Kolumne 30. siječnja 2020.

Osjećaj očaja i beznađa ublažava esencijalno ulje bora

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bor ili Pinus sylvestris može narasti i do 40 m, obiluje smolom te se oduvijek smatra iznimno ljekovitim za sve probleme dišnih puteva, mišića i kosti. Bor je snažan, moćan i odlično uzemljen.

Zanimljivo je da ima jak korijen u kojem je dominantna „žila srčanica“ to je središnji najjači i najdublji korijen. Njegova poznata ljekovitost seže od starih Grka, Perzije, Amerike, Kine, Indije a kasnije skoro svaka civilizacija ili zemlja u svojoj narodnoj povijesti bilježi upotrebu i utjecaj bora.

Njegovom mirisu i snazi ljekovitosti pripisuje se i djelovanje na tijelo i duh. Utjecaj bora na tijelo odnosi se na dišni sustav, mišićno koštani sustav, imunološki sustav i krv. Indijanci su mlade vrhove koristili za prevenciju skorbuta. Grci su smatrali da se njime čisti krv, Avicena je smatrao da se njime čiste pluća a Egipćani su ga (sjemenke) dodavali u kruh i tako doprinosili jačanju imuniteta.

Utjecaj bora na duh odnosi se na pročišćavanje duha pokojnika kako bi "čist prešao na drugu stranu“, dok su ga Kinezi palili kako bi duh pokojnika ostao sa svojom obitelji. Za života, smatrali su ga simbolom hrabrosti, snage i nepokolebive čvrstoće stoga su stari Škoti i Druidi borovima označavali mjesta hrabrih poginulih ratnika. Kolibe za znojenje (tadašnje saune) kombinirale su grančice bora, borovice i cedra za pročišćavanje od negativnih energija.

Bor kroz svoje postojanje nosi brojne priče i iskustva raznih naroda koje imaju svoj zajednički korijen u stvaranju te održavanju strukture, posebno obiteljske. Kao što sam već i napisala ima jedan glavni korijen nazvan „žila srčanica“ koja čvrsto uzemljuje njegovo deblo i sve ono što on energetski nosi u sebi. Prenosi informacije za iscjeljivanje poljuljanih tradicionalnih vrijednosti vezanih uz obitelj, dom, narod i društvo u cjelini. Iscjeljuje osjećaj samoće, nepripadnosti i napuštenosti. Ključna riječ za iscjeljivanje je korijen/i. Njegova duhovna vibracija je stabilnost, sposobnost održavanja strukture nakon prestanka djelovanja uzroka koji je tu strukturu poremetio. Rijetka i moćna duhovna vibracija koja pomaže u prepoznavanju i spoznavanju važnosti osobne i božanske strukture.

Zrinka Jezdić, aromaterapeutkinja Možda te zanima... Novi pristup aromaterapiji: Lavanda ima majčinsku energiju, geranij je mirotvorac, bergamot psiholog Zdravlje

Namjera bora je postojanost pa nas njegova energija pokreće u smjeru održavanja i njegovanja običaja, tradicije, obitelji i doma. Vodi nas prema osjećaju i stanju pripadnosti u kojem svako ljudsko biće crpi ljubav i mir. Pripadnost je stanje koje evocira emocije kao što su snaga, postojanost, bliskost, sigurnost, mir, zadovoljstvo, sigurnost, tolerancija.

Kada svemu pridodamo znanstvena istraživanja koja se odnose na značajne sastojke bora α i β – pinen dokazano je da ostvaruju neočekivano analgetičko djelovanje. α-pinen ima anti nococeptivno i antiinflamatorno djelovanje , a β- pinen ima antinociceptivno djelovanje poput morfina (Guinaraes 2013), (Liapi i sur. 2008). Esencijalna ulja koja sadrže ove spojeve su: cedar (Cedrus atlantica), sveti tamjan (Boswellia sacra), mirta (Myrtus communis), jela (Abies alba), bor (Pinus sylvestris). β-Myrcene ostvaruje jaka analgetička svojstva na neke tipove boli, te ima antiinflamatorno djelovanje (Guimaraes 2013.) Brojna druga istraživanja potvrđuju i ostala terapeutska svojstva.

Osobno iskustvo zacjeljenja emotivne povrede

Donosim iskustvo jedne korisnice esencijalnih ulja:"Esencijalna ulja koristim dugi niz godina. Počela sam sa ugodnim masažama, pa sam se neko vrijeme zaustavila na kozmetici sve dok se jednog dana nisam našla u jednoj teškoj situaciji gdje sam osjetila kako moje biće reagira na esencijalna ulja. Reakcija na ulja koju do tada nisam osjetila odnosila se na tjelesne i emocionalne senzacije i otvaranje unutarnje komunikacije. Kako bi sama sebi objasnila svoje stanje moj um je oblikovao rečenice kao : 'To ti je sigurno od stresa, proći će, idi doktoru, psihologu.'

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Ta teška situacija se odnosila na raspad moje plesne grupe koja se doslovno dogodila preko noći. Jedna osoba je preko noći odlučila napustiti grupu, bez najave i razgovora. Svi smo bili svjesni da bez nje ne možemo dalje jer bismo bez nje bili brojčano nepotpuni. No, puno teže je bilo nositi se s neodgovorenim pitanjima, ne mogućnošću komunikacije (nije htjela komunicirati), gubitkom uloženog vremena, narušenim prijateljstvima, osjećajem gubitka, krivnje i porušenim samopouzdanjem. Potražila sam pomoć psihologa koji mi je sva moja razmišljanja potvrdio i još nadodao da bi bilo dobro poraditi na traumama iz djetinjstva. Nisam bila zadovoljna njegovim prijedlozima i smjerom kamo me usmjeravao. Bol je bila prejaka.

Moje biće je čeznulo za spoznajom, ne toliko za razumijevanjem situacije, koliko za spoznajom zašto se to dogodilo i koja je moja lekcija, koje su moje slabosti i za što da se „uhvatim“ u cijeloj situaciji. Trebala sam prebroditi ovu krizu, ne dozvoliti si da se raspadnem i negdje u sebi pronaći vjeru da ne odustanem od sebe, ljudi iz grupe, plesa…

Rad sa Zrinkom i arhetipovima me doslovce iscijelio. Prvo ulje koje sam izvukla radeći na ovoj temi bio je bor. Koristila sam ga kroz suhe inhalacije, kupke, difuzere, masaže, dodavala u kozmetiku. Njegov arhetip starješine nosio je energiju koja mi je bila nasušno potrebna. Osjetila sam neko nadahnuće, navalu snage i povjerenja u sebe i život. Zrinka me učila kako da prepoznam svoje emocije, misli i energiju. Kroz bor (on je uvijek bio prisutan) i druga ulja uspjela sam pronaći snagu i način da nekako sve nas iz grupe okupim i da pokušamo raščistiti situaciju. Situacija koja je djelovala bez nade i potpuno destruktivna za sve nas, dobila je neočekivani pozitivan epilog."

Možda te zanima... Esencijalno ulje čempresa tješi usamljene i ublažava konflikte Zdravlje

Osobine bora na energetskoj i duhovnoj razini

Duhovna vibracija stabilnosti, arhetip starješine, stanje svijesti-samosvijest, ključna riječ „korijeni“, namjera – postojanost, očekivanje- pripadnost, vjera – povjerenje, održali su me stabilnom, uzemljenom i pomogli mi u potpunosti transformirati situaciju. Sve ono što je bor na fizičkoj/materijalnoj razini, sve to je i na energetskoj i duhovnoj razini.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kombinacije za umanjenje duhovne patnje

Suha inhalacija, difuzer, kompresa, kupka

  • Bor (Pinus sylvestris) 6 kapi
  • Tamjan (Boswellia carteri) 3 kapi
  • Rimska kamilica (Chamaemelum nobile) 3 kapi

Osjećaj očaja, beznađa i tjeskobe

  • Bor (Pinus sylvestris) 6 kapi
  • Timijan (Thymus vulgaris ct. timol) 3 kapi
  • Bergamot (Citrus bergamia ) 4 kapi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.