Zdravlje 24. ožujka 2016.

Deblja li pilula i kako odabrati pravu?

Pilula
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je pilula najpouzdaniji oblik kontracepcije, njezinu upotrebu i dalje prati dosta nejasnoća i zabluda poput pitanja: deblja li pilula, izaziva li promijene raspoloženja, koja je najbolja vrsta pilule? Donosimo ti odgovore na ova pitanja

I pored činjenice da je pilula u primjeni nekoliko desetljeća, nejasnoće i brojna pitanja u vezi s njom neprestano se množe. Zato stručnjaci ukazuju na prave istine o najčešće korištenom sredstvu kontracepcije.

Kako znati koja je vrsta odgovarajuća?

Kontracepcijske pilule su poput nekog novog jela, objašnjavaju stručnjaci. Liječnik ne može znati koja će pilula odgovarati nekoj ženi dok ju ona ne proba. U tom kontekstu, ginekolog će samo predložiti određen tip pilule na osnovi individualnih parametara, kao što su simptomi PMS-a i menstruacije (glavobolja, dismenoreja, promjene raspoloženja). Iako primjena određenih tipova pilule sa sintetičkim progesteronom – Yaz i Yasmin – povećavaju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, koristi od ovog oblika kontracepcije za većinu žena ipak nadmašuju rizike. Objektivno, današnje generacije pilula uravnoteženog su sastava i djelovanja, a njihov veliki broj na tržištu ipak omogućava pravi izbor. Na kraju, sve su one podjednako učinkovite u sprječavanju začeća.

Utječu li pilule na povećanje tjelesne težine i smanjenje seksualne želje?

Na ova pitanja ne postoji jedinstveni odgovor. Svaki tip pilule sadrži različitu kombinaciju hormona i zaštitnih tvari koje utječu na svaku ženu posebno (ovisno o njezinoj individualnoj biokemiji). Otprilike, kod svake dvadesete žene manifestiraju se neke nuspojave – debljanje, glavobolje ili promjene seksualne želje, raspoloženja i veličine grudi, zbog kojih je potrebno promijeniti pilulu. Međutim, stručnjaci kažu i da pilula možda nije uzrok ovih pojava. Istraživanja su, naime, pokazala da su se žene žalile na ove nuspojave podjednako i kad su uzimale placebo.

Postoji li razlika u sastavu i djelovanju generičke verzije određene pilule?

Generički lijekovi su jeftiniji i nisu identični originalnim lijekovima koji su već registrirani na tržištu. Iako je njihovo djelovanje u sprječavanju trudnoće isto, njihov hormonski sastav se razlikuje jer sadrže za 20 do 25 posto nižu razinu hormona. Ova razlika može izazvati nuspojave, posebno kod menstrualnih krvarenja.

Je li važno uzimati pilulu u isto vrijeme svakog dana?

Uopće nije važno, osim u slučaju "minipilula", koje sadrže isključivo progesteron te se moraju uzimati u razmaku od tri sata. Pilule koje sadrže estrogen i progesteron, a to su sve ostale, ostaju aktivne u organizmu dulje od jednog dana. Jedini razlog zašto liječnici savjetuju uzimanje pilule u isto vrijeme jest uspostavljanje navike redovite primjene. Ako se dogodi da zaboraviš uzeti pilulu jedan dan, sljedećeg dana uzmi dvostruku dozu – zaboravljenu i redovitu. Ako si preskočila dva dana udvostruči dozu u sljedeća dva dana i koristi dodatni oblik zaštite od trudnoće. Tri dana? Otvori novu kutiju pilula i koristi još jedan oblik zaštite.

Pročitaj argumente za i protiv kontracepcijske pilule.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.