Zdravlje 02. srpnja 2013.

Koliko znaš o anoreksiji?

Anoreksija
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Anoreksija je ozbiljna bolest koja ostavlja različite negativne učinke na tijelo i um. Povezana je s brojnim zdravstvenim problemima od sklonosti infekcijama do općenito lošeg zdravstvenog stanja s mogućim smrtnim posljedicama.

Riješi kviz o anoreksiji. Klikni ovdje.

Kombinacija različitih uzroka

Anorexia nervosa je psihijatrijsko stanje koje se manifestira kao poremećaj hranjenja. Anorexia znači ''bez apetita'', a naziv nervosa se odnosi na živčani sustav. Poremećaji prehrane obično se javljaju u ranoj adolescenciji, dakle u školskoj dobi i jedan su od ozbiljnih zdravstvenih problema. Oboljeli imaju iskrivljenu sliku o svom tijelu koja postaje glavni izvor tjeskobe.

Anoreksiju ne uzrokuje jedan čimbenik već se radi o kombinaciji raznih uzroka. Čimbenici koji doprinose razvoju anoreksije su psihološki (depresija, nisko samopouzdanje, opsesivno – kompulzivni poremećaj i ekstremni perfekcionizam), nutritivni (nedostatak cinka, smanjeni apetit), neurobiološki (poremećena ravnoteža serotonina koja utječe na poremećaj spavanja, apetit, povraćanje, raspoloženje, seksualnost) i genetički (osobe koje su u obitelji imale oboljelu osobu od anoreksije imaju određenu sklonost).

Saznaj više rješavajući kviz.

Kviz je pripremila Vitaminoteka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.