Zdravlje 23. studenoga 2015.

Kome trebaš reći da imaš dijabetes?

Grupa_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na tribini  'Aktivan život uz dijabetes' koju su organizirali Zdrava Krava i Poliklinika "Diamelli" održanoj nedavno u Novinarskom Domu u Zagrebu psiholozi Ivona Poljak i Hrvoje Maleković, savjetovali su oboljelima od dijabetesa kako da izbjegnu moguće neugodnosti u svakodnevnim situacijama

Razgovor sa stručnjacima pomaže

Psihologinja Ivona Poljak iz Zagrebačkog dijabetičkog društva pozvala je sve dijabetičare da se učlane u Društvo: "U Društvu nudimo različite radionice, edukacije i druženja za razmjenu iskustva pa nam je cilj imati što više aktivnih članova jer edukacija je najvažnija. Prije 20 godina situacija s dijabetičarima bila je potpuno drugačija, nekim ženama se čak predlagalo da ne zatrudne jer su dijabetičarke, a danas je to normalno prihvaćena bolest u društvu. Imam pacijente koji nikad nisu osjetili nikakvu diskriminaciju, ali ima i onih koji strahuju od toga. Sve ovisi o tome kako sama osoba prihvati bolest i gleda na nju."

Najvažniji korak je prihvatiti svoju bolest

Psiholog Hrvoje Maleković objasnio je kako dijabetičari većinom imaju teškoće zbog prilagodbe na novo stanje te ga moraju prihvatiti, a to ovisi od osobe do osobe te s nekim ljudima treba više raditi. Također je napomenuo teškoću mladih dijabetičara na prilagodbu na nov režim prehrane zbog socijalnih faktora poput utjecaja drugih mladih te reklama o slatkišima i nezdravoj hrani. Zaključio je kako većina ipak prije ili kasnije prihvati novo stanje i dobro se s njim nose.

Pogledaj video u članku!

Pročitaj što je je još bilo na tribini "Aktivan život uz dijabetes".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.