Zdravlje 14. siječnja 2024.

Masaža kojom ćete odčepiti nos za 15 sekundi

TikTok trik začepljen nos
Foto: Pexels Pritiskom na živac koji prolazi u blizini nosa trebali bi se odčepiti dišni putevi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Začepljen nos je posebno iritantan simptom alergija i infekcija dišnih puteva, a čini se kako bi vam ovaj trik s primjenom pritiska na određene mišiće lica mogao pomoći da ga se riješite.

Sezona prehlada, gripe, covida u punom je jeku. Sve su to stanja čiji simptom može biti začepljen nos (uključujući i alergije), a iako se ne radi o opasnom simptomu, svakako je jedan od najiritantnijih. Kapi za nos su poprilično efektivne u rješavanju ovog problema, no kako navodi Healthline, ne smijemo ih koristiti duže od tri dana za redom jer se može doći do još intenzivnijeg začepljenja nos. 

U potrazi za rješenjem koje možemo dugoročno koristiti bez takvih posljedica završili smo na TikToku. U moru savjeta izdvojio se onaj masera Jamesa Moorea. Video uključuje naizgled jednostavan trik za ublažavanje pritiska u sinusima koji je Moore pokazao na sebi. Moore vrši pritisak na određena područja na licu čime olakšava pritisak u nosu u roku od nekoliko sekundi. Nije ni čudo da njegov video ima više od 600 tisuća pregleda, no je li ta metoda uistinu efikasna?

@moorewellness Unblock your stuffy nose FOLLOW FOR RELIEF #stuffynose #facemassage #sinusrelief #faceyoga ♬ BILLIE EILISH. - Armani White

Kako odčepiti nos bez kapi?

Začepljenost nosa se javlja kada sluznica nosnog tkiva natekne zbog upaljenih krvnih žila, navodi Shape. To može uzrokovati iscjedak iz nosa i takozvano postnazalno kapanje, stanje u kojem višak sluzi teče niz stražnji dio grla što izaziva kašalj ili upalu grla. Kapi za nos djeluju tako što sužavaju otečene krvne žile u nosu i otvaraju dišne puteve. S druge strane, ova tehnika je potpuno mehanička. 

Moore objašnjava kako olakšati začepljenje kroz par jednostavnih poteza: Stavite dva prsta desne ruke na lijevu stranu nosa i pritisnite ga udesno. Palcem na lijevoj ruci pritisnite područje obraza lijevo od nosa prema unutra i prema gore. Zadržite se u ovom položaju 15 sekundi i dišite duboko kako biste odčepili začepljen nos, a po potrebi ponovite i na drugoj strani.
 

Možda te zanima... Alergije: Kako ublažiti simptome uz prirodne pripravke? Zdravlje

Iako nema medicinskih dokaza za to, čini se da djeluje

Komentari ispod Mooreove objave puni su iskustava ljudi koji su isprobali ovaj trik i tvrde da uistinu djeluje. "Ova tehnika koristi masažu za ublažavanje pritiska na sinuse", kaže Moore za Shape. "Kada osjetite pritisak i bol u sinusima, sinusi i mišići pored nosa mogu postati osjetljivi i zategnuti. Pomicanje nosa, a zatim masiranje tih mjesta dovodi do većeg protoka krvi u licu", zaključio je.

"Čini se da ova metoda koristi načela sinusne akupresure, što nije nešto što je dokazano kao djelotvorno u medicinskoj literaturi", objašnjava otorinolaringologinja Nicole Aaronson, dr. med., no dodaje da akupresura sinusa nije ni potpuno opovrgnuta. "Infraorbitalni živac prolazi točno u tom području na obrazu gdje se vrši pritisak. Stimulacija živca pritiskom može uzrokovati neke promjene u osjetu u dijelovima nosa koje opskrbljuje taj živac. To može biti razlog za privremeno olakšanje", ispričala je. 

Pojašnjava kako bi ovaj trik trebao biti siguran sve dok ne vršimo prevelik pritisak na živac te da je osim trenutnog olakšanja potrebno potražiti i uzrok začepljenog nosa ako nam već nije poznat. "Korisno je otkriti temeljni uzrok začepljenog nosa kako bismo znali koji je tretman najbolji", zaključila je.
 

Možda te zanima... Sinusitis: Simptomi i kako olakšati tegobe? Zdravlje Možda te zanima... 6 simptoma da ti je prehlada prešla u upalu sinusa Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.