Poznato je kako je pravilna prehrana važan čimbenik za očuvanje zdravlja, ali uravnoteženom prehranom mogu se liječiti i pojedine bolesti. Donosimo savjete iz prve ruke kako uz pravilnu prehranu svatko može poboljšati vlastitu zdravstvenu sliku.
Neodgovarajuća prehrana danas nije samo uzročnik pretilosti i nezadovoljstva fizičkim izgledom, ona je važna stavka za opće zdravlje organizma, a nažalost uzrokuje i mnoge morbiditete i mortalitete. Bolesti i stanja koja se posebno vežu uz neodgovarajuću prehranu su dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, osteoporoza, pretilost te čak poneki oblici tumora. Proteklih godina zbog nezdravog načina života, visokokalorične, umjetne hrane i smanjene tjelesne aktivnosti sve više ljudi u svijetu obolijeva od dijabetesa. Godišnje u Europi čak milijun ljudi umire od ove bolesti koja zahvaća i mlade u dobi od 20 godina, a prošle godine u Hrvatskoj je bilo 327.785 oboljelih sa šećernom bolesti. No, dobra vijest je kako se promjenom prehrambenih navika može liječiti ova bolest modernog doba, nazvana i tihim ubojicom.
Liječenje prehranom podrazumijeva individualan pristup
"Liječenje prehranom podrazumijeva u potpunosti individualan pristup", ističe nutricionistica Mia Duvnjak iz Poliklinike Arcadia koja i sama boluje od dijabetesa tip 1. "Takav način liječenja obuhvaća više aspekata, a to su povijest bolesti i preporuke liječnika, dnevnik prehrane i dnevne navike pacijenta, procjena fizičke aktivnosti te antropometrijske mjere. Tu je identifikacija namirnica ukoliko uzrokuju određene probleme, eliminacija tih namirnica te adekvatno zadovoljavanje nutritivnih potreba, izrada plana i edukacija o pravilnoj prehrani i kombiniranju namirnica", pojasnila je Duvnjak.
Prilikom liječenja, svakoj bolesti ili stanju zasebno se pristupa te se na osnovu toga radi plan prehrane. "Na osnovi nalaza i mišljenja endokrinologa, dnevnika prehrane te upitnika kojeg osobno prolazim s pacijentom formiram svoj komentar, planiram plan prehrane i suplementacije. U našem načinu liječenja najvažnija je suradnja liječnika i nutricionista koji daju najbolji mogući rezultat za pacijenta", kazala je Duvnjak.
Takvo liječenje kompleksan je proces u kojem je važno da pacijent, nutricionist i liječnik imaju dobru komunikaciju i da su upućeni u sve korake procesa. ''Pristup liječenju dijabetesa i drugih bolesti u našoj smo poliklinici upotpunili liječničkim pregledima pa pacijent uz nutricionističko vodstvo, plan prehrane i podršku tijekom trajanja cijeloga procesa, prvo obavlja endokrinološki pregled, a zatim s nutricionisticom kroz individualan rad nastavlja liječenje. Danas, kada sve više ljudi boluje od različitih bolesti čiji se razvoj može spriječiti uravnoteženom prehranom, smatrali smo kako je cjelovit pristup liječenju prva stepenica na putu prema zdravlju“, objašnjava Biljana Ignatovska dr. med., radiologinja i ravnateljica Poliklinike Arcadia, koja je baš kao i nutricionistica Duvnjak, zbog bolesti u potpunosti promijenila prehranu.
Mediteranska prehrana je zlatni standard
Istraživanja prehrambenih navika na mediteranskom području pokazala su da ljudi rijetko obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti te kako ovaj način prehrane može djelovati kao preventiva od srčanog i moždanog udara. Mediteranska prehrana bogata je “dobrim” masnoćama iz maslinovog ulja, ribe, morskih plodova, badema te raznovrsnim povrćem. Priprema se uglavnom na vodi, bez zaprške, a obroci su umjereno nutritivno vremenski raspoređeni.
"Kada se govori o zdravoj prehrani, prilikom unosa voća i povrća dobro se voditi duginim bojama, odnosno tijekom dana konzumirati voće i povrće kroz pet različitih boja. Primjerice, plava bi bili patlidžan i grožđe, crvena rajčica i trešnja, žuta paprika i dinja, narančasta mrkva i breskva, a zelena blitva i avokado. Kada govorimo o dijabetesu treba istaknuti unos vlakana i probiotika putem namirnica kao što su kiselo zelje ili kefir. Važno je pripaziti na redoslijed namirnica u obroku u svrhu postizanja što nižeg glikemijskog indeksa obroka, a samim time i blagog porasta glukoze u krvi nakon obroka. Prilikom liječenja dijabetesa izuzetno je važan i adekvatan unos tekućine", istaknula je nutricionistica Duvnjak.
Uz izradu plana prehrane, odabir ispravnih namirnica te promjenu prehrambenih navika, pacijentu je potrebna i podrška stručnjaka jer ovaj proces obuhvaća i promjenu životnog stila te odnos prema vlastitome zdravlju. Pozitivnih primjera liječenja bolesti imamo puno, i na svaki sam ponosna, ističe nutricionistica.
Odlični rezultati mogu se postići kod dijabetesa, sindroma policističkih jajnika, inzulinske rezistencije
"Jedna od pacijentica je bila gospođa od 50 godina s dijagnozom dijabetes melitus tip 1, Hashimoto sindrom i perimenopauza. Cilj nam je bio regulirati hormone štitnjače, povećati TIR kod dijabetesa, poboljšati određene biokemijske parametre te izgubiti na kilaži. Kroz tri mjeseca suradnje nalazi su bili unutar željenih granica, a tjelesna masa u ciljanom padu. Još jedan primjer koji bih izdvojila je i onaj mlade djevojke sa sindromom policističnih jajnika i inzulinskom rezistencijom iza koje su bile brojne neuspješne umjetne oplodnje. Tijekom više od šest mjeseci radile smo na povećanju kvalitete jajnih stanica i regulaciji ciklusa te je uspjela prirodno začeti, a danas je majka predivne zdrave djevojčice.“
Kontinuiranim radom, upornošću i disciplinom, uz stručnjake koji će vas pratiti na nutricionističkom putu prema zdravlju, moguće je liječiti teška oboljenja, poboljšati cjelokupno zdravstveno stanje i vratiti se normalnom životu.
"Budući da obje imamo osobno iskustvo s vlastitim dijagnozama bolesti, a kroz promjene svojih navika uspjele smo ili ublažiti ili potpuno izliječiti bolesti, smatram da nam upravo iskustvo iz prve ruke, uz znanje i usavršavanje, donosi najveću prednost i rezultate u liječenju, a naša je sreća što se i sami možemo uvjeriti u dobre rezultate liječenja naših pacijenata", zaključuje ravnateljica Poliklinike Arcadia, doktorica radiologije Biljana Ignatovska.