Zdravlje 23. veljače 2021.

Kako žene s neredovitom mjesečnicom mogu planirati trudnoću?

Ljudi s ove 4 osobine ličnosti najvjerojatnije će pronaći svoje srodne duše
Foto: Guliver/Shutterstock Ako doista želiš znati kako pronaći svoju srodnu dušu, počni raditi na ove 4 osobine ličnosti, a zatim razmisli o zaljubljivanju!

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često se događa da žene imaju menstrualne cikluse koji se razlikuju u duljini. Jedan mjesec to može biti 28 dana što se smatra prosjekom, a sljedeći mjesec može biti 31 dan pa potom 27 dana. To se smatra normalnim. Prema U.S. Department of Health & Human Service neredovitim se ciklusima smatraju oni kraći od 21 dan ili dulji od 35 dana.

Žene koje imaju neredovite cikluse mogu zatrudnjeti, ali teže od onih čiji su mjesečni ciklusi redoviti. Nepravilan menstrualni ciklus također može biti znak neredovite ovulacije, što znači da do ovulacije ne dolazi svaki mjesec ili da se vrijeme ovulacije mijenja iz mjeseca u mjesec. Moguće je ovulirati bez kasnijeg krvarenja, menstruacije. To se često događa zbog prethodnih ožiljaka na maternici ili uzimanja određenih lijekova na bazi hormona. Također je moguće imati menstrualno krvarenje bez ovulacije. Mnogo je mogućih uzroka neredovite menstruacije koji mogu utjecati na ovulaciju i otežati začeće. U nekim slučajevima uzrok neredovite menstruacije nije poznat, ali devet najčešćih uzroka su:

Policistični jajnici PCOS

"Sindrom policističnih jajnika odnosno PCOS jedan je od najčešćih hormonskih poremećaja u žena. Povezan je sa širokom kliničkom slikom popraćenom brojnim metaboličkim promjenama koje bitno mogu utjecati na zdravstveni status žene tijekom cijelog njezinog života. Glavna obilježja sindroma su neregularnost menstruacijskog ciklusa s izostancima menstrualnog krvarenja do čak pola godine i dulje, posljedično otežano zanošenje odnosno neplodnost te brojni estetski nedostaci kao što su pojačana dlakavost tijela i lica, akne, seboreja i pojačano opadanje kose. Osim kozmetskih nedostataka koji najčešće potiču žene da potraže stručnu pomoć uz PCOS se vežu brojne moguće komplikacije koje bitno mogu ugroziti ženino zdravlje tijekom njezina života. Poznata je povećana učestalost povišenog krvnog tlaka odnosno kardiovaskularnih bolesti, razvoja šećerne bolesti, raka sluznice maternice, jajnika i dojke u odnosu na žene koje ne pate od ovog poremećaja", objasnila je dr. Ulla Marton, ginekologinja iz Zagreba u jednom od članaka na temu policističnih jajnika za missZDRAVU.

Uzrok razvoja policističnih jajnika nije posve poznat i razjašnjen, ali se smatra da veliku ulogu ima genetski poremećaj za pojedine enzime u metaboličkim procesima u tijelu žene. Primijećena je i velika povezanost sa smanjenom osjetljivošću na inzulin u pojedinih žena sa sindromom policističnih jajnika. Upravo zato svakoj ženi potreban je individualan pristup ovisno o kliničkoj slici, ultrazvučnom nalazu, načinu života, hormonskom statusu terapija i općem tjelesnom statusu. Stoga terapija treba biti ciljana i u skladu sa željama i životnim mogućnostima žene.

Endometrioza

Endometrij je naziv za sluznicu maternice u kojoj se pohranjuju i hrane oplođene jajne stanice te stvara posteljica. Ako ne dođe do oplodnje jajne stanice, endometrij se ljušti i nastaje menstrualno krvarenje. Ako se dijelovi endometrija nađu van maternice u jajovodu, cijeloj zdjelici ili što je vrlo rijetko u drugim dijelovima tijela kao što su pleura (ovojnica pluća), ošit, bubrezi, slezena, pa čak i nosna šupljina ne mogu biti odbačeni iz tijela te izazivaju bol, unutarnje krvarenje, priraslice, ciste, neplodnost. Endometrioza je obično razlog vrlo bolnih mjesečnica, ali često je uzrok neredovitih mjesečnica i nastanka cisti.

Dr. Marton u jednom od članaka na temu endometrioze za missZDRAVU objasnila je kako se liječi. "Liječenje se može podijeliti na medikamentozno (lijekovima) i kirurško koje može biti poštedno i izuzetno radikalno ovisno o stupnju bolesti, a najčešći je odabir kombinacija obje metode. U kirurškom liječenju uvijek se nastoji savjetovati ostvarenje trudnoće u vlastitom tijelu, ako je trudnoća jedan od životnih odabira same žene. Uvođenjem konzervativne terapije poslije kirurškog liječenje smatra se logičnim nastavkom održavanja bolesti pod nadzorom. Naravno odabir terapije i duljina njezine primjene usklađuje se s dobi i zdravstvenim stanjem pacijentice", objasnila je dr. Marton.

 | Author:

Poremećaji u radu štitne žlijezde

Kada štitnjača radi kako treba onda su u ravnoteži apetit, energija pa i razina stresa. Funkcija štitnjače i razlog njenog postojanja je proizvodnja i lučenje hormona štitnjače T4 i T3. Hormoni štitnjače su glavni regulatori metabolizma u tijelu i ključni su za odrađivanje svih procesa koji se odvijaju u svim organima i tkivima pa tako mogu utjecati na ovulaciju i menstruaciju. Prema studiji oko 14 posto adolescentica s poremećajima u radu štitnjače imalo je i neredovite menstruacije. Ako postoji sumnja na probleme sa štitnjačom za početak od liječnika treba zatražiti da provjeri hormone štitnjače iz krvi. Obično s uzimanjem lijekova i menstrualni ciklus se normalizira kroz nekoliko mjeseci.

Stres

Kada je osoba pod velikim stresom tijelo proizvodi veće količine hormona kortizola koji može utjecati na reproduktivno zdravlje te menstrualni ciklus. "Stres može ometati ovulaciju i uzrokovati izostanak mjesečnice ili utjecati na pojavu dvije mjesečnice u kratkom periodu, primjerice s dva tjedna razmaka. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da visoka razina stresa pogoršava simptome PMS", objasnila je dr. Angela Chaudhari, ginekologinja iz SAD-a za Prevention.com. Stres je možda i najteže liječiti jer je stalno prisutan i teško ga je izbjeći. Stoga na tjednoj i dnevnoj bazi svatko se treba bar na kratko posvetiti nekoj zanimaciji koja ga opušta i veseli.

Prevelika ili preniska tjelesna težina

Prekomjerna ili preniska tjelesna težina može utjecati na razinu estrogena, što znači i na menstrualani ciklus. To može dovesti do neredovite ovulacije ili njezina izostanka. Prema istraživanju objavljenom u BMC Women’s Health, žene s indeksom tjelesne mase manjim od 20 ili većim od 25 imale su najmanje 1,1 puta veću vjerojatnost da će doživjeti menstrualne nepravilnosti od žena koje su imale BMI između 20 i 25. Kako bi se izregulirao menstrualni ciklus, a time i ovulacija potrebno je obratiti pažnju na energetski unos. Primjerice gubitak mjesečnice je jedan od prvih znakova premalog unosa kalorija. Potrebno je poveća povećati unos energije barem za 10 posto i to pomoću uravnotežene prehrane. Ako postoji potreba za mršavljenjem, treba zaboraviti na pomodne brze dijete kako ne bi došlo do poremećaja menstrualnog ciklusa i planiraj gubitak od 0,5 do maksimalno 1 kg tjedno, najbolje uz pomoć stručnjaka.

Perimenopauza

Perimenopauza je vrijeme u reproduktivnom životu žene kada estrogen i progesteron prirodno opadaju. To uzrokuje neredovitu ovulaciju i razdoblje je prije potpunog gubitka menstruacije. Tipično perimenopauza traje oko četiri godine, ali kod nekih žena i puno dulje. Prosječna dob početka perimenopauze je 47, a 51 je prosječna dob posljednjeg menstruacijskog razdoblja. Perimenopauza završava i menopauza započinje kad menstruacije nije bilo 12 mjeseci. Simptomi perimenopauze mogu uključivati: valunge, noćno znojenje, promijene raspoloženja i neredovite mjesečnice. Unatoč neredovitim ciklusima moguće je zatrudnjeti tijekom perimenopauze iako teže, a jedan od razloga je što ne dolazi do ovulacije između svakog ciklusa.

Drugi manje učestali razlozi izostanka ovulacije

Neki manje vjerojatni razlozi zbog kojih su razdoblja ovulacije neredovita uključuju:

  • puknuće ciste na jajniku koje uzrokuje krvarenje između menstruacija
  • lijekovi koji utječu na menstrualni ciklus
  • rak jajnika ili maternice

 | Author: Clearblue Foto: Clearblue

Rješenje

Žene s neredovitom menstruacijom koje žele zatrudnjeti trebaju se posavjetovati s liječnikom, najbolje sa stručnjakom za plodnost. Ali, bez obzira iz kojeg razloga dolazi do nepravilnosti ili izostanka ovulacije od velike pomoći može biti Clearblue Digital test za utvrđivanje ovulacije čija je pouzdanost veća od 99 %. U svakom ciklusu žena može zatrudnjeti samo tijekom nekoliko dana. Prema tome, ako pokušavate zatrudnjeti, jako je važno tih dana imati spolne odnose. Clearblue Digital test za utvrđivanje ovulacije pomaže u povećanju vaših izgleda da prirodno zatrudnite utvrđujući vaša dva najplodnija dana u svakom ciklusu, mjerenjem promjena u razini ključnog hormona plodnosti – luteinizirajućeg hormona (LH). Test je pouzdaniji od kalendarske i temperaturne metode te vam pruža jasne rezultate bez pogreške koji su prikazani na digitalnom zaslonu. Test je jednostavan za upotrebu i jedinstveni svjetleći simbol 'štapića za testiranje' pokazuje da digitalni test za utvrđivanje ovulacije ispravno radi.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.