Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 07. travnja 2021.

'Krvni ugrušci rijetka nuspojava AstraZenece', EMA zaključila

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Europska agencija za lijekove održala je brifing o cjepivu AstraZeneca, nakon što su jučer izjavili da se krvni ugrušci i cjepivo AstraZeneca mogu dovesti u vezu. EMA-in odbor za sigurnost danas je priopćio da neobični krvni ugrušci s niskim trombocitima trebaju biti navedeni kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva AstraZeneca, piše The Guardian.

"Donoseći svoj zaključak, odbor je uzeo u obzir sve trenutno dostupne dokaze, uključujući savjete ad hoc stručne skupine. EMA podsjeća zdravstvene radnike i ljude koji primaju cjepivo da ostanu svjesni mogućnosti vrlo rijetkih slučajeva nastanka krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom trombocita u roku dva tjedna od cijepljenja.

Većina slučajeva poremećaja krvnih ugrušaka dogodila se kod osoba mlađih od 60 godina i kod žena u roku od dva tjedna od cijepljenja, ali EMA je zaključila da dob i spol nisu odlučujući čimbenici za ove rijetke reakcije na cijepljenje", rekla je Sabine Straus, iz odbor za sigurnost cjepiva u EMA-i piše The Guardian. 

Možda te zanima... 4 vitamina koja je dobro uzeti prije cijepljenja protiv koronavirusa Hrana

Manje od 100 prijavljenih slučajeva na 25 milijuna cijepljenih

Osobe koje su primile cjepivo trebaju odmah potražiti liječničku pomoć ako se pojave simptomi ove kombinacije krvnih ugrušaka i niskog nivoa trombocita. PRAC je primijetio da su se krvni ugrušci pojavili u venama u mozgu (cerebralnim venskim sinusima), trbuhu (tromboza splanhničkih vena) i u arterijama, zajedno s niskom razinom trombocita i ponekad krvarenjem.

Odbor je izvršio detaljni pregled 62 slučaja tromboze cerebralnih venskih sinusa i 24 slučaja tromboze splanchnic vena zabilježenih u EU bazi podataka o sigurnosti lijekova (EudraVigilance) od 22. ožujka 2021., od kojih je 19 bilo kobno.

Podaci su uglavnom iz sustava spontanog prijavljivanja EEA i Velike Britanije, gdje je oko 25 milijuna ljudi primilo cjepivo. "COVID-19 povezan je s rizikom od hospitalizacije i smrti. Zabilježena kombinacija krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita vrlo je rijetka, a ukupne koristi cjepiva u prevenciji COVID-19 nadilaze rizike od nuspojava", rekla je Emer Cooke, izvršna direktorica EMA-e.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.