Zdravlje Zdravlje žena 09. listopada 2019.

'Liječnik je moje simptome multiple skleroze proglasio stresom i dao mi antidepresive'

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ashley Ringstaff otišla je liječniku i žalila se da ju već duže vrijeme i to konstantno pecka i trne lice. "Vjerojatno ste pod stresom", rekao je liječnik 22-godišnjakinji i dao joj recept za antidepresive.

Ashley Ringstaff, kod liječnika je, otišla zbog čudnog osjećaja na licu. Lice ju je peckalo i osjećala je kao da trne. Zbog toga je mislila da ju je ugrizao neki insekt, no, kada simptomi nisu nestali ni nakon više od tjedan dana, zabrinula se. Svoju priču ispričala je za Health.

Nakon liječničkoga termina, na kojemu su joj bili propisani antidepresivi, zapitala se, "tko nije pod stresom i zašto bi mi od stresa lice utrnulo?" Sumnju je ostavila po strani, no nakon što lijekovi nisu djelovali, sumnja se vratila. Ponovno je posjetila liječnika koji joj je samo povećao dozu lijekova te joj savjetovao odlazak psihologu.

"U tom sam trenutku imala osjećaj da je to nešto više od stresa. Mislila sam da je liječnik nešto propustio u dijagnozi, a brinula sam da će biti kasno kada shvati tu pogrešku. No, istodobno mi je i to peckanje postalo 'normalno'. Nije bilo ni bolje ni gore nego prije, na neki način, to je postala moja nova stvarnost.", rekla je Ringstaff.

Više simptoma, više testova

Sve se promijenilo kada je posjetila svoju majku. Osjećaj da joj tijelo 'trne' prešao je sada i na ruke i noge te se cijela osjećala ukočeno. "Nisam imala samopouzdanja da odem u dulju šetnju jer sam se bojala da će me izdati noge" rekla je. Majka je vidjela njenu zabrinutost te su otišle na hitnu. Doktori su tamo odradili test za možda udar, provjerili su izgovara li dobro sve riječi te kakva joj je pokretljivost. Zatim su napravili CT glave koji također nije pokazao ništa neuobičajeno.

Sljedećih godinu dana Ashley Ringstaff nastavila se vraćati liječniku s istim simptomima. Zaključak je bio - Bellova paraliza. No, Ashley je to smatrala čudnim: "Osobe s Bellovom paralizom obično imaju vidljivu opuštenost lica na jednoj polovici, ja sam samo osjećala peckanje, te mi je lice trnulo, ali nije bilo opušteno."

Nakon što je svoje nezadovoljstvo i nepovjerenje u liječničku dijagnozu izrazila opetovano, liječnik ju je uputio specijalistu. Dan prije nego što je trebala obaviti magnetnu rezonancu probudila se s dosad najgornjim simptomima - vidjela je duplu sliku, nije mogla hodati ravno te je čudno izgovarala riječi - "kao da sam bila pijana", rekla je.

Orasi Možda te zanima... Multipla skleroza i prehrana Zdravlje

Nakon toga, muž je u auto stavio njihovo dvoje djece te su otišli hitno u neurološku kliniku. Tada je dobila svoju točnu dijagnozu - MR je pokazao da ima neurološku bolest multiple skleroze ili MS. "Bila sam prestravljena. Znala sam da će mi se život promijeniti, ali nisam imala pojma kako. No, istodobno mi je laknulo - napokon sam imala odgovora na pitanje 'što mi je?'", rekla je.

Dijagnoza s doživotnim poremećajem

Multipla skleroza bolest je središnjeg živčanog sustava kod koje imunološki sustav napada zaštitni omotač, odnosno mijelin koji pokriva živčana vlakna. To uzrokuje probleme u komunikaciji između mozga i ostatka tijela.  Navela je kako su ju liječnici liječili steroidima koji su pomogli umanjiti upale koje su bile uzrok navedenih simptoma. Muž i majka pomagali su joj te su se izmjenjivali u izvršavanju obaveza i pomaganju oko djece.

"Moj život je bio na čekanju. Neposredno prije dijagnoze imala sam razgovor za posao. Morala sam to otkazati.", navela je Ringstaff. "U mjesecima koji su uslijedili nakon dijagnoze, morala sam naučiti što MS znači za mene, što nije bilo lako. Nepostojanje jasnog puta liječenja 'bacilo' me u depresiju. Mislila sam da je moj život gotov i odgurnula sam sve, ali voljela sam svoju djecu, voljela sam svoju obitelj i nisam se mogla odreći svog života. To me je držalo na pravome putu."

Drugim ženama preporučuje: "Ako imate nejasne simptome te ako se osjećate neshvaćeno od strane liječnika, nemojte čekati! Pitajte, tražite drugo mišljenje, istražujte same, samo nemojte čekati!"

Možda te zanima... Novi kriteriji za liječenje multiple skleroze, ukinuti diskriminirajući kriteriji Zdravlje Možda te zanima... Sedam najčešćih ranih znakova multiple skleroze - prepoznajte ih na vrijeme Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.