Zdravlje Zdravlje žena 28. veljače 2018.

Liječnici usporedili menstrualne grčeve sa srčanim udarom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nekim su ženama menstrualni grčevi noćna mora. Probadajuća bol koja je neizbježna uz menstruaciju može biti jaka kao rapidni, konstantni udarci u trbuh, a nedavno su je stručnjaci usporedili s boli koja nastupa uz srčani udar, prenosi portal Elle.

Mnogo žena tiho trpi ovu bol u strahu da će ih okolina, prijatelji ili kolege, osuđivati zbog ovog problema, nazivati ih previše dramatičnima i slabima. 

Iako ne bi trebala skrivati niti se osjećati loše u javnosti zbog nečega što je dio žene, stručnjaci donose još jedan razlog zašto bi svi trebali vrlo ozbiljni shvatiti ovu bol. 

Poznata i kao dismenoreja, bol u maternici prije i za vrijeme menstruacije, bolna je kao i srčani udar, objašnjavaju stručnjaci sa Sveučilišta u Londonu. Profesor reproduktivnog zdravlja tog Sveučilišta rekao je kako su pacijenti ovu bol opisali vrlo slično kao i bol kod simptoma srčanog udara. 

Mjesecnica_1 Možda te zanima... 5 razloga zbog kojih mjesečnica boli Zdravlje Možda te zanima... Menstrualna 'prehlada': Osjećaj fizičke slabosti prije menstruacije nije slučajan Zdravlje

Ova potvrda iznimno je važna za žene diljem cijeloga svijeta jer konačno mogu objasniti trenutke slabosti u koje ih postavljaju ti grčevi.  No, i dalje treba tražiti bolja rješenja za smirivanje te boli, koja će ići dalje od puke prevencije s Ibuprofenima.

Takozvani "ženski problemi" uvijek su bili nedovoljno primijećeni u povijesti medicine jer ih se nije dovoljno ozbiljno shvaćalo. Čak i sama riječ "histerično" dolazi od grčke riječi za maternicu, "histera". Sve upućuje na to da su žene od antičkih vremena patile jer nitko nije razumio njihovu bol

Ovo otkriće znači korak dalje prema otvorenijoj komunikaciji po pitanju menstruacije i društvu koje će ju priznati kao nešto moćno, a ne nešto što treba ignorirati. 

Pročitaj zašto osjećaš bolove i neugodu u stražnjici tijekom menstruacije?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.