Zdravlje 24. kolovoza 2012.

Mama, zašto ne mogu na 'tutu'?

Beba_Zatvor450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako do pražnjenja crijeva dolazi rjeđe od tri puta tjedno, a količina stolice je mala, govorimo o opstipaciji ili zatvoru crijeva. Pritom dijete pati od bolova i grčeva u trbuhu. Koji su mogući uzroci takvog stanja i na koji način pomoći djetetu? Problem opstipacije ''leži'' u spontanom pokretanju crijeva. Naime, tko se malo kreće, pije malo tekućine ili se loše hrani, čini svoja crijeva sporim i lijenim.

Šećer, bijelo brašno, masti i meso djeluju loše na crijeva dok voće, povrće, integralne žitarice i probiotici djeluju jako pozitivno ne samo na brzinu, nego i kvalitetu probave i generalno zdravlje crijeva. Na probavu negativno utječe i stres, promjena vremenske zone, promjena sredine, bolesti koje vezuju bolesnika uz krevet.

Mogući uzroci zatvora

 • Pogrešna prehrana: nedovoljan unos tekućine, ugljikohidrata, hrane bez celuloze i polisaharida, te prevelik unos bjelančevina (mesa, mlijeka);
 • Psihogeni uzroci: prerano navikavanje djeteta na kontroliranu defekaciju izaziva strah, obranu ili prkos koji se izražava u obliku zadržavanja stolice, potiskivanje normalnog refleksa defekacije zbog osjećaja stida ili gađenja u školi ili vrtiću.

Prevencija i terapija

Kod opstipiranog dojenčeta ili bebe koja je prešla s majčinog mlijeka na adaptirano ili na dohranu, potrebno je uz mliječnu prehranu dodati sokove koji sadrže sorbitol: sok od jabuke, kruške, šljive. Ako zatvor potraje ili ako počne djetetu smetati, možda se radi o nečemu poput alergije na određenu vrstu hrane, pa se potrebno javiti liječniku.

Nakon prve godine u opstipirane djece unos mlijeka ne bi smio biti veći od 400 ml na dan. U tvrdokornoj opstipaciji treba pomisliti na moguću etiološku alergiju na kravlje mlijeko.

Većina se stručnjaka slaže s mišljenjem da uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem, uz poštivanje ritma redovitih obroka, pridonosi pravilnom motilitetu probavnog sustava. Pri strogoj provjeri često se utvrdi da se, usprkos volji i obiteljskoj suradnji, ne unosi željena i preporučena količina neprobavljivih vlakana.

Praktični savjeti i preporuke

 • umjesto bistrih, pogotovo gaziranih tekućina uzeti gusti sok
 • umjesto suhomesnatih proizvoda, narezaka, paštete... za doručak jesti fermentirane mliječne proizvode, müsli, integralni kruh, suhe šljive…
 • ograničiti unos mlijeka na manje od 3-5 dl dnevno
 • nastojati da obroci budu redoviti, raznovrsni, da dijete što manje gricka između obroka, naročito slatkiše
 • izbjegavati pristup problemu kao najvažnijoj temi u obitelji.

Broj stolica dnevno i tjedno ovisno o dobi djeteta

 • Djeca od 0 do 3 mjeseca koja se doje imaju dnevno tri puta stolicu, a tjedno od pet puta pa sve do 40. Za razliku od djece koja se hrane adaptiranim mlijekom koja dnevno imaju dva puta stolicu, a tjedno oko pet do 28 puta.
 • Djeca od 6 do 12 mjeseci imaju dnevno dva puta stolicu, a tjedno od pet do 28.
 • Djeca od 1 do 3 godine dnevno imaju jednom do dva puta stolicu, a tjedno četiri do 21.
 • Djeca iznad 3 godine dnevno imaju jednom stolicu, a tjedno od tri do 14 puta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.