Zdravlje 20. studenoga 2019.

Nutritivne bombe koje će otjerati bolest iz tvoje kuće

Foto: Guliver Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bakterije mliječne kiseline djeluju izrazito povoljno na naš organizam, a nalaze se u većini fermentiranih proizvoda poput jogurta i kefira. Pogledaj gdje se još mogu pronaći i kako djeluju na tvoj organizam

Tijekom života na ravnotežu tvojih crijevnih bakterija utječu mnoge stvari kao što su hrana, piće, lijekovi, okoliš u kojem živiš, stres i slično. Tako je primjerice, ako imaš užurbani stil života, jedeš nezdravu hranu ili konzumiraš alkohol, velika vjerojatnost da će se u tvojim crijevima dogoditi disbalans te da će razina ''dobrih'' bakterija drastično pasti.

Ova vrsta bakterija od izuzetne je važnosti jer zaustavlja umnožavanje "loših" patogenih bakterija, pomaže da iz svakog obroka dobiješ hranjive tvari i energiju te je nužna za održavanje ravnoteže crijevne mikroflore. Ako se dogodi neravnoteža, ona može uzrokovati proljev, nadutost, bolove u trbuhu, ali i naštetiti tvom imunološkom sustavu. Kako bi održala balans svoje crijevne mikroflore, bitno je da u svoju prehranu uključiš namirnice koje sadrže bakterije mliječne kiseline, a ovo su neke od njih.

1. Jogurt

Osim što je bogat probavljivim bjelančevinama, jogurt je odličan izvor minerala poput joda, cinka, kalcija, kalija i magnezija. Isto tako, poznato je kako jogurt ima tzv. "dobre bakterije" koje su korisne za čovjekovo zdravlje. Određene bakterije kao što Lactobacillus i Streptococcus prirodno proizvode mliječnu kiselinu, a upravo je jogurt namirnica u koju se dodaje kombinacija bakterija iz ovih dvaju rodova. Također, jogurt se preporučuje osobama koje teško probavljaju mlijeko jer se laktoza fermentiranjem djelomice razloži.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

2. Kefir

Kefir je mliječni napitak koji se dobiva fermentacijom kulture kefira u mlijeku, a o pozitivnim učincima kefira na probavni sustav govore razna istraživanja. Jedno je takvo pokazalo kako konzumacija mliječnih bakterija prisutnih u kefiru pomaže u podnošljivosti terapije protiv infekcije Helicobacter pylori, bakterije koja se nalazi u želudcu i koja je često povezana s nastankom čira, te stoga pomaže i u efikasnosti liječenja ove infekcije. Osim što pomaže u pravilnoj probavi, kefir se preporučuje kod brojnih zdravstvenih tegoba, probavnih smetnji i metaboličkih bolesti, kao i kod detoksikacije tijela i mršavljenja zato jer uravnotežuje crijevnu floru.

3. Kiselo povrće

Kroz povijest, pa sve do danas, kiselo se povrće širom svijeta pripremalo za zimnicu; kako zbog skupljanja rezervi hrane tako i zbog benefita koje je imalo na zdravlje. Primjerice, kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Osim toga, bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time jačaju i tvoj imunološki sustav. Stoga ove zime, ali i u drugim razdobljima godine, uključi kiselo povrće u svoju prehranu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

4. Kiseli kruh

Kiseli kruh sadrži veliku količinu nutrijenata poput vitamina, selena, mangana, kalcija i slično, a dobiva se od mješavine brašna i vode koja je fermentirala. Njegovo kiselo tijesto produkt je fermentacije nastale pomoću bakterija mliječne kiseline i kvasca koji se nalaze u brašnu, a upravo su zbog djelovanja laktobakterija minerali poput željeza, cinka i magnezija dostupni u većoj mjeri. Zbog svojih svojstava i pozitivnih učinaka na zdravlje mogla bi razmisliti o izbacivanju bijelog kruha iz prehrane i uključivanja ove nutritivne bombe.

5. Sir

Osim što je visoko hranjiva namirnica i dobar izvor proteina, u siru se mogu naći važni vitamini i minerali poput kalcija, vitamina B12 i fosfora. Međutim, iako je većina sireva fermentirana, to ne mora nužno značiti da svi sadrže "dobre" bakterije. U nekim sirevima poput gaude, mozzarelle i cheddara "dobre" bakterije prežive proces starenja, no svakako ti preporučujemo da prije kupnje proučiš deklaracije i oznake.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako bi bila sigurna da su tvoja crijeva u ravnoteži, odaberi Lactocare - dodatak prehrani koji sadrži samo pažljivo odabrane kombinacije dobrih bakterija za ciljanu primjenu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.