Zdravlje 21. ožujka 2024.

Lajmska bolest mogla bi se prevenirati proteinom iz ljudskog znoja

krpelj
Foto: Unsplash Antitijela ulaze u krpelja nakon ugriza i sprječavaju zarazu ugrižene osobe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživači s MIT-a i Sveučilišta u Helsinkiju utvrdili su da ljudski znoj sadrži protein koji onemogućuje rast bakterije koja uzrokuje lajmsku bolest te da jedna trećina nosi genetsku varijantu ovog proteina.

Istraživači su analizirali DNK i povijest bolesti 7000 Finaca kojima je dijagnosticirana lajmska bolest. Otkrili su da sekretoglobin nazvan SCGB1D2 suzbija rast bakterija. Inače, sekretoglobini su proteini za koje je dokazano da štite pluća, a izlučuju ih žlijezde znojnice, piše New York Post

"Ovaj protein može pružiti određenu zaštitu od lajmske bolesti i mislimo da postoje stvarne implikacije za preventivu, a možda i terapiju koja se temelji na ovom proteinu", rekao je Michal Caspi Tal, glavni istraživač na Odjelu za biološko inženjerstvo MIT-a i jedan od autora studije. 

Istraživači su izložili normalne i mutirane verzije SCGB1D2 Borreliji burgdorferi, bakteriji koja uzrokuje lajmsku bolest. Normalna verzija proteina značajno je spriječila rast bakterije, a mutiranog proteina je bilo potrebno dvostruko više za slične rezultate.

Miševi kojima je ubrizgana bakterija izložena mutiranom SCGB1D2 proteinu zarazili su se lajmskom bolešću, ali oni s normalnom verzijom proteina se nisu razboljeli. 

"Miševi su ostali zdravi do 10. dana, ali pratili smo ih više od mjesec dana i nikada se nisu zarazili", rekao je Tal. 

Uspjeli su ponoviti rezultate koristeći podatke od 18.000 ljudi s lajmskom bolešću. Ne znaju kako SCGB1D2 sprječava rast bakterija ili zašto ta varijanta nije tako učinkovita.

Žele uz pomoć proteina napraviti kremu za kožu kako bi spriječili bolest i liječili infekcije otporne na antibiotike.

Više od 14 % svjetske populacije imalo je lajmsku bolest koju najčešće prenose krpelji, no neki se i nakon uzimanja antibiotika nisu uspjeli oporaviti i za njih ne postoji lijek. 

Simptomi lajmske bolesti mogu uključivati ​​groznicu, zimicu, glavobolje, umor, bolove u mišićima i zglobovima i natečene limfne čvorove ili osipe, a ako se ne liječe, paralizu lica, lupanje srca ili nepravilan rad srca, bol u živcima i upalu mozga i leđne moždine.

Možda te zanima... Lajmska bolest i krpeljni meningoencefalitis: Simptomi, liječenje, prevencija Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.