sami zatvaramo, pa se iz toga nameće zaključak da su one “sigurna zona” ili mjerilo prema kojoj mjerimo vlastitu kvalitetu života. Iako nisu baš sve navike loše i ograničavajuće, one same po sebi u sebi nose određenu opasnost.

Njihova najveća opasnost je u tome da bitno usporavaju evoluciju čovjeka, pa čak i onda kada se radi o vještinama koje služe čovjeku. Razumijevanje navika i njihova kontrola ovisi o stupnju svijesti i snazi volje koja je potrebna da bi se one usmjeravale u cilju razvoja bilo kojeg oblika.

Koje prepreke stoje na putu promjene navika?

  • Nesvjesnost da uopće postoje
  • neznanje
  • neodgovornost
  • konformizam
  • nedostatak samokontrole
  • discipline i samosvijesti
  • narcisoidnost te nedostatak volje.
Kadulja_2 Možda te zanima... Čudesna kadulja: 8 terapeutskih svojstava i kako ih koristiti Zdravlje

Što pomaže u promjeni navika?

Prvi korak je svijest o njima, razumijevanje njihovog smisla/ne smisla, disciplina, motivacija i volja. Sljedeći korak je stvaranje novih navika, odnosno strukturiranje plana za promjenu, djelovanje i očekivanje. Ako ne možeš sama, potraži pomoć ili podršku u vidu adekvatnog terapeuta ili trenera. I ne odustaj!

Kako integrativna aromaterapija u tome može pomoći?

Integrativna aromaterapija je cjeloviti način primjene esencijalnog ulja, od kemijsko/terapeutske vrijednosti, preko mirisa do vibracije. Ona koristi puni potencijal ulja i integrira ga u sve dijelove života i bića kako bi ga unaprijedila i očuvala svekoliko zdravlje. Ona je koncept i način primjene esencijalnih ulja. Način primjene esencijalnih ulja djeluje na stanje svijesti, način razmišljanja, otvara um i pomaže u korištenju potencijala uma i inteligencije, pomaže u postizanju emocionalne stabilnosti, a svime time osobnom i duhovnom razvoju.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Kako primijeniti esencijalna ulja?

Na sve poznate načine dozvoljene aromaterapijom. A u svrhu promjene navika, potrebno je reprogramiranje načina razmišljanja (uvjerenja) i revizija sustava vjerovanja. Na ovom nivou primjene koristit ćemo prije svega namjeru pomoću koje ćemo jasno usmjeriti energiju ulja. Svako esencijalno ulje ima svoju namjeru i smjer djelovanja, pa ga treba uskladiti sa svojom vibracijom. Odaberi ulje koje će najbolje podržati tvoju namjeru i najbolje odrediti tvoje djelovanje.

Možda te zanima... Praktični savjeti kako smanjiti tjeskobu uzrokovanu trenutnom situacijom Psiha i seks

Kako djeluju esencijalna ulja po notama?

  • Cvjetna ulja/mirisi usmjeravaju namjeru u njegovanje i održavanje vlastitog bića te integraciju osobnog iskustva u svrhu rasta i razvoja.
  • Drvenasta ulja/mirisi usmjeravaju namjeru u stvaranje, čuvanje ili restrukturiranje misli i životne stvarnosti s ciljem napredovanja u životu ili osobnoj evoluciji.
  • Zemljana ulja/mirisi usmjeravaju namjeru u održavanje, čuvanje i stvaranje materijalnih manifestacija/stvari te ostvarenje planova i ciljeva s ciljem izgradnje bolje kvalitete života i razvoja.
  • Travasta ulja/mirisi usmjeravaju namjeru u održavanje balansa u životu, brigu o sebi tako da razumijemo svoju svrhu i odgovornost koju imamo u životu. Cilj je sudjelovati i razumjeti svoj utjecaj u zajednici i svijetu.
  • Začinska ulja/mirisi usmjeravaju energiju na rješavanje životnih problema, teških i zamršenih međuljudskih odnosa u kojima se moramo izložiti. Cilj je jačanje osobne moći i svijesti o sebi.
  • Kamforasta ulja/mirisi usmjeravaju namjeru u čišćenje i otklanjanje nepotrebnih misli, djelovanja, emocija i energija. Cilj je osigurati protok i prolaz energija kako bi se planovi i promjene mogle realizirati.
  • Citrusna ulja/mirisi usmjeravaju namjeru prema spoznaji životnih i duhovnih zakonitosti, razumijevanju životnih i duhovnih tokova, prepoznavanju prirodnih/urođenih znanja te intuicije. Cilj je prepoznati trenutak i razumjeti blagodati tog trenutka.
  • Smolasta ulja/mirisi usmjeravaju namjeru prema održavanju vrijednosti bilo koje vrste (materijalne, duhovne, kreativne, životne i sl.) kao i njihovom čuvanju. Cilj je očuvati ono što nam je vrijedno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.