Zdravlje Simptomi i pomoć 31. srpnja 2022.

Ubod morskog ježa, opeklina od meduze, ugriz krpelja, liječnica savjetuje kako sanirati ozljede

Jez-Morski
Foto: shutterstock Morski jež
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nevia Delalle dr. med., spec. dermatologije i venerologije iz Poliklinika Dermalife upozorila je koje posljedice mogu nastati ako se ne saniraju ozljede od uboda ježa, meduze i krpelja te detaljno opisala što ti je potrebno za prvu pomoć i kako je pružiti korak po korak

Vjerojatno si bar jednom u životu ugazila na morskog ježa, dotaknula žarnjak meduze ili pronašla krpelja na koži. Upravo je sada vrijeme da paziš na to, jer godišnji odmori mogu postati noćna mora, ako ne reagiraš kako treba i na vrijeme.

Kako izvaditi bodlje od morskog ježa?

Morski ježevi se mogu naći bilo gdje u našem moru i znak su čistog mora. Češće su smješteni među stijenama i kamenjem, ali nije pravilo. Bodlje im
služe da bi se zaštitili od predatora, ali kada ugaziš na ježa ili se nasloniš na njega bodlje se poput igala duboko zabodu u kožu, najčešće stopala, ali nije rijetkost i na drugim dijelovima tijela. Osim boli i upale, važno je što prije izvaditi bodlje kako ne bi nastala gnojna infekcija.

 • Sredstva za prvu pomoć: topla voda, sterilna igla, pinceta, alkohol, antibiotska mast ili prašak, epitelizirajuća krema
 • Prvi korak -  važno je da omekšaš dio kože u kojem su bodlje, pogotovo kožu
  stopala koja je najdeblja. Najbolje je to učiniti u toploj vodi.
 • Drugi korak - alkoholom dezinficiraj površinu kože, a bodlje koje su iznad površine kože nježno izvuci
  pincetom.
 • Treći korak - sterilnom iglom otvori kanale za one bodlje koje su
  dublje smještene i laganim kružnim pokretima ih izvuci na površinu uz
  pomoć pincete. 
 • Četvrti korak - kada su sve bodlje vani, možeš namazati antibiotsku mast
  ili prašak, a ponekad je dovoljna i neka krema za brzu obnovu kože.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Opeklina na koži od meduze

Opeklina od meduze, što poduzeti?

Meduze se periodički pojavljuju u našem moru i na sreću češće su one manje opasne. No kada se nasloniš na žarnjak javlja se jaka bolnost slična opeklini, crvenilo kože ili plikovi, a kasnije dugo mogu ostati hiperpigmentacije, ali i ožiljci. Otrov nekih vrsta može dovesti do fatalnog završetka, ali češće u nekim toplijim morima i Australiji.

 • Sredstva za prvu pomoć: morska voda, ocat, limunov sok ili urin, rukavice, hladni oblozi, analgetik, antihistaminik, lokalni kortikosteroidi.
 • Prvi korak - važno je da unatoč boli ostaneš mirna, pažljivo makneš s kože meduzu i izađeš iz mora. Nemoj trljati preostale žarnjake kako ne bi došlo do dodatnog utrljavanja otrova u tijelo, već preostale žarnjake isperi s morem, nikako sa slatkom vodom i ne s golim prstima.
 • Drugi korak - opečeno mjesto treba zalijevati običnim octom i ostaviti da djeluje kako bi se otrov deaktivirao, a mogu poslužiti urin ili limunov sok. U slučaju jače reakcije uzmi antihistaminik (Claritine tbl), kalcij, a lokalno crvenilo maži s blagim kortikosteroidnim pripravkom (Afloderm creme).
 • Treći korak - bolnost možeš ublažiti hladnim oblozima, ali i analgeticima.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Vađenje krpelja

Koje bolesti krpelji prenose i kako ga izvaditi?

Krpelji su člankonošci iz porodice grinja i parazitiraju na domaćinu prenoseći veliki broj bolesti. Na čovjeku se najčešće nađe na onim dijelovima gdje je koža vlažnija i mekša kao što su trbuh, prepone, vrat, iza uha, pa je važno nakon boravka u prirodi pregledati upravo te dijelove. Najopasnije bolesti koje krpelj prenosi su Lajmska bolest/borelioza i virusni krpeljni meningoencefalitis.

No krpelju treba 24-36 sati za prenošenje zaraze od trenutka kada se uhvatio za domaćina. Zbog toga je važno da uklanjanje bude što ranije. Danas na tržištu postoje brojna sredstva za zaštitu od insekata, tzv. repelenti koji su potpuno sigurni za zdravlje tako da se prije odlaska u prirodu svakako zaštiti.

 • Sredstva za prvu pomoć: trebaju ti dva spretna prsta, dobro oko i antiseptik.
 • Prvi korak - kada pronađeš krpelja, brzim pokretom pritisni mu s dva prsta glavu prema dolje. Potom laganim pokretima lijevo, desno dođe do otpuštanja nožica koje su poput harpuna s unutrašnje strane kože, a tada ga brzim pokretom izvuci van.
 • Drugi korak - važno je da krpelja ne gušiš s alkoholom ili uljem, jer tada krpelj povraća potencijalno zaražen sadržaj i tek tada može doći do prijenosa bolesti. Također treba voditi računa da glava ne ostane unutra. Ako se to dogodi, sterilnom iglom izvadi ostatak. Nema opasnosti ako glava i ostane nakon uklanjanja, jer je glavni izvor infektivnog materijala u njegovoj utrobi.
 • Treći korak - Nakon uklanjanja krpelja apliciraj neko antiseptičko sredstvo i prati reakciju na koži. Crvenilo i iritacija prolaze unutar tri dana, a u slučaju
  da perzistira dulje, javi se liječniku.
 • Četvrti korak - odmah nakon boravka u prirodi skini svu odjeću i pregledaj je, potom se istuširaj i pregledaj cijelo tijelo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.