Zdravlje Simptomi i pomoć 01. prosinca 2016.

Litra vode dnevno za prevenciju infekcije i bolesti

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najnovija saznanja stručnjaka upućuju na to da dovoljno tekućine može prevenirati i neke bolesti. Tako se, recimo, može preduhitriti stvaranje kamenaca i infekcija mokraćnog trakta, čak i pojava karcinoma mokraćnog mjehura.

Bubrežni kamenci

Pojačan unos tekućine smanjuje rizik od ponovnog nastanka kamenaca izbjegavanjem stvaranja koncentrirane mokraće. Ovaj rizik smanjuje se za 50 posto unosom više od dvije litre tekućine dnevno. Međutim, kada je u pitanju prevencija stvaranja prvog kamenca u bubregu, podaci iz studija još nisu kompletirani.

Tipovi bubrežnih kamenaca i liječenje

Urinarne infekcije

Postoje neki dokazi da je nedovoljan unos tekućine udružen s nastankom urinarnih infekcija. S druge strane, pojačan unos tekućine dovodi do smanjenja koncentracije bakterija u urinu, ispiranja sluznice mokraćnih kanala i smanjenja gustoće i kiselosti mokraće. Ipak, ovo još nije potvrđeno u eksperimentalnim i kliničkim studijama.

Brusnicom spriječi moguće infekcije urinarnog trakta

Karcinom mokraćnog mjehura

Ovaj karcinom je po učestalosti na petom mjestu. Glavni čimbenici rizika za njegovu pojavu su pušenje i izlaganje različitim kemikalijama. Pojačan unos tekućine može dovesti do smanjenja koncentracije kancerogenih tvari i njihovog učinkovitijeg ispiranja. Posebno visok rizik od pojave karcinoma mokraćnog mjehura mogli bi imati pušači koji ne piju dovoljno tekućine.

Pretilost izaziva 13 vrsta karcinoma i moždani udar

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.