Zdravlje Zdravlje žena 03. listopada 2018.

Maternica u obliku srca: Što je i kako znati imaš li je?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno nisi osobito snažno povezana sa svojom maternicom trenutno, osim ako nisi trudna, ali kada bi sada čula da je tvoja maternica u obliku srca, vrlo je izvjesno da bi pomislila kako je to romantično. Ali kao što već slutiš, maternica u obliku srca prije može biti izvor nevolja nego romantike jer se povezuje s endometriozom i ponovljenim pobačajima.

Ako ti je ginekolog na pregledu spomenuo da imaš maternicu u obliku srca odnosno uterus bicornis ili dvorogu maternicu trebaš znati da s njom možeš proživjeti život bez ikakvih problema, ali i imati probleme problema u trudnoći.

U čemu je razlika između maternice u obliku srca i uobičajene?

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram "Maternica je mišićavi organ u trbušnoj šupljini i obično izgleda poput obrnute kruške s bočno postavljenim rogovima (jajovodima). Tijekom trudnoće dijete se razvija u najvećem dijelu maternice ili slikovito rečeno 'oblom dijelu kruške'. Kada je maternica u obliku srca još uvijek postoji glavna šupljina maternice, ali s malo uvučenim srednjim dijelom te dijete ima manje mjesta", objašnjava dr. David F. Colombo, ginekolog u Spectrum Health Medical Group Grand Rapids, SAD.

"Maternica u obliku srca je vrsta urođene anomalije. Anomalije maternice nisu česte i javljaju se kod 3 do 6 posto žena, od čega 26 posto otpada na maternicu u obliku srca. Iako je takav oblik prirođen, on nije genetski", kaže dr. Megan Cheney, ginekologinja i ravnateljica na sveučilištu Banner u Arizoni za Women's Health.

Je li uterus u obliku srca loš?

Je li maternica u obliku srca loša ovisi o okolnostima. Mnoge žene prožive život, a da nikada nisu saznale ni imale problema s  | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram maternicom u obliku srca jer takav oblik nema utjecaja na menstrualni ciklus. "U pojedinim slučajevima kod maternice u obliku srca veći je rizik za endometriozu, ali najveći je problem vjerojatnost od ponovljenih pobačaja, prijevremenog porođaja te da beba pri porođaju izađe na krivu stranu", kaže Colombo.

Studija iz 2011. godine objavljena u American Journal of Obstetrics and Gynecology otkrila je da prisutnost bilo koje anomalije maternice (uključujući onu u obliku srca) povećava rizik od prijevremenog porođaja te potrebe za carskim rezom.

Kako možeš znati imaš li uterus u obliku srca i što možeš učiniti?

"Jedini način da doznaš kakav oblik maternice imaš je 3D ultrazvuk ili magnetna rezonanca, a žene se šalju na te pretrage obično ako su imale tri spontana pobačaja ili imaju problema sa začećem. Postoji još jedan način - histerosalpingografija dijagnostička i terapijska metoda kojom se ispituje prohodnost i izgled maternice i jajovoda. U izvođenju pretrage koristi se vodotopivi jodni kontrast koji se pod tlakom unosi kroz vrat maternice", kaže Cheney.

Tuznau Možda te zanima... Spontani pobačaji - uzroci i prevencija Zdravlje Zena-Maternica1450X300_1 Možda te zanima... Maternica - unutarnji svijet žene Zdravlje

Colombo kaže da se ova anomalija može ispraviti kirurškim zahvatom koji se zove se Jonesov postupak, ali se i liječnici i žene rijetko odlučuju za ovakav postupak jer se trudnoća u maternici u obliku srca pod nadzorom iznose bez većih teškoća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.