Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 08. ožujka 2020.

Koronavirus: 'Nema novih slučajeva, ali troje zaraženih ima nešto teži oblik'

Foto: Borna Filic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U 16 sati članovi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je informacije o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ministar Beroš potvrdio je da nema novih oboljelih i da su testirali 327 uzorka, no posebnu pozornost trebali bi dati epidemiji u Italiji, karanteni te kako će se to odraziti na Hrvatsku. 

"Italija je uvela cijeli spektar mjera koja se odnosi na 16 milijuna stanovnika. Granična policija pojačano obavlja granične kontrole. Apeliramo na sve građane koji planiraju putovati da odgode putovanja u regije koje su žarište širenja korona virusa. Objavit ćemo i priopćenje koje su sve to regije i u Europi i šire. Što se tiče talijanskih mjera, pratimo njihovu učinkovitost. Sve naše službe su funkcionalne i pojačao se prati situacija u Italiji", rekao je. 

Možda te zanima... 12. slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj potvrđen! Zdravlje

"U okruženju broj oboljelih raste, ali u Hrvatskoj ne. Budno pratimo situaciju u okruženju, sve naše službe su u stanju maksimalne pripreme i imamo spremne mjere koje ćemo poduzeti", objasnio je Beroš. 

Alemka Markotić rekla je da su vijesti dobre i da i dalje prate stanja bolesnika. 

"Svi su stabilno i radimo razne nalaze, nemamo novih stvari koje bismo trebali referirati. Ono što želim ponoviti jer da je jako važno za rizične skupine da izbjegavaju sve veće skupove i čuvati se", rekla je Markotić. Dodala je i kako će Hrvatska imati priliku ući u novu studiju lijekova za korona virus. 

"To je lijek koji je ispitan kod bolesnika koji se liječe od ebole. Podaci su ograničeni što se tiče studije, jer oni se mogu objaviti tek kada je studija gotova i kada se pokaže je li lijek uspješan", objasnila je Markotić. 

Možda te zanima... Sličnosti i razlike: Koronavirus vs. gripa Zdravlje

"Naši bolesnici koji su hospitalizirani su dobro, troje imaju nešto ozbiljniji oblik bolesti", rekla je. Dodala je kako nitko od zaraženih još nije spreman napustiti bolnicu. Markotić je dodala kako su iznimno oprezni što se tiče ove bolesti. 

Na pitanje koje će Hrvatska mjere poduzeti ako se stanje pogorša, Beroš je rekao da se one odnose na granicu i javna okupljanja. 

Ministar Božinović komentirao je i stanje na turskoj i grčkoj granici. 

"Situacija je mirna uz izolirane incidente. Mi pratimo to i preko europskih agencija i u kontaktu smo s grčkim kolegama. Mirnije je nego što je bilo. Očekujemo da će diplomacija odraditi svoj dio posla posebice ovog tjedna kada će biti razgovora između Turske i EU. Što se tiče djece na otocima, Europska komisija je donijela akcijski plan za pomoć toj djeci, povjerenica ide u Grčku u srijedu i ona će zapravo izvršiti uvid u stanje koliko je djece i koliko je Grčka spremna pomoći djeci. To je kompleksno pitanje jer je to najranjivija skupina i za njih treba, osim smještaja, organizirati posebnu skrb. Države članice EU bi na dobrovoljnoj osnovi deklarirali svoju spremnost da primimo određeni broj djece. Mi određenih kapaciteta imamo, bio sam u kontaktu s ministricom Bedeković. Mi smo već zbrinjavali djecu bez roditelja, imamo iskustva. Vidjet ćemo kad se vrati povjerenica Johansson", rekao je Božinović. 

Možda te zanima... Jedan oboljeli od koronavirusa zarazi dva i pol čovjeka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.