Zdravlje 17. srpnja 2011.

Ljeto bez znojenja je moguće!

Vrucina_Znoj_Ventilator
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Saznaj koje su prednosti ekoloških dezodoransa u obliku kristala, a ako imaš probleme s prekomjernim znojenjem kod kojih ne pomažu ni dezodoransi ni antiperspiranti, razmisli o suvremenim terapijama botoxom, strujom ili laserom koje predstavljaju trajnija rješenja

Znojenje je prirodan proces nužan za regulaciju tjelesne temperature, odnosno hlađenje tijela kada se pretjerano zagrije zbog povećane temperature u okolini, tjelesnih napora ili bolesti.

Znoj se stvara u žlijezdama znojnicama, kojih na tijelu ima od dva do četiri milijuna i najviše ih je smješteno na pazusima, tabanima, dlanovima i na čelu, a najmanje na koži bedara. Zato ljudi najčešće i imaju probleme s prekomjernim znojenjem ispod bazuha, na dlanovima i tabanima.

Ako ti ne pomaže ni često tuširanje ni korištenje dezodoransa i antiperspiranta, a prekomjerno znojenje dovodi te u neugodne situacije, možeš razmisliti o medicinskim postupcima kojima se umrtvljuju ili čak posve uklanjaju žlijezde znojnice na najkritičnijim dijelovima tijela.

Botox i hidrex terapije

U terapiji jačeg oblika hiperhidroze, to jest pojačanog znojenja, koristi se Botulinum toksin tipa A, poznatiji kao botox. On umrtvljuje žlijezde znojnice tako da sljedećih 4 do 6 mjeseci izlučuju znoj samo onoliko koliko je to normalno. Na terapiju botoxom može se ići svakih šest mjeseci, ili samo jednom godišnje kada je potrebno, na primjer ako se prekomjerno znojenje javlja samo ljeti.

Botox se za sprečavanje znojenja najčešće koristi na području ispod pazuha, a na dlanovima i tabanima obično se primjenjuje hidrex terapija koja se  provodi u dvije odvojene kadice s vodom u koje se pušta istosmjerna struja niske jakosti, a u kojima se dlanovi odnosno stopala trebaju držati 15-ak minuta. Takav tretman treba se ponoviti uzastopno 8 do 10 puta, najbolje u roku od tri tjedna.

Laser trajno rješava problem

Za trajno liječenje hiperhidroze može se napraviti lasersko odstranjivanje znojnih žlijezda ispod pazuha. Ožiljci koji pritom nastaju gotovo su nevidljivi, a znojenje u tom dijelu tijela je trajno smanjeno budući da su znojnice odstranjene. 

Komplikacije nakon ovog zahvata vrlo su rijetke, a sastoje se od kožne infekcije, hematoma, oštećenja na koži (kod predoziranja). Nuspojava djelovanja lasera je djelomično nestajanje dlačica u pazuhu, što zapravo i nije tako loše.

Prirodni dezodoransi

Zbog pojačanog znojenja ljeti više koristimo dezodoranse i antiperspirante. Dezodoransi koče aktivnost i razvoj bakterija čime spriječavaju neugodan miris kože, a antiperspiranti djeluju na smanjenje protoka znoja, sužavajući pore znojnih žlijezda i blokirajući izvodne kanaliće znojnih žlijezda.

I jedni i drugi sadrže sastojke za koje neka istraživanja pokazuju da uz dugotrajnu upotrebu imaju kancerogeno djelovanje, da narušavaju hormonalnu ravnotežu, oslabljuju imunitet, izazivaju reakcije na koži i tako dalje.

Želiš li izbjeći svaku opasnost od toksičnog djelovanja antiperspiranata i dezodoransa, možeš koristiti ekološke preparate koji uopće ne sadrže sintetske sastojke.

To su primjerice hipoalergeni dezodoransi u obliku kristala, takozvani deo kristal ili kristalni kamen koji je mineralnog porijekla, te dezodoransi koji sadrže cink ricinoleat, a koji umiruju kožu i neutraliziraju neugodan miris znoja, pri čemu ne ometaju rad žlijezda znojnica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.