Zdravlje 22. siječnja 2024.

Mala promjena u načinu hoda može vam pomoći da budete sigurni na ledu

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zaleđen pločnik, prilaz ili pješačka staza prava su opasnost. Mnogi često zbog hodanja po poledici padnu i završe u bolnici, neki i s ozbiljnijim ozledama. No, čak i ako ne završite u bolnici, hodanje po ledu i dalje može uzrokovati i blaže ozljede poput ogrebotina na koljenima ili modricama na laktovima.

Ipak, klizanje po ledu i padanje možete spriječiti tako da promijenite način hodanja. Kako biste to učinili, hodajte poput pingvina:

  • Držite koljena lagano savijena kako biste bili u aktivnom položaju i kako biste mogli brzo reagirati ako dođe do pada.
  • Stopala malo usmjerite prema van, a ruke držite ispružene uz tijelo kako biste imali bolju ravnotežu. 
  • Hodajte polagano i držite stopala ravno te gornji dio tijela malo nagnite unaprijed kako bi vam težište bilo iznad stopala. 

"Ključno je sporije hodati i raditi male korake. Kada je vani ledeno i klizavo, veći koraci znače i veću silu što će povećati vjerojatnost da se poskliznete", kaže za HuffPost ortopedska kirurginja Kariline Bringe. Ako hodate poput pingvina, čak i ako padnete, pad neće biti toliko opasan, posebno jer su vam ruke uz tijelo i slobodne čime je vaša ravnoteža bolja te možete brzo reagirati i uhvatiti se za nešto prije nego udarite glavom o pod.

Fizikalna terapeutkinja Monica Leach napominje da ruke ne držite u džepovima te da ni mobitel ne držite u rukama. "Svi imamo mobitele u ruci. Provjeravamo svoju e-poštu, šaljemo poruke, ne gledamo kuda hodamo, ne obraćamo pažnju i ne gledamo ima li tamo leda. Dakle, kada vani ima puno leda, bolje je mobitel držati dalje od ruku kako bi izbjegli pad", dodaje Leach.  

Ako znate da će padati snijeg ili da će biti poledice, nemojte izlaziti iz kuće ako zaista ne trebate. Ako ipak morate van, i potrebna vam je hodalica ili štap, nemojte ih ostavljati kod kuće. Osim toga, pobrinite se da imate čizme koje imaju duboke utore i neklizajuće gumeno gazište.

Dok hodate, obratite pažnju na svoju okolinu. Leach savjetuje da pogledate ispred sebe kako biste se uvjerili da nema ničega ili nikoga ispred vas, ali da s vremena na vrijeme spustite pogled kako biste se uvjerili da ne hodate po zaleđenoj površini. Leach napominje da su sve tamne i mokre površine vjerojatno zaleđene ili skliske pa ih svakako izbjegavajte ako možete. Ako postoji jasna staza kojom su ljudi već hodali, trebali biste hodati tom stazom. Sve u svemu, sporo hodanje ključno je kod hodanja poput pingvina.

Možda te zanima... Kada hladnoća zaprijeti: Uz ove savjete smanji rizik od pothlađivanja Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.