Zdravlje Prirodno liječenje 29. lipnja 2016.

Meditacija potvrđeno smanjuje bol efikasnije od mnogih analgetika

Meditacija_7
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sat vremena meditacije može smanjiti intenzitet boli za 40 posto, dok morfij i drugi analgetici smanjuju bol u prosjeku za 25 posto, pokazali su rezultati istraživanja provedenog u SAD-u.

Meditacija smanjuje bol efikasnije od mnogih analgetika i dovoljno je nešto više od sat vremena vježbe da bi se dobio snažan smirujući efekt, rezultat je nedavno obavljenog istraživanja.
 
Istraživanje je pokazalo da nešto više od sat vremena meditacije može se smanjiti intenzitet bola za 40 posto, a neugodan osjećaj koji on proizvodi za oko 57 posto, dok morfij i drugi analgetici smanjuju bol u prosjeku za 25 posto", rekao je autor istraživanja zz Medicinskog centra „Wake Forest" u američkoj državi Sjeverna Karolina.
 

Meditacija dramatično smanjila stupanj boli

Za potrebe istraživanja angažirano je 15 volontera koji nikada prije toga nisu meditirali. Oni su tokom četiri 20-minutne seanse meditacije učili da fokusiraju pažnju na disanje i da se oslobode loših misli i osjećaja. Prije i poslije meditacije, istraživači su ispitanicima analizirali moždanu aktivnost pomoću posebne vrste magnetne rezonance.
 
Tokom skeniranja, stručnjaci su volonterima davali bolni toplotni stimulans u nogu i promatrali reakcije u njihovom mozgu tokom meditacije i poslije nje. Dijagnostički snimci napravljeni nakon meditacije pokazali su kako se stupanj bola dramatično smanjio kod svih volontera, kod pojedinih čak za 99 posto, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Neuroscience.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.