Zdravlje 29. studenoga 2013.

Liječenje zglobova proteinima iz krvi

Koljenou
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osteoartritis ili artroza ili degenerativni artritis je bolest zglobova koja predstavlja jedan od najčešćih medicinskih problema u svijetu. Većina tipova artritisa se ne može izliječiti. Ortopedi u suradnji s drugim liječnicima i znanstvenicima razvijaju mnoge učinkovite načine liječenja osteoartritisa. Jedan od načina je terapija Orthokinom, o kojoj je više rekao dr. Denis Tršek iz Bolnice Akromion

Iako je artritis uglavnom bolest odraslih, mogu oboljeti i djeca, a češće pogađa žene nego muškarce. Područja koje ovo stanje tipično pogađa su prsti, kralježnica, zglobovi koji djeluju kao uporišta težine poput kukova, koljena i stopala. Neki od simptoma osteoartritisa su: bol u zglobovima za vrijeme ili poslije kretanja, neugoda u zglobu prije ili za vrijeme promjene vremena, oticanje i ukočenost zglobova, pogotovo nakon kretanja koštane izbočine na sredini ili na kraju zglobova prstiju ili baze palca, gubitak fleksibilnosti zgloba.

Vlastitom krvlju protiv boli i ukočenosti

"Orthokin terapija započela je svoju primjenu u Njemačkoj još 1997. godine i raširila se u mnoge zemlje svijeta. Orthokin je serum koji dobivamo iz vlastitog organizma. Iz krvi pacijenta izdvajamo enzime koji blokiraju medijatore upale i boli. Orthokin terapija se preporučuje za liječenje bolova u svim većim zglobovima zbog osteoartritisa (I - III stupnja), bolova u leđima, kao i povreda tetiva, ligamenata i mišića. Orthokin terapijom se može istovremeno tretirati više područja na tijelu pacijenta", rekao je Denis Tršek dr. med.i objasnio tijek postupka:

  • Krv se uzima iz vene direktno u specijalnu EOT monovetu ( vrsta epruvete). Posebno tretirane staklene kuglice koje se nalaze unutar monovente, lijepe na sebe krvna tjelašca i potiču sintezu zaštitnih proteina tijela.
  • Monovete se pohranjuju u inkubator na 37° C što predstavlja optimalne uvjete za kvalitetnu sintezu zaštitnog proteina.
  • Centrifugiranjem se krvna tjelešca odvajaju od seruma obogaćenog visokom koncentracijom zaštitnog proteina te se pohranjuju za daljnju primjenu.
  • Finalno dobijemo 5 do 6 injekcija seruma, koje se ovisno o indikaciji, 1 do 2 puta tjedno ubrizgavaju u oboljeli zglob ili drugu regiju tijela.

Šest injekcija u šest tjedana

Dr. Tršek, objasnio je da Orthokin terapija djeluje tako da s inhibitorima upale i boli sprječavamo razvoj upale u pojedinim zglobovima, mišićima i upalno promijenjenim živcima: "Inhibitore upale i boli koje dobivamo iz vlastite krvi apliciramo tada na upalna mjesta i na taj način zaustavljamo upalu zglobova i živčanih korijena. Orthokin terapiju mogu aplicirati samo licencirani liječnici. Na početku procesa Orthokin terapije, uzima se krv pacijenta i obrađuje se pod posebnim uvjetima. Tako obrađen serum obogaćen blokatorima upale i faktorima cijeljenja vraća se periodično svakih sedam dana u obliku injekcija u bolni dio tijela pacijenta.

Prva doza se može primijeniti 6 sati nakon uzimanja krvi. U našoj bolnici najčešće Orthokin terapijom liječimo osteoartritis koljena. Primjena je ambulantna, s 5 do 6 doza u trajanju od 5 do 6 tjedana. Testirali smo naše pacijente s osteoartritisom koljena 6 mjeseci nakon primjene Orthokin terapije. Razina boli se u prosjeku smanjila za 70 posto. Razina svakodnevne aktivnosti se povećala za 45 posto. Pokretljivost koljena se povećala za 35 posto. Sveukupno kvaliteta života kod svih pacijenata se u prosjeku poboljšala za 75 posto."

Bez nuspojava

Zato što Orthokin nastaje iz vlastitog seruma pacijenta i njegovog biološkog mehanizma djelovanja, Orthokin terapija se posebno dobro podnosi i nisu poznate nuspojave. A o usporedbi liječenja npr. osteoartritisa Orthokinom i nekom drugom metodom dr. Tršek je rekao: "Vrlo je teško napraviti usporedbu liječenja osteoartritisa s nekom drugom metodom jer ova je metoda jedna od rijetkih metoda liječenja koja je u potpunosti biološka i ne koristi ništa drugo osim vlastitih endogenih proteina i faktora cijeljenja. Terapijski postupak Orthokinom je u potpunosti prirodan, dobiva se iz vlastite bolesnikove krvi i klinički je dokazana njegova učinkovitost."

Terapija Orthokinom koristi se i za liječenje boli u leđima uzrokovanih poremećajima u položaju diskova između kralježaka. Pomaci diskova dovode do pritiska na živčano tkivo, a posljedica je upala i bol u leđima. Terapija Orthokinom uspješno se koristi u rješavanju navedenih problema tako što Orthokin smanjuje upalu i propadanje upalom oštećenog živčanog tkiva kralježnice.

Pročitaj koja je hrana dobra za zglobove.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.