Zdravlje 05. listopada 2015.

Brže razmišljaj uz kurkumu

Kurk-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kurkumu (curcuma longa) stoljećima prati glas najmoćnijeg prirodnog lijeka. Kurkuma i njen najljekovitiji polifenol kurkumin predstavljaju jedan osebujni spoj tisućljetne primjene u ayurvedi i rezultata moderne znanosti potvrđenih kliničkim studijama.

Najviše kliničkih studija, njih čak 8, ima Kurkumin BCM-95, ovdje izdvajamo dvije.

Pamćenje, koncentracija i demencija 

Već nakon četrdesete moguća je pojava smanjivanja umnih sposobnosti, najčešće 'brzine razmišljanja'. U pedesetima počinje slabljenje pamćenja i koncentracije, smanjuju se i sposobnost učenja i brzina reakcije. Ti simptomi najčešće su vezani na dob i stress, ali mogu predstavljati i fazu predemencije. Demencija je grupa simptoma koji narušavaju intelektualne sposobnosti u toj mjeri da dovode do otežanog svakodnevnog funkcioniranja. Najčešći uzrok demencije je Alzheimerova bolest za koju je malo poznato da se razvija najčešće već u četrdesetima kako bi prema sedamdesetima bila već vrlo izražena, a zatim relativno brzo bolesnika dovela do gubitka umnih sposobnosti.

Stara poslovica kaže 'Bolje spriječiti nego liječiti'. Kako si možeš pomoći? Odgovor je u formulaciji kurkumina BCM-95 iz kapsula Ultra strong kurkumin koja je zbog svog jedinstvenog djelovanja predmet brojnih studija znanstvenika iz cijelog svijeta. Kurkumin BCM-95 u stanju je učiniti ono što malo kemikalija bilo biljnih bilo sintetičkih može, a to je prijeći krvno moždanu barijeru i djelovati izravno na stanice mozga. BCM-95 poboljšava pamćenje, koncentraciju i sposobnost učenja. Uz to klinička studija je utvrdila da BCM-95 razgrađuje beta amloidni plak glavni uzročnik Alzheimerove bolesti i popravlja već narušene umne sposobnosti vraćajući kvalitetu života oboljelih. U SAD-u je BCM-95 dobio patent za liječenje Alzheimerove bolesti. (*1)

Depresija i stres

U studiji je sudjelovalo 60 ispitanika s dijagnozom teškog depresivnog stanja. Utvrđeno je da BCM-95 na poboljšanje stanje teške depresije ima jednako djelovanje kao generički Prozac i to bez istodobne pojave suicidalnih nakana i drugih psihotičkih poremećaja. Studija o utjecaju na stres i raspoloženje je zaključila da BCM-95 djeluje u popravljanju raspoloženja preko povećanja serotonina, noradrenalina i dopamina u mozgu. (*2)

BCM-95 bio je predmet i drugih studija koje govore o njegovom djelovanju na:

  • reumatoidni i osteo artritis
  • zdravlje jetre
  • zdravlje dojki
  • rak

Kurkumin

Po čemu se Ultra strong kurkumin BCM-95 razlikuje od kurkume i drugih kurkumina?

Kurkumin je ljekovita biljna kemikalija iz korijena kurkume. Kurkuma sadrži 3 do 5% kurkumina, a ekstrakt 95% te je stoga i neusporedivo djelotvorniji. Glavni problem iskorištavanja dobrobiti kurkumina je njegova slaba apsorpcija u krvotok. Apsorpcija se malo popravila dodavanjem papra no tek je s pojavom patentirane i zaštićene formulacije BCM-95 apsorpcija značajno podignuta. 

Klinička studija uspoređivala je apsorpciju kurkumina BCM-95, standardnog 95% kurkumina i formulu kurkumina sa lecitinom i paprom. Studijom je utvrđeno da BCM-95 ima 700% veću apsorpciju. To znači da jedna kapsula Ultra strong kurkume BCM-95 500 mg ima jednako djelovanje kao 7 kapsula (iste gramaže) standardnog 95% ekstrakta ili kao 6 kapsula formule kurkumina sa lecitinom i crnim paprom. (*3)

Kapsule Ultra strong kurkumin BCM-95 500 mg ne sadrže aditive i punila.

Izvori: 
*1. 18204357 [PubMed]; i  www.google.com/patents/US8859020

*2. 23832433 [PubMed];

*3. 20046768 [PubMed]

Doznaj više o Kurkumin BCM-95.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.