Psiha i seks Moje emocije 01. travnja 2020.

Praktični savjeti kako smanjiti tjeskobu uzrokovanu trenutnom situacijom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Strah, frka, stres, strepnja, zebnja, trema, zabrinutost brojni su izrazi koji opisuju stanje neugodnih osjećaja i nakupljene negativne energije. Određena stresna situacija postaje triger i magnet za negativne emocije koje , umjesto da se „čiste“ , one se nakupljaju u i tako proizvode „osjećaj tijesne kože“.

Uz primarni strah ili paniku, pojavljuju se negativne misli i misaoni scenariji koji dodatno kompliciraju već neugodno stanje. Zabrinutost postaje svakodnevica koja nas nemilosrdno vrti u krug. Brojni psihosomatski simptomi kao što su vrtoglavica, plitko ili otežano disanje, bol u prsima, nesanica, glavobolja, gubitak apetita, hladan znoj, pretjerano znojenje, lupanje srca poput virusa umnažaju negativne emocije. Kvaliteta života rapidno pada sve dok ne postanemo žrtva vlastite crne rupe. No, tjeskobi se može stati na kraj.

Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja Možda te zanima... Novi pristup aromaterapiji: Lavanda ima majčinsku energiju, geranij je mirotvorac, bergamot psiholog Zdravlje

Tjeskobi se može stati na kraj ako

  • Doneseš odluku da ćeš si pomoći i u tome budeš uporna.
  • Slušaš savjete terapeuta, prijatelja ili informacije dobivene putem profesionalnih članaka ili osoba.
  • Razgovaraš o svojim emocijama i mislima, zapisuješ ih i poslije papir zapališ ili baciš s mišlju/afirmacijom „oslobađam se nepotrebnog tereta“.
  • Redovito radiš vježbe disanja - 4 sekunde udah, 2 sekunde zadrži zrak i 6 sekundi izdah.
  • Koristiš suhu inhalaciju: timijana ct. timol ili lavande ili bergamota ili tamjana ili bora, a tople kupke s navedenim uljima također su odlična pomoć. Ukoliko nemaš esencijalna ulja od pomoći može biti inhalacija čajem od lavande, kadulje, timijana.
  • Budi uporna i kontaktiraj s ljudima koji su podržavajući.
  • Esencijalna ulja su od velike pomoći, posebno ova navedena i njihov način aplikacije. Tijelu treba osigurati dovoljno kisika, dovoljno kretanja, kvalitetnu hranu (posebno vitamin C i B), a duši pozitivne ljude koji će te razumjeti i podržati. Čaj od lavande, matičnjaka, timijana ili valerijane također je od velike pomoći.
Možda te zanima... Esencijalno ulje čempresa tješi usamljene i ublažava konflikte Zdravlje

Kako bi mogao izgledati dan u borbi protiv tjeskobe

  • Kada ustaneš popij šačicu toplog čaja koji opušta.
  • Udobno se smjesti i započni vježbe disanja (barem 10 min).
  • Obavi svoju rutinu (higijena ) i upali difuzer s gore navedenim uljima.
  • Počni raditi ako radiš od kuće ili nazovi prijatelja ili krenite u nabavku namirnica za ručak.
  • Zabavi se pripremanjem za ručak i možda nekim drugim aktivnostima (čišćenje).
  • Poslije ručka skuhaj si čaj i pripremi se za vježbe disanja. Razmišljaj o pozitivnim stvarima, pogledaj neki lijep i ugodan film.
  • Nazovi prijatelje ili piši o svojim emocijama i mislima.
  • Pogledaj dnevnik kako bi bila u tijeku s informacijama.
  • Ako te uznemire, nazovi prijatelja ili nekoga tko može biti od pomoći ili uzmi knjigu koja te umiruje ili film.
  • Skuhaj si čaj od lavande ili valerijane ili matičnjaka te ga popij prije spavanja.
  • Neposredno prije spavanja radi vježbe disanja sve dok ne zaspeš.
  • Ukoliko tijekom dana možeš boraviti na suncu (balkon, terasa) ili ako je moguće prošetati, to uvelike može umanjiti emocije s kojima se nosiš.
  • Ako imaš i druga esencijalna ulja, slobodno ih koristi. Okrenite se prema sebi ali na pozitivan način i razmišljaj da svaki dan učiniš najbolje za sebe, koliko god je to moguće.
Možda te zanima... Osjećaj očaja i beznađa ublažava esencijalno ulje bora Kolumne

Esencijalna ulja i njihovi arhetipovi u smanjenju anksioznosti

Kemijski sastojci esencijalnih ulja imaju veliku terapeutsku vrijednost u smanjenju tjeskobe, tako tvrde znanstvenici, ali tako pokazuje i iskustvo. Prirodna su, nisu štetna te ne izazivaju nus pojave (ukoliko osoba nije alergična na neki sastojak). Mirisi esencijalnih ulja imaju veliku subjektivnu moć. Stvaraju osjećaj sigurnosti i ugode što umiruje neugodne emocije. Mogu prizvati misli ili slike iz sjećanja koje nas podržavaju i olakšavaju psihološki pritisak.

Energija i arhetipovi esencijalnih ulja bitno pojačavaju njihov učinak na svim razinama. Ukoliko pojačamo namjeru ulja (bergamotom kao psihologom, limunom kao liječnikom, timijanom kao mudracem, borom kao starješinom, lavandom kao majkom, kamilicom kao medicinskom sestrom, tamjanom kao svecem, itd.) , pokrenuli smo naše misli i energije u arhetipsku kvalitetu koja nam pomaže da svoje životne procese usmjerimo prema iscjeljenju ili rješavanju životnih blokada. Moćni arhetipovi esencijalnih ulja „pretvaraju“ se u pomoćne terapeute spremne pružiti utjehu i podršku.

Možda te zanima... Kad ti zatreba mudrosti upotrijebi ulje cedra Psiha i seks

Npr. kad koristimo bergamot u namjeri da nas psihostabilizira, znajući da nosi arhetip psihologa, htjeli ili ne htjeli, svako od nas već zna što psiholog radi i koliko je važno da svoju svijest usredotočimo na sebe. Ako koristimo limun kao liječnika, sama misao na liječnika već ukazuje na očuvanje zdravlja i važnost osobne zdravstvene odgovornosti. Ukoliko koristimo bor kao starješinu, već sama slika starješine ukazuje na strukturu, zajednicu, obitelj i važnost emocionalne podrške koju ona daje. Takav način rada centrira i podiže svijest koja je u teškim situacijama više nego potrebna.

Radeći s arhetipovima, možemo angažirati pozitivne energije, emocije i misli, koje su u teškim trenucima od presudne važnosti.

AromaVita Institut za Aromaterapiju otvorio je besplatne linije za psihološku pomoć, doznaj više

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.