Zdravlje 19. siječnja 2017.

Koje se sve bolesti mogu liječiti psihoaktivnim drogama?

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednjih nekoliko godina možemo čuti kako se narkotici poput marihuane, MDMA i ecstasyja koriste u liječenju teških bolesti i poremećaja. Unatoč polemikama koje se javljaju zbog korištenja štetnih narkotika, rezultati pokazuju da utjecaja ima, da narkotici zaista pomažu oboljelima.

U nastavku pročitaj kratki pregled narkotika koje moderna medicina koristi i danas:

Marihuana, kanabis ili konoplja 

Riječ je o narkotiku biljnog podrijetla (Cannabis sativa) koji se se koristi kao opojna droga ili u medicinske svrhe. Kanabis se koristi preko 5000 godina zbog svojih utjecaja na mentalno stanje osobe, tj njegovu svijest, promjenu u percepciji i euforiji. Medicinska upotreba kanabisa pomalo nalazi svoje mjesto u velikom broju zemalja diljem svijeta. Tako su Kanada, Belgija, Australija, Španjolska i nekoliko američkih država odobrile liječnicima propisivanje kanabisa kao terapije. Supstanca THC (tetrahidrokanabinol) koju nalazimo u biljci konoplje samostalno ili u kombinaciji s drugim kanabinoidima se uspješno koristi u uklanjanju bolova kod kroničnih oboljenja. Neka su istraživanja pokazala kako kanabis ima pozitivne učinke na simptome pacijenata oboljelih od PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj). Pokazalo se da kanabis uspješno pomaže oboljelim u borbi protiv anksioznosti i nesanice. Također, kod osoba oboljelih od raka smanjuje bolove i pomaže kod slabosti, povraćanja, dok oboljelima od multiple skleroze smanjuje bolove. Tek nekoliko dokaza moguće je naći o pozitivnom učinku kanabisa na simptome epilepsije, reumatoidnog artritisa te glaukoma.

'Marihuana je najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj'

LSD

LSD (Lysergic acid diethylamide) je droga koja je vrhunac svoje popularnosti dosegla u šezdesetim godinama prošlog stoljeća kada su se širile priče kako američka vlada provodi tajne eksperimente na ljudima koristeći LSD kako bi od njih stvorila super otporne vojnike. Rezultati tih istraživanja nisu dali super vojnike, ali su pokazali da je kod 50 posto osoba koje su se liječile od alkoholizma, tretman LSD-om imao pozitivan učinak, naspram 10 posto uspješno izliječenih koji su odlazili na susrete Anonimnih alkoholičara. LSD se također koristio kao pomoć terminalno oboljelim osobama koje su patile od teških depresija, anksioznosti i straha od smrti. LSD se pokazao vrlo dobrom  terapijom za osobe koje pate od migrene, a zbog koje bolovi često postaju nepodnošljivi. Od 1966. godine LSD je ilegalan u Americi te je od tog perioda većina istraživanja zaustavljena. U posljednje vrijeme istraživanja LSD u psihoterapiji ponovno nalaze pozitivne učinke ove droge te se ponovno radi na legalizaciji korištenja LSD-a u medicinske svrhe.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Halucinogene gljive

Nazivaju se i čarobne gljive, a u sebi sadrže spoj psilocibin koje je jedan od klasičnih halucinogena, poput LSD-a. Istraživanja su pokazala da jednokratna doza ovog halucinogena uspješno pomaže osobama oboljelim od raka koji pate od anksioznosti i depresije uzrokovane njihovom dijagnozom. Znanstvenici napominju kako bi ovakva istraživanja mogla biti preokret u svijetu medicine, gdje bi psihotici našli svoje mjesto u liječenju jednih od najtežih simptoma bolesti, za čime vape svi psihijatri svijeta. Kao i LSD, psilocibin utječe na receptore u mozgu što dovodi do osjećaja euforije, halucinacija i ekstremnih emocija. Psihijatri se slažu oko pozitivnog utjecaja psihotika na mentalno stanje pacijenata, no upozoravaju da samo u kontroliranoj okolini i vođenim terapijama pozitivni učinak psihotika dolazi do izričaja. Istraživanja još jednog teškog poremećaja, opsesivnog kompulzivnog poremećaja, dala su rezultate u kojima je vidljivo da halucinogeni pomažu u remisiji kod oboljelih.

Nauči razlikovati depresivni od anksioznog poremećaja

MDMA ili ecstasy

Riječ je o najpoznatijoj "party" drogi '90-tih koju povezujemo s "rave" partijima koji su u to vrijeme bile na svom vrhuncu. MDMA je kemijski sastojak ectasija koji uzrokuje euforiju kod osobe koja uzme tu drogu. Odlika MDMA da utječe na otpuštanje oksitocina u organizam veliki je potencijal ove droge u budućem korištenju kao terapije u liječenju psiholoških poremećaja. Pokazali su da davanje male količine ove droge pomaže pacijentima koji pate od anksioznosti te im omogućuje da se osjećaju sigurnima i da imaju kontrolu nad svojim životom. Znanstvenici su također otkrili da bi ova droga mogla biti nova terapija u liječenju osoba oboljelih od Parkinsonove bolesti. Otpuštanje serotonina koji je jedan od nuspojava uzimanja ecstasija pokazalo se efektivnim u studiji u kojoj su testirali miševe oboljele od Parkinsa te jednog pacijenta, koji je pokazao odlične rezultate terapije. U tom je istraživanju pacijent, inače umirovljeni kaskader koji je u 34. godini obolio od Parkinsa, samo 90 minuta nakon uzimanja ecstasija od osobe koja se jedva kreće, izvodio razne kaskaderske trikove u dvorani. MDMA se također pokazao korisnim u tretmanu simptoma PTSP-a. U američkoj državi Kaliforniji trenutno traje proces odobravanja MDMA u medicinske svrhe.

Izvor: Biologija.com.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.